Lag pannekaker av kikertmel - socca. Glutenfritt og vegansk.
Middag

Socca – bedre kjent som kikertpannekake

Nivå Enkel 1 comment

Det finnes neppe noe mer anvendelig enn kikerter, for dette er rett og slett pannekaker av kikertmel. Så enkelt at du vil himle med øynene, så lett å variere at du kommer til å bruke det hele tiden, og så godt at du ikke fatter hvorfor du ikke har gjort dette før.

Vegansk + glutenfritt
Mengde: 2 porsjoner – lett å justere

Socca, farinata, torta de ceci og cecina, er fire fine ord på det samme: Kikertpannekake. Med opprinnelse i det italienske Genoa kommer kikertpannekakene fra midt mellom to matkulturer, både det italienske og det klassiske midtøstenkjøkkenet. Du bestemmer selv hvor stor, hvor liten, hvor tykk, hvor tynn, mye krydder, lite krydder, vegansk, ikke vegansk – alt er mulig når det kommer til kikertpannekakene.

I motsetning til de klassiske hvetemelpannekakene er disse fulle av protein, og har en deilig nøtteaktig smak fra kikertene. Du kan la røra bare bestå av kikertmel og vann, du kan knekke et egg oppi, du kan krydre den med ulike krydder, friske urter, hvitløk, ost. Du kan steke den i panne eller i ovn, eller stekepanne inni en grill. Godt blir det uansett.

Det dette dog ikke er, er dessertpannekaker. De er bedre med salt, syrlig og sterkt enn de er med søtt. Kikerter er naturlig glutenfri, så dette er et perfekt middagspannekakealternativ til de som ikke tåler gluten, og ettersom det ikke er nødvendig med egg for å binde, er disse også naturlig veganske. Blir det bedre?

Du kan spise dem med enkle toppings som oliven, avocado og ruccola, cashewkrem og friske grønnsaker, fylle dem med stekte grønnsaker og bake dem i ovnen, lage currystekte grønnsaker i kokosmelk som du lasser over pannekakene. Du har med andre ord alternativer som både funker som forrett, hovedrett eller snacks.

Du kan justere røra med mer eller mindre vann, alt ettersom du vil ha dem tynne eller tykkere. Jeg har brukt litt mer vann enn mel her, fordi jeg liker dem tynnere. Vanlig blandingsforhold er 1:1.

Kikertmel får du kjøpt på alle grønnsaksbutikker, og endel helsekoststeder. Se etter chickpea flour, garbanzo flour eller besan flour.  

Socca / kikertpannekake

2 dl kikertmel
3 dl vann
1 ts salt
1 egg (kan sløyfes)

Tips til krydder: Cumin og koriander, hvitløk og friske urter, chilli og paprika, finhakket oliven og pinjekjerner

Bland sammen alle ingrediensene, visp godt, og la røra ideelt sett svelle i 20-30 minutter. Stek pannekakene i olje (evt smør), og snu dem når den har begynt å boble over hele stekeflaten.

Smaker best varme.

One Comment

  1. Pingback: Kikertpannekaker med currygrønnsaker • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.