Sjukt god kålstuing med ingefær

Mia! No he du gjort noke stort! Det var faktisk responsen da denne ble satt på bordet, og det skulle man kanskje ikke tro by the looks of it, at dette er noe stort, om jeg skal tro tilbakemeldingen fra Øystein.

Tilbehør til 2-4
Arbeidstid: ca 30 min

Jeg lo litt oppgitt for meg selv når jeg tok bildene til denne oppskrifta, for hvordan i all verden kan man få kål til å se dødsgodt ut? Det er jo liksom.. kål. Men tro meg når jeg sier at om du hadde kjent lukta av dette, og ikke minst smakt på det, så hadde du blitt svært positivt overrasket. Og det av noe så enkelt som kål!

Kål er bra for deg. Og meg. fiber, folat, vitamin C. Og jeg vet det, så jeg bruker endel kål. Jeg bruker endel rødkål, ganske mye grønnkål, spisskål, nykål, rosenkål, savoykål, bok choi, til og med kinakål! Men dette helt ordinære, grønne kålhodet… Det vet jeg ikke alltid hva jeg skal gjøre med. Minnene sier fårikål (og dermed neitakk), eller stua kål. Kål i hvit saus. Det har jeg vokst opp med. Og nå for tiden får vi mye kål i posene fra Kooperativet, og jeg jobber så hardt med å bruke kål! Jeg har laget grønnsakssuppe med kål. Jeg har laget kålrulletter. Jeg har laget coleslaw.

Og så kom det enda et kålhode i posen. Og Øystein sier stua kål, stua kål, stua kål! Og jeg tenker nei, jeg orker ikke stua kål. Jeg finner på noe nytt. Og hva er det som ligger på benken der? Ingefær? Jaggu du. Ingefær. Og hvitløk. Og løk. Mine tre favorittingredienser til absolutt alt. Da blir det sånn. Med fløte.

Det skjer et eller annet med kål når den blir karamellisert. Det er ikke så ofte den får det, når jeg tenker meg om, men det burde den få bli oftere. For det blir altså så godt! Når finsnitta kål får karamelliseres med smør, ingefær, hvitløk og løk skjer det noe helt fantastisk. Du trenger egentlig ikke fløten engang. Det blir så godt! Who would have thought, liksom. Inte jag.

Sjukt god kål med ingefær

1 ss godt smør
1 liten gul løk
4 hvitløksfedd
1 stor ss revet ingefær
1 medium stort kålhode
1 ts salt
1 liten boks fløte (kan faktisk sløyfes)

Her trenger du en stor tykkbunnet gryte, for her skal det karamelliseres. Vanlige stålgryter med tynn bunn vil komme til kort her, da får du brent kål istedet for karamellisert kål. Om du ikke har en tykkbunnet gryte, er det bedre å bruke en sautepanne med høye kanter istedet.

Sett gryta på panna på medium varme. Smelt smøret, og la det nærme seg brunt i fargen, før du har over tynnsnittet løk og finhakket hvitløk. La det surre i noen minutter til løken er mør. Riv ingefæren på et skarpt rivjern, og rør det inn i løkblandingen.

Ta vekk roten og kjernen på kålhodet, og snitt det i tynne skiver, så tynt som du får til. Ha de over i gryta, og rør så godt du kan for å blande det med smør og løkblandingen. Skru ned varmen til en tredjedel av fullt, og la det stå og putre. Rør innimellom. Det vil begynne å karamellisere seg i bunnen, da bruker du en (tre)sleiv til å røre det løs og blande det med kålen igjen. Fortsett sånn til all kålen er myk, har falt sammen, og blitt gylden i fargen.

Rør da inn fløten og saltet, og skru varmen enda litt mer ned. Rør jevnt til det har tykna. Ferdig!

← Previous post

Next post →

4 Comments

  1. Hege

    Denne retten må jeg prøve. Har testet noen oppskrifter og de har vært bra. Veldig inspirerende blogg:-)

    • Tusen takk, så hyggelig å høre :)

  2. Anne

    Skal det egentlig være sukker i denne? Siden det kalles “karamellisert”? Og takk for supre oppskrifter!

    • Neida, men med smør og laaaang steketid på lav varme oppnår man noe som ligner veldig :) takk selv!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.