Noen retter er virkelig summen av en sesong og de råvarer den fører med seg, og denne lasagnen er definitivt en høstlasagne. Med mange kraftige smaker er dette en skikkelig husmannskostmiddag nå når gradene kryper nedover.
Middag

Høstlasagne med linser, sopp og soltørket tomat

10 comments

Noen retter er virkelig summen av en sesong og de råvarer den fører med seg, og denne lasagnen er definitivt en høstlasagne. Med mange kraftige smaker er dette en skikkelig husmannskostmiddag nå når gradene kryper nedover.

Mengde: 4-6 porsjoner
Arbeidstid: 30-45 minutter
Steketid: 15-20 minutter

Jeg har vært veldig glad i lasagne den siste tiden, og laget alt fra lette lasagner med spinat og mild ostesaus til denne med paprikasaus og fetaost, for ikke å snakke om restelasagnen med pesto. De er alle sammen gode, men når høsten kryper innpå meg får jeg et ganske tydelig behov for kraftige middager med masse energi og næring jeg kan gå lenge på, som varmer godt og som mer enn gjerne skal bakes i ovnen. Med andre ord: Høstlasagne.

Det er kombinasjonen av alle disse ingrediensene som gjør dette til en høstlasagne. Hør bare her: Portobellosopp, løk, soltørket tomat, røde linser, gulrot, timian, balsamico, olivenolje, tomatpure… Kraftig kost, men sunn mat! En bechamelsaus med ost er naturligvis det som letter den kraftige tomatsausen i denne lasagnen, og med et lett dryss cheddar på toppen trenger du ikke en kjempestor porsjon på tallerkenen. Hvertfall ikke i runde en..

Om du bare lager middag til en eller to anbefaler jeg deg uansett å lage full mengde, men lage den i brødformer istedet for en stor ildfast form. Da kan du lett fryse den ned og varme opp igjen, og det aller beste med det er at lasagne er at den smaker best dagen derpå. Yum!

Noen retter er virkelig summen av en sesong og de råvarer den fører med seg, og denne lasagnen er definitivt en høstlasagne. Med mange kraftige smaker er dette en skikkelig husmannskostmiddag nå når gradene kryper nedover.

Høstlasagne

1 ss godt smør
1 ss olivenolje
2 ss tomatpure
1 ss balsamico
1 ss sukker

1 gul løk
4 hvitløksfedd
3 gulrøtter
5 portobellosopp eller 10-12 creminisopp
1 lite glass soltørket tomat (ca 10 stk)
1-2 ss olje fra soltørket tomat
ca 4 dl kokte røde linser (fra boks er fint, 2 stk gogreen-bokser)
1 flaske / 2 bokser knuste Mutti-tomater
2-4 ss frisk timian
1-2 ts grovkvernet pepper
Salt

2 ss smør
2 ss mel
8 dl melk
1 ts salt
1 ts malt muskat
1 ts grovkvernet pepper

25 gram parmesan
100 gram cheddar
Lasagneplater

Start med å lage tomatsausen ved å finkutte løk, og la denne surre i 1 ss smør og 1 ss olivenolje og en klype salt til løken er blank og mør. Rens soppen og del den i grove skiver eller båter, og la den surre sammen med løken i panna til soppen har sluppet endel væske og begynt å synke sammen. Finhakk hvitløk og rør inn denne, tomatpure, sukker og balsamico, mens du grovhakker soltørket tomat og har de også over i panna sammen med litt av oljen fra glasset med soltørket tomat. Kutt gulrota i passende terninger, og ha det også over i gryta. La det hele surre i fem-seks minutter med pepper og salt, før du har over finhakket tomat. Skyll boksene eller flaska med ca 1 dl vann, og ha også denne over i gryta. La det koke opp, og skru ned varmen.

Om du har ferdigkokte linser på boks skyller du de i kaldt vann, og om du skal bruke tørre forhåndskoker du de i 10 minutter mens tomatsausen putrer. Rør inn linsene i tomatsausen sammen med frisk timian, og smak til med salt og pepper.

For å lage bechamelsaus smelter du smør i gryta, rører inn mel til du har en jevn blanding, og sper med melk, litt og litt, til du har en glatt og tykk bechamelsaus. Smak til med salt og muskatnøtt, og riv halvparten av parmesanen over i sausen, og bland den inn, før du tar gryta av varmen.

Legg tomatsaus, bechamel og lasagneplater lagvis i formen(e), og avslutt med et lag bechamel og revet cheddar. Sett formene i ovnen på 200 grader, og la de stå i ca 15 minutter, eller til osten er gylden.

10 Comments

 1. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 2) • Green Bonanza

 2. Ingunn

  Når skal rosmarinen i gryta? Og hva er egentlig Mutti-tomater (sånt no’ hakke vi på bygda)? Lager denne nå – en herlig innelørdagsaktivitet i regnværet!

  • Det er ikke så farlig når – så lenge den kommer med :)

  • Mutti er et merke tomater på boks. God kvalitet, masse smak. Stor forskjell på tomat på boks :)

 3. Ingunn

  …ups – mente timian! ;)

 4. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

 5. Pingback: Årets første ukemeny • Green Bonanza

 6. Ingrid

  15 minutter steketid — er ikke det lovlig kort? Det pleier vel å være minst det dobbelte? Og: Du sier halvparten av parmesanen i béchamel-sausen. Siste halvpart står det ikke noe om. Strøs oppå?

  • Hei Ingrid! I min ovn holder det med 15 min når alle råvarene er forhåndsbehandlet og varme, men ingenting er skrevet i sten når det gjelder steketid. :) den andre halvparten skal helt korrekt strøs oppå.

 7. Pingback: Barnevennlige middager fra Kornelias mamma • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.