Asiatisk mat i en uke!

Ny uke, ny ukemeny, am I right? Denne gangen er det asiatisk mat til middag hver dag i seks dager, og ukemenyen er spesialtilpasset deg som er ny i det asiatiske kjøkkenet.

Asiatisk mat er veldig lett å lage vegansk, ettersom de bruker lite melkeprodukter. Det er også ofte naturlig glutenfritt, ved bruk av risnudler. Du kan bruke risnudler istedet for sobanudler der jeg har brukt det.

Grunnen til det, er todelt. For det første er asiatisk mat skikkelig godt. For det andre vet jeg at mange av dere som leser kanskje ikke bruker så mange asiatiske ingredienser i hverdagen, så denne uka skal vi kickstarte bruken av de råvarene! På den måten blir du kjent med ingrediensene, og du slipper at det blir stående bakerst i skapet, eller enda verre, råtne i kjøleskapsskuffen. Neste uke går derfor asiatisk helt av seg selv!

Så kjapt, så enkelt og så himla digg til lunsj eller middag!

Hvilke ingredienser trenger jeg?

Godt spørsmål. Det er noen ingredienser som nok er uvant for mange. I det asiatiske kjøkkenet brukes det ikke så mange tørre kryddere, de er mer tilhenger av å bruke ferske råvarer, eller flytende væske, som smakstilsetning. Av ferske råvarer bruker de gjerne chilli, ingefær, hvitløk, vårløk, ulike typer kål og friske grønnsaker. Av det flytende går det mye i chillisaus (sriracha), riseddik, mirin (søt risvin), soyasaus, misopaste, sesamolje, peanøttolje og sånne godsaker. Alle smakene finner du her – både sterkt, salt, søtt og syrlig. Av tørrvarer er mye basert på ris, som rispapir og risnudler. De bruker også mye nøtter, både i sin originale form og som nøttesmør. I frysedisken eller kjøla finner du tofu (les mer om det her), og godsaker som friske grønne bønner, bønnespirer, reddik og erter, avocado og mango. De bruker også mye sitrus, spesielt lime.

Om du bor i en storby finner du nok alt dette på nærmeste grønnsaksbutikk. Bor du i Oslo anbefaler jeg A-marked i Osterhaugsgate, eller Scanasia i storgata. Heldigvis begynner også store matbutikker som Meny å ha mange av disse ingrediensene i tørrvarehyllene, og det er innmari bra. Du får også bestilt alt på nett, blant annet fra iherb. Du kan også finne mye på ulike helsekostbutikker som spesialiserer seg ekstra på matvarer.

Om du synes det blir mye tofu, går det helt fint å sløyfe det. Jeg bruker veldig ofte tofu når jeg lager asiatisk mat – naturlig nok.

Og du? Du ikke spise med pinner.

Handleliste (i tillegg til ulike typer grønnsaker):

Tamari (glutenfri soyasaus) eller vanlig soyasaus
Mirin (risvin – kan sløyfes om du ikke finner)
Riseddik
Sriracha (chillisaus)
Lys misopaste (eller mørk, men lys er mildere)
Sesamolje (gjerne toasted, altså mørk)
Risnudler (tykke eller tynne eller begge deler)
Rispapir (hvitt, hardt papir, ligger i hylle)
Vårrullark (ligger i frysa, finnes i ulike størrelser)
Sesamfrø (hvite eller sorte, ligger i pose ved krydder)
Noriark (sushiark)
Tofu (fast, fersk)
Peanøttsmør (rent, altså kun på peanøtter)
Ferske urter: Koriander og mynte spesielt

Middag 1: Ferske vårruller med reddik og mynte

Vi starter med ferske vårruller. Da skal du bruke rispapirark, og vårrullene skal ikke stekes. Du forbereder innholdet i forkant, og så bløtlegger du rispapiret til det er mykt, pakker inn og ruller sammen før du spiser, gjerne med en dipsaus. Det er vanlig å ha masse friske urter, grønnsaker og salat inni. Jeg liker å dekke bordet med alle råvarene, og la alle rundt bordet fylle med favorittfyllet og rulle selv. Ser godt ut, ikke sant?

So many options! Lag ferske våruller med AKKURAT det du vil!

Middag 2: Sobanudler med tofu og ingefær/miso-saus

Sobanudler er japanske hvetenudler, som du også får tak i på de fleste grønnsaksbutikker. Så lenge det er nudler av hvete, går de helt fint å bruke – og det betyr faktisk at vanlig spaghetti, uten egg, også er hvetenudler. Dette er en veldig enkel og god måte å lage tofu på. Asiatisk vri på spaghettimiddagen!

Sobanudler og tofu i misosaus

Middag 3: Risnudler med sesamtofu, avocado og mangosaus

Det er ganske så vanlig å bruke søte frukter i kombinasjon med sterkere smaker som chilli og hvitløk, og her er det mango som er sjefen i sausen. Med risnudler, sesamstekt tofu og fersk avocado er dette en ganske annerledes middag for mange – men jeg er ganske sikker på at det faller i smak!

Så kjapt, så enkelt og så himla digg til lunsj eller middag!

Middag 4: Stekte vårruller

Når du lager stekte vårruller skal du ikke bruke rispapir, men vårrullark. De finner du i frysedisken, og de består stort sett bare av hvete, salt og vann. De tar du ut av fryseren mens du lager fyllet, da har de tint nok til at du kan ta ut ett og ett ark, legge på fyll, og rulle. I mine er det bare masse gode grønnsaker og smaker, du kan variere som du vil. Bak i ovn, friter eller stek i panne – alt funker. Her er en tutorial på hvordan du ruller vårrullene før steking.

Lag dine egne vårruller, med masse grønnsaker og chilli!

Middag 5: Salat med risnudler og peanøttsaus

I denne salaten er minst like mye grønnsaker som risnudler, om ikke mer. Den metter så godt, og med den litt salte og sterke peanøttsausen blir de rå grønnsakene ekstra gode. Denne kan du med fordel lage mye av og la den stå i kjøleskapet – den smaker enda bedre dagen etter.

Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!

Middag 6: Banh mi med tofu og lettsyltede grønnsaker

Banh mi betyr egentlig bare baguette. Alle land har en brødtradisjon, og den vietnamesiske varianten ligner ganske mye på fransk baguette, hvertfall når det gjelder brødet. Fyllet derimot, består av chillimajo, sylta grønnsaker (det fikser du lett selv!), pannestekt tofu og masse friske urter. Så. Himla. Godt.

Best. Sandwich. Ever! Bánh mì med tofu og sylta grønnsaker er perfekt syv dager i uka.

← Previous post

Next post →

1 Comment

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.