'
Middag

Asiatisk grønnsakskraft

2 comments

Regel nummer en: Aldri kast grønnsaker! Jeg vet den er vanskelig å overholde, men det er så mye de litt slappe og vassne grønnsakene kan brukes til istedet for å kastes – for eksempel grønnsakskraft med asiatiske smaker.

Vi nordmenn kaster i snitt hver femte pose med matvarer vi kjøper rett i søpla. Vi tenker ikke over det underveis, men jeg er rimelig sikker på at om du hadde gått ut av kiwi med fem bæreposer og kastet den ene rett i søplekassa på utsiden, hadde du ikke gjort det. Eller hur? Det blir lettere for oss å kaste etterpå, etter vi er ferdige med å bruke det vi skulle ha. Halvparten av gulrøttene i kilopakka, en av tre løk i strømpa, og så videre. En av grunnene til jeg skulle ønske det var lettere å handle mat i løsvekt, er nettopp det – vi handler mer enn vi trenger, fordi maten er pakket sånn og sånn i butikken.

Ok, dagens moralpreken og pekefinger der, altså. Jeg skal innrømme at jeg ikke er verdensmester i dette selv, i en hektisk hverdag er det fort gjort å glemme de grønnsakene som ligger innerst i kjøleskapet. Sånn som nå, for min del: Vi hadde handlet inn endel gode grønnsaker før forrige helg, som av en bunke grunner ikke ble brukt allikevel. Og så ble både Øystein og jeg syke, og ingen orker å stå på kjøkkenet. Samtidig ligger grønnsakene og blir kjipere og kjipere i kjøleskapet og på benken. I går, med litt bedre form, tok jeg latskapsløsningen og lagde kraft av det hele.

Ikke kast slappe grønnsaker! Lag kraft av dem istedet - skikkelig god samvittighet med lav innsats.

Dette med kraft er gøy. Mest fordi “alle” tror det er så veldig vanskelig å lage kraft fra bunnen av, når det er det desidert enkleste av alt. Jeg mener: Sleng grønnsakene du har i en gryte, surr dem et par minutter i noen dråper olje, ha på vann og la det småputre i en time? Er det noe som blir enklere enn det? Jeg trukke det, ass!

Andre tips til hva du kan bruke slappe grønnsaker til finner du her!

Det som er vanskelig er kanskje å vite hva man skal bruke det til etterpå. En fin tommelfingerregel er å tenke: Hvilke grønnsaker ville jeg brukt sammen i en rett? Skal du lage risotto eller andre italienske smaker kan det være fint med løk, gulrot, purre, hvitløk og en bunt urter. Det samme gjelder forsåvidt enhver grønnsakssuppe. Husk bare at gulrot er en ganske søt grønnsak. I denne har jeg gått for en mer asiatisk vri, og brukt reddik, knutekål, sjalottløk og ingefær. Den knallrøde fargen kommer fra både løkskallet, som du fint kan bruke (masse næring og farge!), reddikene og kålen, som ser ganske blasse og kjedelige ut når kraften er ferdig, kan du si.

Denne kraften er en nydelig base i alt av nudelsupper, med ris- eller sobanudler, tofu, bønnespirer, vårløk, gulrot… Mmm! Kanskje den til og med er god med en boks kokosmelk oppi?

Ikke kast slappe grønnsaker! Lag kraft av dem istedet - skikkelig god samvittighet med lav innsats.

Asiatisk grønnsakskraft

Dette er bare et utgangspunkt for en oppskrift. Et godt forhold mellom grønnsaker og vann er 1:2, så her hadde jeg en halv liter oppkutta grønnsaker, og en liter vann. Da blir den ganske så konsentrert, og kan med fordel spes ut igjen senere. Skal du bruke den med suppe som en gang, kan du bruke blandingsforhold 1:4 istedet. Jeg bruker ikke salt i krafta, det tilsetter jeg heller når jeg lager retten den skal brukes i.

Mine grønnsaker:

3 store sjalottløk, med skall
3 store hvitløksfedd, med skall
1 skive ingefær, med skall
6-8 små reddik
1/2 lilla knutekål
1 ts solsikkeolje

Du trenger ikke skrelle eller finhakke grønnsakene for å lage kraft. Bare skyll dem godt, del i store, grove biter, og smash hvitløksfeddene så de åpner seg. Varm opp en stor gryte med tykk bunn og lokk med solsikkeolje, og la løken, ingefær og hvitløk surre litt alene først, da starter en karamelliseringsprosess som gir krafta ytterligere med god smak. Ha deretter oppi de andre grønnsakene, hell over vann, skru ned varmen og sett på lokk. Når det koker opp kan du godt fiske ut ingefærskiva, om du ikke vil ha en utpreget ingefærsmak på krafta.

La det putre i alt fra 30 til 60 minutter, før du siler av grønnsakene, og lar krafta avkjøles. Bør brukes i løpet av en dag eller to, eller fryses ned for senere bruk. Skriv isåfall på boksen hvilke grønnsaker som er i krafta, og blandingsforholdet du kokte den med, så du husker hvor sterk den er, og hva den smaker, når du tar den opp igjen for bruk.

 

2 Comments

 1. Helene Jensen

  Likte godt disse oppskriftene på kraft!
  Har et par spørsmål i forbindelse med de.
  Skjærer du vekk roten på hvitløksfedd og løken? Skrubber du gulrøttene og slik før du hiver det på kok? Hvis man bruker grønnsaksskall er de da skrubbet og vasket godt på forhånd?
  Hilsen for tiden gravid

  • Hei! Jeg bruker ikke så mye skall i kraft, mest hele grønnsaker. Synes ofte kun skall blir bittert. Skjærer vekk rot på løk og hvitløk, men lar tynt skall sitte på. Skrubber ikke gulrøtter, men de kjøper jeg alltid øko :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.