Lag dine egne energirike konfektkuler av dadler og nøtter. Se oppskrift på Green Bonanza.
Blogg

Tips til julegaver som kan spises og brukes

13 comments

Det nærmer seg jul, atter en gang, i år som i fjor og året før der. I alle årene Øystein og jeg har vært sammen, har vi hatt julegaveverksted hjemme, og laget spiselige julegaver til alle som en. Her er våre tips til hva du kan gjøre.

Én ting er at det er himla trivelig å ha en hel dag hjemme på kjøkkenet sammen med kjæresten hvor vi lager julegaver mens vi hører på fin musikk, drikker kaffe (eller portvin) og har det skikkelig trivelig, men det er også noe med at det føles utrolig bra å gi bort gaver som kan brukes, spises, smakes, og nytes, fremfor enda en ting av plastikk eller stoff som vi strengt tatt ikke aner om faller i smak. Til barna i familien gir vi gode bøker, det er en fin tradisjon, men alle voksne, både venner og familie – de får hjemmelaget.

Innpakningen pleier vi å gjøre enkel og fin: Enten bruker vi avispapir, eller så bruker vi papirposer av gjenvunnet papir. De er både fine og miljøvennlige, og du får kjøpt dem flere og flere steder nå for tiden, heldigvis. Kortene lager vi enten selv, eller så skriver vi rett på posen. Enkelt, miljøvennlig, og fint å se på blant alt det glorete julepapiret som er ute og vanker i tiden fremover.

Så, over til tipsene! Alt dette er det lett å lage mye av, og det er heldigvis ikke sånn at vi trenger å gi bort en kilo til hver. Et lite glass holder lenge, og om du lager forskjellige ting, kan du legge et par små poser eller glass av hver ting oppi papirposene, og lage en skikkelig gavepakke.

Granola

I min familie tror jeg det er granolaen som faktisk har fått mest jubel. Å få en krukke med noe nytt til frokostbordet i jula er kjærkomment, og ikke minst både er og føles den sunn og lett sammenlignet med det tradisjonelle julefrokostbordet. Lett å lage mye av, og lett å gi enten litt eller en raus mengde av, alt ettersom hvor stor familien som skal få glasset er. Min favoritt er sjokoladegranolaen, men jeg har også en med kokos og pistasjnøtter, og min mors favoritt er julegranolaen fra i fjor, med kanel og tranebær. Alle variantene er veganske.

01-julegranola

Nøtter

Det er lite snacks som sier jul like mye som nøtter i ulike former og varianter. Jeg kunne overvintra på nøtter om jeg måtte, både fordi det er skikkelig godt, men også fordi det er så mye du kan gjøre med nøtter! Sunt er det også (hvertfall i sobre mengder), og de faller ofte i smak hos både store og små. Du kan gjøre det basic med saltbakte mandler, eller du kan gå litt mer bananas og lage karamelliserte valnøtter med cayenne. Eller krydra og bakte mandler? Eller kanskje curry cashews? Så mange muligheter!

Its snacktime! Så enkelt, men akk, så godt - curry cashews!

Urter til middagen

Hjemmelagde urteblandinger og oljer faller alltid i smak, og det er jo ikke så rart. Ikke alle mødre lager sin egen pesto eller topping, så om du kommer hjem med disse i kofferten, er det en garantert hit, og veldig mange voksenpoeng. Hva med et glass pesto, en krukke crunchy brødtopping, urtesalt eller tørka urter?

Har du tørt brød du ikke vil kaste? Lag super crunchy-crunch-crunch topping!

Hjemmelaget nøttesmør

Tilbake til nøtter: Det er så enkelt å lage sitt eget nøttesmør, og det blir så godt. Det er ofte ganske drøyt i bruk, så små glass fordelt på flere personer er helt fint. Eller kanskje en flaske mandelmelk hadde gjort seg? Den må du isåfall lage ganske tett opptil jul.

Har du prøvd å lage ditt eget mandelsmør? Se oppskrift på Green Bonanza!

Grønnsaker på glass

Om du har en skikkelig matentusiast i familien eller omgangskretsen, vil grønnsaker på glass være en hit, garantert! Du kan for eksempel lage et stort glass med sylta gulrot og reddik, og legge ved noen oppskrifter de passer til. Disse langtidsbakte tomatene er helt hinsides nydelige, og du kan legge de på et glass med olivenolje for lagring (bare husk å kok glasset rent først).

Perfekt tilbehør til asiatisk mat - prøv syltet daikon og gulrot med jalapeno!

Godis

Til slutt – litt godis! Hvem liker vel ikke godis i jula? Nettopp. For den som liker det litt salt kan du lage en krukke med ristede kokosflak og mandelskiver eller noen av nøttene lenger opp, og for søtmomsen kan du med fordel lage disse dessertkulene, som faktisk er ganske så sunne. Eller om du har en sjokoladeglad person i sikte: Mørk sjokolade med chilli og havsalt.

