Jeg elsker å bruke rå grønnsaker, og jeg er spesielt glad i å bruke grønnsaker vi vanligvis bruker varmebehandlet, rå. Da er det helt perfekt med coleslaw.

Glutenfri
Mengde: Tilbehør til minst 6 – lett å justere
Arbeidstid: 10-15 min

En variant av coleslaw dukket for første gang opp i en nederlandsk kokebok rundt 1770, da en kokke dedikerte denne til sine arbeidsgivere. I oppskriften blir tynne strimler av rå kål blandet med smeltet smør, olje og eddik. Å bruke det man har, altså kål, som har vært ganske lettdyrket over hele Europa og USA, medfører en rekke ulike kombinasjoner (tenk bare på alt som kan gjøres med potet), og både det tyske sauerkraut og den erkeamerikanske coleslawen som er dynket i majones er varianter av å foredle rå kål. For med eddik konserverer man, og i majones er også eddik. Den tyske varianten er dog hakket sunnere, vil jeg påstå. Men bedre? De lærde strides.

Denne varianten er nok mer amerikansk enn den er tysk, og i tillegg blander jeg majones og lettrømme, da jeg synes det blir litt heftig med bare majones. Det er dog ikke store mengdene, og det ser kanskje lite ut til mengden grønnsaker, men det fantastiske med å dynke rå grønnsaker i syre, er at konservering starter og den faller sammen. Coleslaw kan derfor med fordel lages dagen før den spises, og om du har den over på tette glass kan den også holde seg en stund. Dog noe kortere når man blander inn rømme, sånn som her.

Coleslaw er godt til alt. True story.

Coleslaw er utrolig nok godt til det aller meste. I know, its weird! Godt til linsekaker,  godt til falaffel, godt til burger, godt til grillmat, godt i sandwich, godt i… alt?

Jeg hadde et enormt kålhode som jeg brukte bare halvparten av, men jeg tipper at det var kanskje et par liter revet kål. Det er dog lett å justere mengden her, du bruker det du vil ha, og så starter du med en spiseskje hver av rømme og majones, rører inn – og om du får dekket alt, er det bra nok i massevis. Det går helt fint an å røre inn friske urter også, men jeg synes den er veldig god uten også. Jeg brukte lilla gulrøtter, derav rosafargen.

Coleslaw er godt til alt. True story.

Coleslaw

1 kålhode
2 gulrøtter
1 surt eple
2 ss majones
2 ss lettrømme
1 sitron
1 ts salt
1 ts sukker

Rasp eller finsnitt kålhodet, og grovrasp gulrøtter og eple. Bland alt i en stor bolle, og strø over salt og sukker, før du skviser saften av en sitron over. Bland godt med hendene, og rør deretter inn majones og lettrømme.

Fiks ferdig!

Coleslaw er godt til alt. True story.