Ikke kast slappe grønnsaksrester! Kok kraft på dem. Litt tricky første gangen, men etter det er det som å sykle.
Middag

Hjemmelaget grønnsakskraft av fem ingredienser

6 comments

Dette med å koke kraft er selve definisjonen av vanesak. Er du ikke vant til å gjøre det føles det litt uoverkommelig og knotete, men så fort du har begynt, er det som om du aldri skulle gjort annet.

Det som både gjør det vanskelig og himla enkelt, er at du kan bruke hva som helst. Og om man da ikke er vant til det, blir det jo bare tusen spørsmål utav noe sånt. Vi er rare sånn sett, vi mennesker. Og etter tre-fire runder med hjemmelaget kraft, blir hele ideen om å kaste grønnsaker veldig snodig.

Dette er derfor en startkraft, kan vi kalle den. Av fem svært enkle ingredienser, fire av dem grønnsaker og den siste et tørt laurbærblad. Det er alt du trenger for å lage en basis-grønnsakskraft. Prøv, start med det, og om en stund er jeg sikker på at du har oppi både sitronskall, ulike urter og de snodigste grønnsaksrester.

Ikke kast slappe grønnsaksrester! Kok kraft på dem. Litt tricky første gangen, men etter det er det som å sykle.

Å koke kraft er for meg et av de beste tiltakene for å ikke kaste grønnsaker. De slappe gulrøttene, de helt-på-kanten selleristengene og den halve purreløken du ikke aner hva du skal bruke til, de er perfekte i basiskraften. Alt du trenger i tillegg er en løk, and off you go. Jeg pleier gjerne å sette en kjele til kok samtidig som jeg pusler med noe annet (for eksempel ommøblering i alle kjøkkenskuffer, sånn som denne søndagen). Og du trenger ikke bruke det med en gang heller, bare frys det ned, og ta det opp igjen til neste gang du skal lage suppe, gryte, risotto, lasagne, tomatsaus, eller hva som helst du skal bruke væske i. Alt blir definitivt bedre med kraft istedet for vann. Også får den så fin farge!

Om du vil fryse det ned og ikke har uendelige mengder fryseplass, kan du redusere kraften ytterligere etter at du har kokt den og fjernet grønnsaksrestene. La den putre på svak varme i noen timer til den er redusert og blitt til det man gjerne kaller fond, og frys den ned i isbitterninger istedet for litersbokser. Smart, eller hur?

Ikke kast slappe grønnsaksrester! Kok kraft på dem. Litt tricky første gangen, men etter det er det som å sykle.

Jeg lager sjelden kraft på mål – jeg tar det jeg har. Det eneste som er et must er løk, gjerne av flere typer, og noen grønnsaker. De jeg har brukt her er mine favoritter, og denne kombinasjonen og mengdeforholdet kan du fint bruke som base for fremtidige kraftkoketider.

Jeg pleier ikke å salte kraft, jeg vil heller salte når den brukes i det den skal brukes til. På den måten har du best kontroll over saltmengden.

Grønnsakskraft av fem ingredienser

2 gule løk
1/2 purreløk
3 gulrøtter
4 selleristenger
1 laurbærblad
1 liter vann
1 ss olje eller smør

Skyll grønnsakene og grovkutt dem. Du trenger ikke skrelle løk og gulrot, bare fjern det ytterste på løken. Det går an å lage kraft uten fett i form av smør eller olje, men jeg foretrekker å sautere grønnsakene først, for å få frem mest mulig smak i kokingen. Jeg smelter derfor smør eller varmer olje i en tykkbunnet gryte med lokk, og lar grønnsakene surre i fem-ti minutter, før jeg har over vann og laurbærblad, legger på lokk og lar det putre i en time eller to på svak varme.

Når grønnsakene begynner å se skikkelig ihjelkokte ut (hvilket de jo her), siler du av kraften, og lar den avkjøle før du har den i en tett beholder i kjøleskap eller fryser.

6 Comments

  1. Pingback: Tusen takk for et kjempemorsomt 2015! • Green Bonanza

  2. Pingback: Linsegryte med kikerter og mangold • Green Bonanza

  3. Pingback: Hvordan lage kyllingkraft – Et kjøkken i Istanbul

  4. Pingback: Mirepoix • Green Bonanza

  5. Shkurte Krasniqi

    hvor lenge holder den i kjøleskap?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.