Sterk og deilig dipsaus av bladpersille og hvitløk
Saus, dipp og topping

Chimichurri

5 comments

Du vet når du kjøper en hel bunt persille, men bare trenger littegrann? Resten lager du chimichurri av! Superenkelt, supergodt, supertilbehør.

Vegansk
Arbeidstid: 5 minutter

Som barn var yndlingsfilmen min Mary Poppins. Jeg hadde den på VHS, og jeg så den så mange ganger at videokassetten ble ødelagt. Jeg mener å huske at mamma gjorde en kjempeinnsats for at jeg skulle få tatt den opp på nytt på et vis. Og som tenåring fikk jeg den på dvd av mamma i lille julaften-gave, og så den sikkert åtte ganger på julaften. I en av de fineste scenene der danser de på taket, og synger noe sånt som chim-chimney, chim-chimney, chim-chim-chee-ree, mens de danser bortover taket i legendarisk stil.

Sterk og deilig dipsaus av bladpersille og hvitløk

Jeg begynner alltid å synge på den når jeg lager chimichurri. Det er den eneste koblingen. Chimichurri har sin opprinnelse i Argentina, hvor det ofte serveres med grillet kjøtt, eller brukes som marinade. Det er ingen grunn til at det er kjøtt som skal være forbeholdt bladpersille, så den kan minst like fint benyttes som tilbehør eller marinade til så mye annet. Stort sett alt hvor persille og hvitløk er godt. Altså nesten overalt.

Chimichurri er en ganske smakssterk dip eller paste som i hovedsak består av bladpersille, hvitløk, chilli, olivenolje og hvitvinseddik. Det finnes like mange varianter som av italienernes basilikum, men jeg må innrømme at jeg foretrekker denne smakssterke saken her. Laget i en fei!

Sterk og deilig dipsaus av bladpersille og hvitløk

Chimichurri

To store never frisk bladpersille
1 stor neve koriander

4-6 hvitløksfedd
4 ss hvitvinseddik
6 ss olivenolje
1 ss finhakket gul løk (kan sløyfes)
1 ts tørr timian eller oregano
1-2 ts chilliflak
1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper

Skyll de friske urtene, og finhakk dem med en kniv. Ha deretter oppi de andre ingrediensene, og rør det sammen det til en akkurat passe jevn masse. Smak til med salt, chilli og pepper. Oppbevares kaldt om du ikke spiser opp alt på en gang.

Sterk og deilig dipsaus av bladpersille og hvitløk

5 Comments

  1. Pingback: Mine favorittoppskrifter fra 2015 • Green Bonanza

  2. Isabel

    Går det an å bruke koriander istedet tror du? :D

  3. Kristin Kjos

    Det der må være godt på pizza, for eksempel den med hvit saus, poteter og fetaost, tror du ikke?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.