Jeg har veldig sansen for at suppe er den universelle høstmaten for alle som bor i et land hvor det regner, blåser og hutres høsten gjennom. Derfor: fem favorittsupper!

Det går faktisk an å spise suppe hver dag uten å bli lei, om det er stor nok variasjon i suppene, og de smaker godt. Jeg har et ganske flytende skille mellom suppe og gryte, men det de alle har til felles er at de er basert på sunne, gode og mettende råvarer, de er lette å lage mye av, de kan fryses og varmes opp igjen, og de er definitivt gode nok til å serveres til gjester.

Hvilken er din favoritt?

Linsegryte med kokosmelk, ingefær og koriander

Om statistikken snakker sant, er dette en av de beste oppskriftene på hele bloggen. Den blir lest jevnt og trutt, den postes på instagram og jeg får høre gjetord om den fra folk jeg møter her og der. Ikke bare er den proppfull av næringsrike ting, den er også så varmende og god på høstkvelder når det begynner å bli kjølig ute. De fleste ingrediensene er av den typen du ofte kan ha i skapet, så denne er også fin på spontane middagsdager.

Så enkelt, så varmende, så godt.. Linsegryte med kokosmelk, curry, ingefær og koriander er nydelig!

Sunnanbäckens grønnsakssuppe med gorgonzola

Dette er suppa jeg fikk lære meg å lage av Idas mamma når vi var på Sunnanbäcken på forsommeren, og jeg tror den er enda bedre på høsten enn på sommeren. Den er full av friske urter fra hagen som jo er en sommerluksus, og det er ingenting i veien for å bruke tørre urter i kombinasjon med friske. To friske og resten tørre er en fin ting, og ikke minst gjennomførbart sånn handlemessig.

Sunnabäckens grønnsakssuppe består av gorgonzola, creme fraiche, grønnsaker og en masse friske urter - en suppehimmel!

Rødbetesuppe

Jeg er virkelig helt forelska i fargen på denne suppa – går det an å ha en så dyp rødfarge på noe du kan spise? Yes, you can! Så enkel å lage og så god å spise. Du kan svisje den med stavmikser om du heller vil ha den glatt, men jeg synes den er helt topp med litt chunkybites i.

Har du prøvd rødbetesuppe? Det er den perfekte vintersuppa, og den smaker like mye som den er fargesterk!

Potetsuppe med hvitløk og kantarell

Man liker jo å si at vi har vokst opp med ski på beina, men jeg tror det er like sant at vi har vokst opp med poteter i henda. Jeg elsker poteter, og jeg bruker de til alt hele tiden, også til suppe. Denne er med hvitløk, mandler og kantarell, og er strengt tatt selve definisjonen på høstsmaken.

Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.

Klassisk grønnsakssuppe

Noen ganger kan fancypantssuppene få være i fred, og så kan vi trekke frem de skikkelig klassikerne istedet. Klar grønnsakssuppe som seriøst bugner over av friske grønnsaker – det er så bra for deg, det! Både i dag og i morgen og dagen etter! Billig er det og! Lett og! Denne smaker barndom for meg.

Akkurat sånn som mormor lagde den.

Ordne selv?

Fristet det ikke, verken rødbetesuppe, potetsuppe, linsegryte eller gorgonzola? Eller har du ikke alt som trengs i skapet? Suppe er vel kanskje det enkleste å lage uten oppskrift, så da foreslår jeg at du tar en titt på denne: Hvordan lage suppe uten oppskrift.