Blogg

Green Bonanza Shop Stop (uke 2)

5 comments

Nå runder vi av prosjekt Shop Stop for denne gang! Her er den siste uka oppsummert, og noen betraktninger om det hele.

For halvannen uke siden ble vi enige i heimen om å ikke handle noen matvarer de neste to ukene. Vi bestemte oss for å bruke det som fantes i skuffer og skap, vel vitende om at vi også skulle bort begge helgene, så det var bare snakk om hverdagsmiddagene, og et par middagsbesøk i løpet av ukene. Jeg skrev om prosjektet her, og oppsummeringen fra uke 1 finner du her.

Mandag

Mandag var det Øystein som sto for ukens første middag, etter en helg på Sunnmøre hos svigers. Vi skulle også få middagsbesøk av et vennepar og deres lille sønn, så jeg var litt spent på hva han hadde funnet på, skal innrømmes. Ingen grunn til bekymring, jeg kom hjem til en leilighet som luktet knallgodt av lasagne. Han hadde laget en tomatbasert saus med røde linser og grønnsaker, og en bechamel med mandelmelk. De siste osterestene gikk til toppingen, så resten av uka blir fullstendig melkefri, for nå er det tomt for smør også. Og det er helt greit! Øysteins lasagne var nok ganske lik denne varianten her.

Noen retter er virkelig summen av en sesong og de råvarer den fører med seg, og denne lasagnen er definitivt en høstlasagne. Med mange kraftige smaker er dette en skikkelig husmannskostmiddag nå når gradene kryper nedover.

Tirsdag

Tirsdag var dagen for vill-i-blikket-sulten (noen av dere bevitnet sannsynligvis dette på snapchat), og når jeg er så sulten, ikke har en plan og i tillegg ikke kan handle noe raskt, da blir kreativiteten satt på prøve. Men det gikk bra! Etter å ha skrudd ovner på og av og dratt ting ut av skap for å sette de inn igjen, ble det til middag ristet toast med cashewkrem, grønnkålpesto, pannestekt tofu med pepper, og lett stekte smørbønner med chilli. På mine hadde jeg også på litt grov sennep, mens Øystein lessa på med mer cashewkrem og pesto. Så godkjent at det blir et bloginnlegg av den!

Toast med tofu, smørbønner, cashewkrem og grønnkålpesto

Onsdag

Onsdag var jeg alene hjemme, og da har jeg en tendens til å bruke veldig lang tid på pusle rundt på kjøkkenet, uten at det nødvendigvis ender opp i en luksusmiddag. For på tirsdag kveld tok vi oss dessuten en gåtur i nabolaget, gjennom Barcode, over Operaen til Sørenga, og tok en tur innom parsellen  vår. Jeg trodde det skulle være tomt og gjengrodd der, det er trossalt en stund siden vi hentet de siste grønnsakene, men neida! Der sto det masse urter! Både bladpersille, timian og salvie! De ble høstet akkurat i tide før frosten kom, og skal tørkes hjemme før de brukes utover vinteren, og det brukte jeg litt onsdagstid på. Jeg skrev litt om det her.

Tørke urter

Når det var gjort sto jeg igjen med en god bunt bladpersille, og den lagde jeg chimichurri av. Til den bakte jeg masse grønnsaker, mest poteter, som synger på siste verset i kjøleskapet nå. Enkelt, og veldig godt – og tydeligvis lønner det seg å ha hjemmedyrka urter i en Shop Stop-periode, for det var veldig godt med friske urter nå.

Torsdag

På torsdag oppsto et dilemma, for dette er dagen for å hente Kooperativet-pose. Jeg har jo ikke vært på butikken, og jeg har ikke kjøpt den mens det har vært Shop Stop, for den ble både bestilt og betalt flere uker i forveien. What to do, what to do? Det blir mange dilemmaer i prosjekt som dette, det har jeg hvertfall lært meg. Jeg bestemte meg for å bruke de ingrediensene som må brukes for å ikke bli dårlige, mens de resterende får bli med på helgens hyttetur. Det gikk sånn passe med den avgjørelsen – jeg brukte en gulrot og en rødbete fra posen, i tillegg til en søtpotet og et minigresskar som var i kjøleskapet, og lagde en salat med quinoa, bakte og rå grønnsaker.

SAMSUNG CSC

Fredag

Dette blir jo definitivt juks, for i dag reiser vi til fjells, og i og med at vi er syv personer tvinger det seg nok frem en butikktur. Men det er greit, det må det nesten være. Mye skal dog tas med hjemmefra, som vi alltid gjør når vi reiser på hytta, for å unngå for mye matvarer både her og der. På menyen tror jeg det står linsegryte i kveld, og moussaka i morgen, og innimellom skal vi både gå tur i fjellet, fyre i peisen, sove lenge og grille bål. God helg!

Noen tanker til slutt

Jeg har fått bekreftet det jeg egentlig allerede visste: Om jeg hadde sett bort fra innkjøp av friske råvarer kunne vi overlevd et atomangrep. Vi har så mange gode, fine og nyttige råvarer i skapene våre, og jeg lover meg selv at jeg skal bli flinkere til å ta enda en titt på hva jeg har før jeg kjøper inn mer tørrvarer. Jeg tror nok også dette handler mye om vane, det har vært lettere for meg å gjøre dette enn for noen som ikke har for vane å fulle skuffer og skap. Vi var litt nysgjerrige på om vi kom til å spise god mat eller om vi bare kom til å spise oss mette, men jeg tror vi trygt kan si at vi både har spist oss mette, og gjort det på god mat.

Hang du deg på?

Det er ikke sånn at dette er noe man trenger å gjøre på den måten jeg har gjort det nå. Målet er jo å være ørlite mer bevisst på hva vi har og hva vi trenger, redusere innkjøp og ikke minst redusere avfall. Bruke alle deler av grønnsakene, tenke litt nytt. Målet mitt fremover skal ikke være å ikke handle, men å være enda mer bevisst på hva jeg handler og når jeg handler det – og hvorvidt jeg egentlig trenger det jeg står med i hånda.

5 Comments

 1. Eg hengte meg ikkje på, men eg bestemte meg for å handle mindre den siste veka, og det har eg fått til. Ein “hurtigmiddag”, det var i går, då tenåringen og eg måtte ha noko kjapt før han dro avgarde på helgetur, og eg ikkje ville lage pasta (han lever 80% på pasta når han lagar mat sjølv). Då kjøpte eg ferdige fiskekaker, og fann hamburgerbrød i frysaren. Elles har eg vore flink, handla berre mjølk heile denne veka. I går kjøpte eg eit digert kjøttstykke, for vi får vennar på søndagssteik i morgon. Du inspirerer, Mia. Neste prosjekt blir å gjere noko med tørrvarene mine, der må eg bli flinkare til å halde orden.

 2. Inger-Lise

  Denne tanken har jeg tenkt mange ganger siste tiden. Nå fikk jeg inspirasjon til å gjennomføre det! Tror med fordel perioden kan utvides til både 3 og 4 uker for min del, da kjøle- og kjøkkenskap snart knekker sammen av å være fylt til randen ;)
  Skapene kommer jeg nok ikke i nærheten av å få tømt, men forhåpentligvis er kjøleskapet klart for vasking og fryseren full av ferdige måltider som kan tas opp på late dager når perioden er over!

  • Hei, så herlig å høre! Kos deg masse med prosjektet, det er faktisk ganske gøy :)

 3. Hanne

  Du inspirerer!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.