Blogg

Høsting og tørking av friske urter

Nivå Enkel 5 comments

Står du med masse friske urter og lurer på hva du skal gjøre med dem? Uansett om du har høstet dem fra egen hage eller kjøpt en potte fra butikken er det ingen grunn til å la dem gå til spille.

For et par kvelder siden gikk vi en liten tur i nabolaget (også kjent som Barcode, Operaen og Sørenga), og da gikk vi innom parsellhagen vår i Herligheten for å se hvordan det sto til. Vi har ikke vært der på en stund, så jeg regnet med at det var gjengrodd og klart for vinterdvale. Og de var det, i fire av kassene, men i den femte hadde både bladpersille, timian og salvie kommet opp igjen etter at jeg høstet det inn for flerfoldige uker siden! Ingen tid å miste før frosten kommer tenkte jeg, og tok med meg alt sammen hjem.

Har du urter til overs? Ikke kast dem! Ta vare på dem, enten ved tørking eller frysing.

Så da sto jeg jo der, på kjøkkenet, med en liten bøtte med timian og en liten bøtte med persille og en bunt salvie, og tenkte jaja… Jeg får jo ikke akkurat brukt så mye friske urter før disse blir visne, og jeg vil ikke la noe gå i søpla, verken egenplukka eller kjøpte urter.

For det er jo også ofte sånn at når vi kjøper en potte urter på butikken, er det ikke barebare å bruke opp hele. Spesielt av de litt grovere og veldig smakssterke urtene som salvie, timian og rosmarin, for de bruker vi jo ikke alt av på en gang, sånn som kanskje er tilfelle med de litt lettere og skjøre urtene persille og koriander.

Har du urter til overs? Ikke kast dem! Ta vare på dem, enten ved tørking eller frysing.

Urter som er fine å tørke: Timian, rosmarin, dill, salvie og oregano

Urter kan både tørkes og fryses på flere forskjellige måter, og noen urter passer bedre til det ene enn til det andre. Du kan tørke både i ovn på lav varme, eller du kan henge dem opp, sånn som jeg har gjort. Hvis du vil hengetørke må du sørge for at de er tørre før du henger dem opp, lett fuktige urter kan fort mugne.

Jeg skylte mine fordi de har stått ute i parsell rett ved veien, og så fikk de ligge og tørke på et håndkle over natta, uten å ligge i haug. Dagen etter samlet jeg dem til små bunter, fire-fem stilker i hver bunt, og lagde en liten løkke av hyssing rundt. I små papirposer lagde jeg et hull på hver side ved åpningen, samt luftehull lenger nede, og dro hyssingen fra bunten gjennom hvert sitt hull. Ved å knyte de sammen fikk jeg en løkke, uten at buntene henger inntil hverandre, og nå henger de over kjøkkenbenken. Der skal de få henge til de er helt tørre, da kan jeg legge dem i en tørr beholder. Når du tørker urter trives de best der det er tørt og ikke direkte sollys.

Tørke urter selv

Urter som er fine å fryse: Persille, koriander, gressløk og basilikum

Jeg har to ulike måter jeg fryser urter på. Enten fryser jeg de hele som de er, da er de lette å plukke det jeg trenger av dem til en gryte, suppe eller saus. De fungerer jo ikke like bra som garnityr lenger, men smaken er der fortsatt. Plukk bladene av stilkene, og legg de i en bomullspose eller papirpose i en boks i fryseren. Da setter det ikke smak på andre varer, eller andre smaker på urtene.

Min favorittmåte å fryse urter på er å fryse dem med olje. Da finhakker jeg urtene, og fryser dem enten bare en og en urt med olje over, eller lager ferdige blandinger jeg vet jeg ofte bruker, før jeg heller olje over. Jeg bruker isbitformer med lokk til dette, og når bitene er fryst, flytter jeg de over i en pose eller boks, slik at isbitformene ikke alltid ligger i fryseren med olje.

Så enkelt er det altså, å ha friske urter på lager!

Har du urter til overs? Ikke kast dem! Ta vare på dem, enten ved tørking eller frysing.

5 Comments

  1. Hei, fin blogg du har. Jeg har en diger sitronverbena i hagen som jeg har høstet flere ganger. Jeg plukker bladene av stilkene og lar dem ligge og tørke på en avis til de er helt tørre. Så legger jeg bladene over i en tett boks og nå har jeg herlig sitronverbenate i hele vinter. Til helgen blir det høsting av oregano, timian og rosmarin.

  2. Pingback: Green Bonanza Shop Stop (uke 2) • Green Bonanza

  3. Pingback: Tips til julegaver som kan spises og brukes • Green Bonanza

  4. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

  5. Pingback: I dag er Bonanza to år! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.