Har du prøvd rødbetesuppe? Det er den perfekte vintersuppa, og den smaker like mye som den er fargesterk!
Middag

Borsjtsj!

11 comments

Eller rødbetesuppe, som jo er et mye lettere ord å si enn borsjtsj. For det er jo det det er, denne suppa som har sin opprinnelse i Ukraina. De rødeste av de røde rotgrønnsakene kokes sammen med masse gode urter og spises rykende varm.

Vegansk
Mengde: 3-4 porsjoner
Arbeidstid: 15-20 min
Koketid: 20-30 min

Det er jo helt umulig å si borsjtsj, for ikke å si skrive det. Jeg måtte sende melding til min russisk- og tsjekkisk talende bestevenninne for å få skriftlig veiledning, men jeg er sikker på at du finner det med skrivefeil minst én gang i denne oppskriften allikevel. Kan jeg bare få kalle det rødbetesuppe? Takk, da gjør jeg det.

Jeg har smakt en god del rødbetesupper i mitt liv, og jeg skal innrømme at jeg ikke har vært sånn umiddelbart kjempefan. Rødbeter har en ganske jordaktig smak, og den må behandles riktig for at det skal bli skikkelig godt. Og jeg vil jo gjerne at suppe skal bli skikkelig godt! Jeg har prøvd ca en gang hver vinter omtrent, å lage borsjtsj, også har jeg lagt det vekk igjen. Men nå! Nå gikk jeg grundig til verks, leste en hel del, så en hel del videoer (i love the internet), og kom over youtubekanalen til Raw. Vegan. Not Gross. hos Tastemade. Det er ei bra morsom dame som står bak RVNG, og selv om denne suppa ikke akkurat er raw så mye som den er kokt, er den helt innafor! Denne suppa er med andre ord basert på hennes, og det er bred enighet i hjemmet om at denne ble overraskende god, og definitivt skal lages igjen.

Det som er annerledes med denne, for meg, er kombinasjonen av krydderne einebær, karve, sennep og tomatpure. Det blir en ordentlig deilig suppekraft av det, tomatpure bidrar også til en god konsistens på suppa, og det smaker så mye! Så godt! Og når man først har kutta opp alt og hatt det over i gryta, lager resten seg selv. Perfekt.

Har du prøvd rødbetesuppe? Det er den perfekte vintersuppa, og den smaker like mye som den er fargesterk!

Borsjtsj (rødbetesuppe)

1 liten gul løk
3 små purreløk / 1 stor, kun hvit del
3 hvitløksfedd
2 gulrøtter
3 medium store rødbeter
1/4 lite rødkålhode
1 ss tomatpure
1 ss grov sennep el. dijonsennep

1 ss einebær, hele
1 ss karve, hele frø
2 ss frisk timian, finhakket
1 liter grønnsaksbuljong, gjerne hjemmelaget
Salt
Grovkvernet pepper
1 ss kokosolje eller nøytral olje (ikke oliven)

Et lite PS først: Husk at rødbetesaft setter ekstremt mye farge, så ikke ha på deg pentøy når du lager denne. Jeg lar være å bruke trefjøler og tresleiver også, da fargen vil sette seg i det. Har du marmorbenk eller stenbenk bør du være litt forsiktig med å søle. Ha tørkepapir i nærheten!

Start å med finhakke løk og kutte de hvite delene av purreløken i tynne skiver, og la det surre i en tykkbunnet gryte hvor du smelter kokosolje. Det er viktig med tykk gryte her for at dette ikke skal brenne seg underveis, så om du ikke har det, kan du godt bruke en stekepanne med høye kanter istedet.

La løk og purreløk surre i olje med en klype salt, finhakk hvitløken og la den surre med. Mål opp og rør inn einebær, karve og frisk timian, og kvern noen gode runder med pepper over. Einebærene er ikke så gode å spise hele etterpå, så om du ikke vil plukke dem ut, kan du bruke en pepperkoker, og ha de i på et senere tidspunkt når du har oppi væsken.

Kutt gulrøttene i tynne skiver, og la også de surre med i gryta. Skrell de rå rødbetene og del de opp i terninger, og ha også disse over i gryta.  La hele blandingen surre i ca 10 minutter for å kickstarte varmebehandlingen av rødbetene. Om det blir tørt i gryta, kan du spe med en dl eller to med kraft. Rør også inn tomatpure og sennep på dette tidspunktet.

Når grønnsaksblandingen har fått surre i ti minutter, har du over grønnsakskraft og finsnittet rødkål. Du kan selvfølgelig bruke grønn også, men den lilla passer jo så fint til fargene her! Det er ikke sikkert du trenger å bruke all væsken, hold tilbake et par dl og se hvordan det koker inn.

La det surre og kose seg på lav/medium varme i 15-20 minutter, til alt har blitt knallrødt og kålen har falt helt sammen og blitt mør. Smak på en rødbetebit som smaksprøve, og om den er perfekt al dente, kan du smake til med salt og pepper.

Strø gjerne litt frisk timian over, og server med en rømmeklatt.

 

11 Comments

 1. Oooh, nam! Jeg spiste masse BORSHJCHT i russland da jeg var der for maaange år siden og har i grunnen aldri fått det så godt siden. Der fikk jeg også mange forskjellige varianter – alt fra kremete og melkeholdige til kraftige, men helt klare og blanke supper. Helt avhengig av hvor vi var.

  Den jordsmaken fra rødbeter er en barriere for meg, men siden du så ærlig påpekte det samme føler jeg denne oppskriften som svært tillitvekkende. Så jeg legger den i ukemenyen, nå skal den prøves!

 2. Mari Emilie

  “Rør også inn tomatpure og spinat på dette tidspunktet.” Hvilken spinat? :p

  • Hehe! Sennep! Same same… Nesten? Takk for kommentar, rettet det opp nå :)

 3. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

 4. Annelise

  Takk for god oppskrift! Har prøvd å lage rødbetsuppe før, med lite hell. Men denne var god! Hadde ikke rødkål da, og brukte olivenolje da det var det eneste jeg hadde, men gikk helt fint likevel :)

  • Det er det som er så kjekt – det blir like bra med litt utbytting her og der! God middag :)

 5. Pingback: Årets første ukemeny • Green Bonanza

 6. Pingback: Jeg lanserer månedens matutfordring, og første utfordring er ingen ringere enn: Bete! • Green Bonanza

 7. Har du prøv å kjøre denne i stavmikser (for oss som ikke er så fan av chunky suppe), eller er det fy-fy?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.