Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.
Frokost og lunsj

Hjemmelaget eplemos av bakte epler

3 comments

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

Vegansk + glutenfri
Arbeidstid: 10-12 min
Steketid: 30-45 min

Den vanligsten måten å lage eplemos eller eplesyltetøy på, er å koke eller dampe eplene i en gryte med litt vann. Det fungerer kjempefint, men jeg synes ofte at det blir litt vannete smak. Og det er jo ikke så rart, væsken som er i eplene blir værende, i tillegg til at litt blir tilsatt. I tillegg har vi jo også en tendens til å tilsette en hel del sukker når vi først er i gang.

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

Her er alt motsatt. Det er ingenting som kokes, eplene bakes i ovnen med ikke noe annet enn frisk sitronsaft, og bare en halv spiseskje sukker per eple. Etterpå kjøres de glatt, enten helt eller med chunks, det er opp til deg, og så er det ferdig. Da får de en intens og konsentrert smak av eple som lite annet kan måle seg med.

Eplemos er definitivt godt på brødskiva, det er godt på ost, det er godt til eller som dessert, og det er kjempefint å bake med. Jeg er som kjent ikke så fan av å bruke frysepulver eller lignende, så jeg lager de bare med friske råvarer, og fryser heller ned. Disse er det dog mye syre i helt naturlig, så disse holder seg nok bedre i kjøleskap enn mye annet.

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

Jeg brukte syrlige, norske epler til å lage dette glasset, og som du kan se ble det en helt fantastisk rosafarge på eplemosen. Ingen tilsetningsstoffer kan erstatte den nydelige fargen av syrlige, friske epler! Om du vil kan du tilsette kanel når du baker dem, om du har et konkret bruksmål til dem hvor kanel er godt.

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

Eplemos

6-10 syrlige epler
Saft av 1 sitron
0,5 ss sukker per eple

Vask eplene, og del dem i terninger med skall og det hele. Utelat kjernene, men skjær så langt inntil som mulig. Legg dem utover i en ildfast form, skvis over sitron og rør inn sukker. Sett formen i ovnen på 200 grader, og la det stå til eplene faller sammen av seg selv, ca 30-45 minutter.

La de avkjøle seg litt på benken, og hell det over i en blender. Om du vil ha den helt glatt er det bare å kjøre på, om du vil ha den med chunks blender du den litt om gangen til du har ønsket konsistens.

Ha over på rene glass. Oppbevares kaldt.

Tror du på meg når jeg sier at denne eplemosen smaker mer eple enn hva selve eplet gjør? Det kan hende du må det, altså.

3 Comments

  1. Ragnhild

    Denne eplemosen ble så god! Og så nydelig farge den fikk. Jeg synes smaken blir friskere når eplene er bakt i ovnen enn når de er blitt kokt i stykker. Lagde den i høst av norske epler, og frøs ned i små bokser. Det blir nok en ny batch til høsten :)

    • Så herlig å høre! Jeg synes også det er digg med hvordan absolutt all smaken blir igjen i mosen. Vi har også i frysen, herlig smak av høsten hele vinteren :)

  2. Pingback: Den store epledagen • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.