Bruk sesongens nydelige gresskar til denne enkle retten med gnocchi og salviesmør.
Middag

Bakt gresskar og gnocchi med salviesmør

2 comments

Det er gresskarsesong, dere! Dette er en utrolig enkel og utrolig god måte å tilberede det på, nemlig med en form for pasta og salviesmør.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 15 min
Steketid: 15-20 min

Da jeg bodde i Berlin for noen år siden, var jeg på kürbisfestival. Altså gresskarfestival. På et enormt område lå det kasse på kasse på kasse med ulike varianter gresskar. Smått, stort, enfarget, flerfarget, grønt, orange, rødt, gult, alle fargene samtidig, med riller, uten riller, trillrunde, avlange, pittesmå, rare former.. Ja, du fatter poenget. Hvor kult er det ikke med gresskarfestival?!

Jeg er veldig glad i gresskar. Det er noe helt eget med å dyrke det, men også å spise det. På denne tiden i fjor høst lagde jeg både gresskarsuppe og gresskar i pai med gruyere, og til dessert en gresskarpai. Jeg er også veldig glad i å bruke gresskarfrøene ristet som topping.

Bruk sesongens nydelige gresskar til denne enkle retten med gnocchi og salviesmør.

Denne ukas gresskar var noen små og gule som kom i posen fra Kooperativet. De var helt nydelige, og en porsjon av denne middagen inneholdt et helt lite gresskar. Alle gresskartyper smaker litt forskjellig, men det er ikke så viktig hvilket du får tak i, så lenge du får tak i et. De oppfører seg stort sett ganske likt, og alle sammen smaker godt. Middagen var en del av prosjektet Green Bonanza Shop Stop, og besto derfor bare av ting jeg hadde i skapene fra før. Det er selvfølgelig helt innafor å gå på butikken for å lage denne.

Jeg brukte gnocchi, både fordi jeg elsker gnocchi og gnocchi med salviesmør kanskje er noe av det aller beste jeg vet, men om du ikke får tak i det og ikke vil lage det selv, kan du bruke pasta også. Bruk isåfall noen litt tykke skjell eller rør, ikke spaghetti. Best når det blir skikkelig munnfull! Frisk salvie er dessverre ikke mulig å bytte ut her, den må du jakte på, men det er definitivt verdt det til slutt.

Bruk sesongens nydelige gresskar til denne enkle retten med gnocchi og salviesmør.

Bakt gresskar med gnocchi og salviesmør

Passe mengde gresskar til hver person (ca 4 dl oppkuttet)
Gnocchi eller pasta
10 blader frisk salvie
Godt smør
God olivenolje
Salt og pepper
1 ss frisk sitronsaft

Evt ristede pinjekjerner og revet parmesan

Rensk gresskaret ved å dele det i to, grave ut den trådene kjernen, legge det med snittflaten ned og skjær av skallet med en skarp kniv. Del deretter gresskaret i medium store terninger, som du legger utover et bakebrett med bakepapir. Risle noen dråper olivenolje over og strø over en klype salt, og sett det midt i ovnen på 200 grader. La det stå til gresskaret er mørt og begynner å bli litt gyldent i kantene, ca 15 minutter.

Når gresskaret begynner å bli ferdig, kan du tørristede pinjekjerner og eventuelt rive parmensanen så den er klar. Vask salviebladene og snitt dem i tynne strimler. Smelt noen gode spiseskjeer smør i en stekepanne, og la det nærme seg gyldent før du har oppi salviebladene. Kok opp vann til gnocchien samtidig, og ha gnocchien over i det kokende vannet når du har salvien i smøret. Gnocchien er ferdig når den flyter opp til toppen. Hell vannet raskt av, og ha gnocchien over i smørpanna sammen med frisk sitronsaft. Ha også over gresskarterningene, og vend det hele forsiktig sammen.

Ha over på en tallerken, strø over salt og pepper, pinjekjerner og parmesan.

2 Comments

  1. Hei Mia! Jeg lagde dette til middag på søndag. Utrolig godt! Jeg glemte til og med pinjekjernene, men det ble digg likevel :) Takk for ideen!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.