Brød og bakst

Eltefritt grytebrød fra Kjøkkentjeneste

Nivå Enkel ingen kommentarer enda

Du kjenner lukten av det brødet, ikke sant? Jeg har fått Ina som står bak bloggen Kjøkkentjeneste til å dele sin grunnoppskrift på eltefritt brød med meg!

Jeg synes det er så utrolig trivelig med gjestespalten her på Green Bonanza, og Ina, som står bak Kjøkkentjeneste, har lenge vært i siktet for et bidrag. Hun sa ja, og jeg sa hurra, kan vi snakke om eltefritt brød? For jeg baker jo eltefritt brød fra før av, men måten Ina gjør det på er noe mer elegant og gjennomført, for å si det sånn. Der jeg rører sammen og slenger over i en form, bretter Ina deigen og baker det i en gryte i ovnen. Nydelig! På bloggen hennes har hun en bunke ulike varianter med spelt, pesto, ølbryggerester (!) og andre gode ting. Det på bildet er med havre og valnøtter.

Det ser kanskje komplekst ut, men det er faktisk ikke det! Bare se! Så tusen takk til Ina – som forøvrig er en av de morsomste damene på snap (inashelby)!

Eltefritt grytebrød

Tekst og foto: Ina Shelby, Kjøkkentjeneste

Oppskriften på eltefritt brød er opprinnelig hentet fra The New York Times og utviklet av Jim Lahey fra The Sullivan Street Bakery. Den har siden 1996 gått sin seiersgang på nettet, blant annet på en rekke blogger rundt om i verden, under tilnavnet No Knead Bread. Rett og slett et eltefritt brød. Jeg lot lenge være å bake eltefritt brød lenge på grunn av all planlegging på grunn av lang hevetid. La det ikke stoppe deg! Dette er faktisk det beste brødet jeg baker, og det uten å grise til fingrene overhodet!

Det er den lange hevetiden som erstatter eltingen. For mens elting frigjør gluten slik at brødet blir luftig og “hullete”, er det den lange heveprosessen som gjør at gluten frigjøres med denne metoden. Det essensielle er derfor kombinasjonen lite gjær og lang hevetid.

I korte trekk er fremgangsmåten slik: Blande deigen, heve i 12-20 timer, brette deigen flere ganger med melet bakeplate, heve ytterligere 2 timer, steke i jerngryte/leirgryte/ildfastform med lokk. Det er viktig at formen har lokk. Og tilslutt spise. Ikke minst spise.

Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Hjemme bruker jeg leirgryte eller en emaljert jerngryte av merke Sabor, på hytta bruker jeg Le Creuset-gryte. Alle fungerer utmerket. Oppskriften er nok til ett brød, og det passer helt fint, siden brødet er aller best når det er ferskt.

Dette trenger du

500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du

Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen – som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet stekes i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.