Lag dine egne energirike konfektkuler av dadler og nøtter. Se oppskrift på Green Bonanza.

13 Comments

 1. Veronica

  Hei! Digger disse tipsene! Jeg lager ofte pesto, men hvor lenge er den holdbar hvis jeg har den i glass med lokk? Er det slik at den vil holde seg romtemperert også? :-)

  Ha en fin kveld:)

  • Hei! Pesto er jo forsåvidt ferskvare når den lages uten konservering og store mengder salt og olje, men om du lager den med ekstra olje, slik at det blir liggende et lag over urtene, holder det seg lenge og vel. Bare vær ekstra nøye med hygiene underveis, og kok glassene det skal på. Ha pesto på varme glass og snu dem opp ned, da vakuumerer glasset seg.

 2. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

 3. Lissi

  Hei! Jeg har nettopp oppdaget bloggen fin og er overbegeistret! Makan til blogg har jeg ikke sett på leenge ;D Kan love deg du har fått en ny fast leser ! :D

  Nå har jeg bare et lite spørsmål angående dette du skriver over at glasset skal vakumere seg, hva vil egentlig det si? Og hva mener du med å koke glasset rent?

  Lurte også litt på om du vet noe om hvor lang holdbarhet, og om det kun gir lang holdbarhet frem til glasset er åpnet som på diverseting du kjøper på butikken (for da slipper jo bakteriene til) eller om holdbarheten fortsatt vil være lang etter åpning?

  Var visst ikke et så lite spørsmål likevel det, Hege :P Jaja, hilsen en som ikke har peiling på vakumering og holdbarhet på hjemmelagd mat ;)

  • Hahahaha det skulle stå ‘hehe’ og ikke ‘Hege’ ;’D

  • Hei Lissi, så utrolig hyggelig å høre! Jeg har skrevet om koking og vakuumering i oppskriften på plommechutney: http://greenbonanza.com/2015/12/16/krydret-plommechutney/

  • Du har jo ALT på bloggen din :O Imponert !! (som om jeg ikke var det fra før ;P) Men lurer fortsatt litt på om dette kun vil gi lang holdbarhet frem til glassene er åpnet, eller om de kan stå åpnet i lang tid også? Og fungerer det med alle type ting – som syltetøy, syltede grønnsaker, daal, tarka, nøttesmør, salsa, ja, alt mulig, eller bare enkelte ting?

   Og – bare for å få det helt klart – å koke glassene betyr å ha de i en kjele med kokende vann, og ikke helle kokende vann over i dem? Hahaha her må alt med teskje :P

   Jeg virker sikkert skikkelig masete nå, men har så lyst til å få det til <3

  • Det kommer jo helt ann på hva du har oppi glasset. Ting som holder seg lenge som du kjøper på butikken har jo ofte konserveringsmidler i seg, og det er det som gjør at de holder lenge. Alt du lager selv som enten har mye sukker (syltetøy, chutney), salt/fett (nøttesmør), eller eddik (salsa, chutney, syltede grønnsaker) vil holde seg lenge på rene glass. Daal og tarka er jo middag, de ville jeg puttet i fryseren.

   Å koke glassene betyr å ha dem i kokende vann, løfte de opp med steril klype, og la de tørke før du tar de i bruk. For å vakuumere etterpå igjen har du varmt innhold oppi glasset, skrur på lokket, og koker det litt til – da vil glasset “poppe”. :)

  • Tuen takk for svar! Vi har ikke foodprosessor hjemme, så da jeg skal lage masse av godsakene dine i vinterferien når jeg er på besøk hos bestefaren min og vakumere dem! ;)

  • Og bare en ting til (LOVER at dette er siste spørsmål :P), hva tenker du om å vaakumere hummus? Det er jo lite olje i det, men ikke så utrolig mye heller, så usikker på om det vil fungere ;)

  • Den er nok best fersk :)

 4. Hei!

  Har et par spørsmål, og lurer på om du har mulighet til å svare på dem? Hadde vært topp!
  – Skal man sette glassene (med innhold) opp ned i gryte når de vakumeres, eller er det greit å la de stå riktig vei (slik at ikke innholdet renner ned og søler til toppen av glasset, og slik at jeg ikke risikerer å få vanninn i glasset)?
  – Vet du om pesto som lages nå og vakumeres, vil være fin og smakfull i jula? Ønsker å gi det bort i julegave, og å kunne lage det allerede nå.

  På forhånd takk!

  • Hei! Glassene skal stå opp ned, det er da de vakuumeres. Om du lukker de ordentlig igjen, kommer det ikke vann inn. Usikker på pesto, spørs hvor rent alt oppi er, og hvor godt den hermetiseres. Har ikke prøvd å lage det så lang tid i forveien, så kan ikke garantere for det.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.