Indisk linsegryte med ristet kokos på toppen - heeello! Vegansk er den også.
Middag

Indisk linsegryte med ingefær og chilli

3 comments

Indiske linsegryter, dal, kan varieres i det uendelige. Trikset er å finne den gode kombinasjonen av krydder du starter med, og så kan du fylle på med hva det nå enn måtte være!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 5-10 min
Koketid: 10-15 min

Det er definitivt tiden for linsegryter nå. Vind i fleisen, surt i kinnene, kaldt i nakken. Å rote rundt i krydderhylla og koke seg en enkel, men akk så varmende, linsegryte – helt perfekt.

Dette er en kjempefin basisoppskrift på indisk linsegryte. Vi spiser den gjerne bare som dette, med ristet kokos på toppen og et pitabrød ved siden av. Mer enn fornøyde, samtidig så skal man jo aldri kimse av friske grønnsaker i mat som dette. Små buketter av blomkål eller brokkoli, strimler av gulrot, en boks kikerter eller noen tomater blir neppe feil. Verken alene, eller alt samtidig.

Det tar ikke lang tid å lage denne, og du kan med fordel lage en stor gryte når du først er i gang. Doble i vei, kanskje med unntak av chilli – prøv deg heller frem etterhvert, det blir fort sterkt, ettersom det ikke er noe kokosmelk eller andre ting som mildner krydderne i gryta.

Indisk linsegryte med ristet kokos på toppen - heeello! Vegansk er den også.

Indisk linsegryte med ingefær og chilli

1 ss nøytral olje, kokosolje eller ghee
1 liten gul løk
2 hvitløksfedd
1 ss finhakket fersk ingefær
1 ts malt cumin
1 ts malt koriander
1 ts malt turmeric/gurkemeie
0,5 ts malt ingefær (kan sløyfes)
0,5 – 1 ts chilliflak
Salt

2 dl røde eller gule linser (skylles i vann)
8 dl vann

Bland sammen alle de tørre krydderne i en liten skål, og sett til side.

Finhakk løk, hvitløk og ingefær, og la det surre i en gryte eller panne sammen med nøytral olje, kokosolje eller ghee (klarnet smør, som er veldig vanlig å bruke i indisk matlaging). La det surre på medium varme til løken er blank, før du rører inn alle de tørre krydderne. La de frese i panna i fem minutter, da tar du ut “råheten” av tørre krydder som turmeric og cumin.

Rør deretter inn linsene, hell over vann og en klype salt, rør rundt og sett på lokk. Rør med jevne mellomrom, til linsene er møre, ca ti-femten minutter. Om du synes den blir for tjukk kan du spe med litt vann, og synes du den er for tynn, lar du den koke uten lokk de siste minuttene.

Vil du ha i grønnsaker, rører du de inn halvveis i koketiden, og sper med litt ekstra vann. Server gjerne med ristet kokos over.

3 Comments

  1. Pingback: FN har bestemt at 2016 er belgfruktens år • Green Bonanza

  2. Hvilke grønnsaker ville du sagt passer i denne gryten? :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.