Perfekte ovnsbakte poteter
Middag

Trikset for helt perfekte ovnsbakte poteter

Nivå Enkel 11 comments

Det er lite som er mer stusselig enn å forvente perfekte ovnsbakte poteter, og ta ut sånne slappe, melne greier av ovnen som ikke kan spiddes med en gaffel uten å bli potetmos. But fear not, det finnes selvfølgelig et enkelt triks.

Jeg liker poteter. I really do. Jeg har ved flere anledninger skrevet en hyllest til poteta akkurat som jeg har gjort til blomkålen, og en av de gangene er av mine favorittmetoder å tilberede potet på, nemlig ved å forsteke rå poteter i godt smør og olivenolje sammen med urter og hvitløk, før det skvises litt sitron over, og de går inn i ovnen. Andre ganger får potetbåtene ligge i isvann først, før de går i ovnen – det er også et supertriks.

Men – jeg er enig i at det er en litt omstendelig måte. Om det er en litt finere middag som skal på bordet er det greit nok å ta seg tiden, men hva med de gangene man bare har skikkelig lyst på skikkelig gode poteter uten å måtte gjøre en skikkelig innsats? Er det mulig? Klart det er. Klart det er!

Jeg synes poteter er best når de er sprø på utsiden, så sprø at det knaser litt når jeg tygger gjennom dem. Men på innsiden kan det ikke være tørt eller melent, det må være saftig og godt. Uten å måtte frityrsteke, såklart.

Confession: En av mine favoritthjemmealenemiddager er bare poteter som dette, sammen med en god hummus, eller enda enklere, en klatt chimichurri rørt ut i litt rømme eller cashewkrem. Så godt er faktisk gode poteter! Hvertfall om du spør meg.

Perfekte ovnsbakte poteter

Først: Bruk gode poteter

Det er vel like mange meninger om hva som er den perfekte poteten til ulike metoder som det er folk her til lands, men jeg foretrekker hvertfall å bruke de faste potetene med tynt, lyst skall til ovnsbaking. Om sommeren bruker jeg nypoteter, og om vinteren går jeg for amandinepoteter eller de som ligner.

Så: I en ildfast form

Det må være skikkelig varme i direkte kontakt med potetene, så her duger det ikke med brett og bakepapir eller glassform. Det aller beste er de svarte, ildfaste formene, ettersom de svarte formene visstnok blir varmere enn de lyse.

Viktig: Snittflater

Det er i snittflatene de skikkelig gode og sprø tingene skjer. Jeg liker å dele potetene på langs, enten en, to eller fire ganger, alt ettersom hvor store de er. Det går fint å bruke både små og store poteter, så lenge du deler de større i flere biter enn de små, sånn at det er omtrent samme tykkelse på alle bitene. Legg bitene over i den ildfaste forma, men sørg for at de ikke ligger over hverandre.

Fett og salt må til

Jeg liker å bruke olivenolje fordi jeg synes det gir en god smak, og ofte passer sammen med det andre jeg skal ha til (om jeg skal ha noe til). Du kan også bruke en nøytral olje som solsikke. Pass på at alle potetbitene er godt dekket av olje. Dette er (dessverre) ikke tidspunktet å være veldig måteholden på. Strø godt med salt over.

Ovn: Full guffe

Det er her supertrikset kommer inn. Du forvarmer ovnen på full guffe og varmluft (viktig!) til 220 grader. Den må være ferdig oppvarmet og kanskje enda litt til før du setter potetene inn. La ovnen stå på varmluft mens potetene står i. Du må følge med på dem, for det er nå det viktige skjer: De skal stå i varmluft til skallet har “poppet” og blitt gyldent. Du ser det når det skjer. Deretter skrur du over på vanlig varme, og lar de stå i 5-10 minutter til.

Og det er alt som trengs for å lage helt perfekte ovnsbakte poteter.

Perfekte ovnsbakte poteter

August 2018: Oppskriften er oppdatert med nye bilder.

11 Comments

 1. Kenneth Aar

  Kult. Med forvarming av ovn på max temp. Jeg bruker samme triks til å lage perfekt “steinovnsbakt” pizza. Hvor jeg også forvarmer blekket som jeg legger pizzadeigen på.

 2. Det skal jeg så absolutt prøve! Liker å bruke søtpotet, men e’kke like godt om de er blaut og ekkel!

  • Det ække det! Jeg har ikke prøvd dette med søtpotet, men jeg har trua. Den har jo mindre stivelse og mer væske.

 3. Pingback: Brokkoli, ich liebe dich! • Green Bonanza

 4. Pingback: Kålburger med portobellofacon og srirachamajo-uten-majo • Green Bonanza

 5. Ida Dørum

  Knalltips! Nå blir ovnsstekte poteter hverdagsmat.

 6. Karianne

  Du sier at man ikke skal bruke bakepapir, men alle bildene er ildfast form med bakepapir i… jeg blir litt forvirra, for jeg vil gjøre det rett og få gode poteter

  • Sant nok! Jeg har tydeligvis begynt å bruke bakepapir siden sist. Begge deler funker, men rett på plate funker aller best.

 7. Hei. stekte dem i ovnen i stålform, men selv med olje satte de seg fast. Langt bedre med bakepapir. Kunsten er å få dem sprø. Tror kanskje det hjelper å ha dem i vann først for å få ut litt stivelse

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.