Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?
Blogg

“Hva er greia med tykkbunnet gryte?”

4 comments

Det var spørsmålet jeg fikk på melding i dag fra min venninne Anne Marte. Jeg vet jeg stadig vekk gnåler om at du må bryke tykkbunnet gryte, så jeg skal prøve å forklare hvorfor.

Det er sånn at når Anne Marte spør, da svarer jeg. Jeg tror hun og hennes familie er noen av de som bruker Green Bonanza mest, og jeg hører stadig vekk om hva de har hatt til middag når våre respektive samboere har sett fotballkamp, når vi møtes til kaffe eller lager middag sammen.

Det er en ganske enkel grunn: Ting brenner seg ikke like lett å tykkbunnede gryter, og på grunn av nettopp tykkelsen får det du lager et helt annet resultat.

Når grytene eller stekepannene har en tykk bunn, vil de lede varme på en litt annerledes og bedre måte, spesielt du skal lage ting som har melkeprodukter i seg, eller tykke gryter som skal koke en stund. De er lettere å justere varmen på, og de holder også på varmen lenger, slik at du kan bruke mindre strøm underveis.

Det anbefales også å la støpejernsgrytene varmes opp uten noe i, før man har oppi fett og grønnsaker etter at den har varmet seg opp. På den måten bidrar du til å unngå at det brenner seg.

Ikke kast slappe grønnsaker! Lag kraft av dem istedet - skikkelig god samvittighet med lav innsats.

Til hva da?

Jeg synes også det er lettere å behandle grønnsaker på en god måte i tykkbunnede gryter, de er lettere å karamellisere uten at de svir seg fast eller brenner seg.

Jeg bruker for eksempel alltid tykkbunnede gryter til alle supper, gryter og tomatsauser. Når jeg tenker meg om bruker jeg stort sett alltid tykkbunnede gryter, det eneste jeg bruker de få tynnbunnede jeg har til, er å koke ting som skal koke i vann, altså pasta eller en sjelden gang grønnsaker, når de skal dampes.

Klassiske tykkbunnede gryter er jerngryter eller emaljerte jerngryter, men du finner også teflon- og stålkjeler med tykk bunn. De er ofte litt tyngre, og gir fra et litt dypere smell enn de lette klunkene andre kjeler har, når du setter dem fra deg.

Ofte kan du bruke en tykkbunnet stekepanne istedet for gryte, om det ikke er suppe eller gryterett som står på planen. Har du for eksempel prøvd å karamellisere løk i jernpanne? Det er hallelujastemning, det!

Et kjapt søk her på bloggen gir deg et lite hint om hva jeg lager i tykkbunnede gryter.

Er du på jakt etter den perfekte falafel-oppskriften? Here it is!

I mitt skap

Når vi først snakker om kjeler, dette er det som finnes i mitt skap: Jeg har fire stekepanner, alle fra Tefal med såkalt thermo-spot. To av de er vanlige med slippbelegg, og de to andre har keramisk innside, som gjør at de tåler høyere varme godt, uten at det brenner seg. Den ene av de store har også lokk, den bruker jeg innimellom istedet for gryte. Jeg har også en jernpanne og en grillpanne, begge fra Le Creuset.

Av gryter har jeg to emaljerte Le Creuset-gryter i støpejern, en 4,2 liter og en 6,7 liter. De bruker jeg mest, og jeg bruker de til stort sett alt. Videre har vi to gryter vi har arvet av Øysteins familie, de skikkelig ordentlige stålgrytene fra åttitallet. Den ene er medium stor og den andre er ganske liten. Vi har også to tynne stålgryter, som vi bruker til å koke pasta og lignende i.

Så, det var det! Neste spørsmål?

Du trenger ikke kjøtt for å lage kjøttboller - du trenger bare havregryn!

4 Comments

  1. Bruker Le Creuseten min nesten hver dag! Helt sjukt hvor ofte den føles riktig å bruke. Hatt den snart et år og den ser fortsatt helt ny ut. Nå ønsker jeg meg grillpanne også.

  2. Pingback: Stekte mandler med olivenolje og chilli • Green Bonanza

  3. Pingback: Sopp- og nøttestek med tomatglaze • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.