Brød og bakst, På grillen

Luksuspinnebrød på bål

ingen kommentarer enda

All mat smaker bedre ute i frisk luft, og når det i tillegg er luftig deig med dødsdigg fyll som blir grillet utendørs over ved i bålpanne, da er faktisk lykken og pinnebrødet fullkommen.

Disse pinnebrødene ble til da vi var på hyttetur tidligere i høst, og vi ville ha et lite mellommåltid utendørs etter at vi hadde gått tur på fjellet. Ideene føyk veggimellom, det er sånn det blir når en gjeng matglade folk er på tur, som også har en ide om at mat ikke skal kastes, men brukes opp. En av oss satt derfor i gang med å sette deig til pinnebrød, noen andre fyrte opp tørr og fin bjørkeved i bålpanna i solveggen, og de siste rotet frem det vi fant av passende rester fra de tidligere dagene som kunne fungere som fyll.

SAMSUNG CSC

Det er jo nemlig sånn at alt blir bedre med fyll. Pinnebrød er kjempegodt i seg selv, men vis meg det mennesket som ikke synes de blir bedre med en deilig kjerne av noe, som kommer frem først når du bryter av en bit, og duften av nystekt brød blander seg med lukten av urter, ost eller hvitløk? Nettopp.

I vårt kjøleskap fant vi en korianderpesto fra dagen før, den tok vi med ut. Vi fant også en god slump ferdigblandet hvitløkssmør, også det fra dagen før. Vi fant en pakke fetaost som ikke var blitt brukt dagen før, og den moste vi og blandet ut med en skvis sitron og masse friske urter, som ellers ikke ville blitt brukt opp. Godt for samvittigheten, og supert for pinnebrødene, for disse ble så gode! Alt fyllet kan naturligvis blandes – det var det opptil flere av oss som gjorde.

SAMSUNG CSC

Når du skal grille ute trenger du ikke ha bålpanne, men du må ha et trygt ildsted. Tenn det opp god tid i forveien, slik at bålet har blitt varmt og flammene lagt seg, og veden blitt ganske hvit – det er da det er varmt, og bra å grille. Griller du over flammer blir det bare svidd på utsiden, og rått inni. Pinner spikker du lett selv, helst av friske pinner, slik at de ikke tar fyr.

Vi brukte en klassisk italiensk pizzadeig, men bakeren avslørte at han hadde byttet ut olivenoljen med romtemperert smør, og det funket veldig bra. Når deigen har fått heve første runden, kan du rulle den ut til porsjonsvise kuler, og la de etterheve under et håndkle. Da blir det lett å rulle den ut til en flatt leiv du fyller.

SAMSUNG CSC

For å rulle pinnebrødene med fyll, bruker du hendene og lager en firkant av en deigen. Legg fyllet på midten av den, ikke helt ut til kantene. Brett langsiden over mot deg og skjøt det sammen med fingrene, og snurr deigen et par ganger for å “låse”. Deretter trer du pinnen gjennom den ene enden, og legger deigen pent rundt og rundt, før du bretter den andre enden innunder rullen.

SAMSUNG CSC

Det er viktig  å ha god tid når du griller pinnebrød, grillinga er like mye for kos som den er for å bli mett. Hold pinnen et stykke over varmen slik at det ikke blir brent, og roter den rundt med jevne mellomrom.

En solhelg i høstfjellet, med fylte pinnebrød og en god hvitvin i glasset, det er noe som definitivt gjør høsten til en tipoeng-sesong for min del.

SAMSUNG CSC

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.