Blogg

Orden i matskapet på en to tre

11 comments

Hver gang noen er på besøk hjemme hos oss og åpner matskapet, får jeg en ny reaksjon. Det er like morsomt hver gang, men grunnene til at skapet mitt ser ut som det gjør, handler mest om at det er praktisk og effektivt – av flere grunner.

Jeg innrømmer at det ser ut som jeg har et ørlite kontrollbehov, når skapene mine ser ut som dette. Men det er gode grunner, bare se og hør her:

SAMSUNG CSC

Jeg vet hva jeg har

Alt jeg trenger å gjøre er å åpne skapdøra og ta en titt, for å få oversikt over hva jeg har for hånden av tørrvarer. Med gjennomsiktige glassbeholdere er det lett å se både hva og hvor mye, og min hjerne fungerer også sånn at jeg da kan komme på det når jeg er på butikken igjen. Da blinker det et lite lys som sier at det var lite røde linser igjen, selv om det var havregryn jeg lette etter når jeg så det.

Jeg kaster mindre

Tiden hvor det ble liggende fem åpnede poser med akkurat det samme er forbi. Når hver basisvare har sin egen boks, er det lett å se mengden. På den måten slipper jeg å finne poser med ulike saker og ting som gikk ut på dato for lenge siden bakerst i skapet, bak noe helt annet som jeg kanskje heller ikke visste at var der.

SAMSUNG CSC

Det er lettere å handle emballasjefritt

Jeg vil så langt det lar seg gjøre alltid handle emballasjefritt, og det betyr jo også at det jeg handler må bo et sted når jeg kommer hjem. Stort sett har jeg med meg bomullsposer eller papirposer som gjenbrukes, og da vil jeg gjerne ha det over på glass, slik at posene ikke er okkupert frem til det blir tomt for hva det nå enn var i dem.

Det er inspirerende

Veldig ofte når jeg ikke helt vet hva jeg har lyst på eller hva jeg skal lage, åpner jeg skapdøra og står der og titter litt. Da kan jeg lett se de ulike råvarene – bønner, linser, nøtter, frø, kjerner, havregryn, ulike typer mel, tørka frukt, buljongtyper og i det hele tatt. Og så begynner mathjernen å surre og gå, helt av seg selv.

SAMSUNG CSC

Systemet

Det er et slags system. I den største delen av skapet har jeg store, åpne hyller hvor jeg også har bygd inn en mellomhylle, slik at det ikke er nødvendig å stable tre-fire i høyden. Jeg har både store og små glasskrukker, og jeg kan skrive på dem med en hvit tusj, om jeg tror jeg ikke kommer til å kjenne igjen innholdet i krukkene etterhvert. For større poser med mel, pasta og lignende har jeg store, hvite kasser, som er sortert etter innhold. Pasta og nudler i en, mel og korn i en annen. Om jeg har åpnede poser hvor det er brukt litt, lukker jeg de med en klype og samler dem i en egen kurv. Da sjekker vi den først, før vi åpner noe nytt.

De største krukkene med tørre bønner, kikertmel og andre ting jeg bruker ofte, står på en hylle over kjøkkenbenken. Der står også krydderet og oljer i bokser, sortert etter type og hva jeg pleier å bruke sammen. Lett tilgjengelig, og full oversikt!

Krydder og enkelte ting jeg bruker hele tiden står på hyller over kjøkkenbenken, hvor også alle utstyrstingene jeg bruker mest henger på kroker. Lett tilgjengelig er det beste jeg vet.

SAMSUNG CSC

Men hvordan?

Det er strengt tatt ikke nødvendig å handle inn like krukker sånn som jeg har gjort. Det ble sånn fordi jeg lagde dette systemet da vi flyttet inn i leiligheten. Skulle jeg gjort det på nytt nå, ville jeg brukt syltetøyglass og andre krukker som uansett handles inn, og ikke trenger å kastes. Så om du vil gjøre det samme, anbefaler jeg deg å først samle litt glass og krukker med lokk, vaske de rene, og deretter starte. Ta alle matvarene dine ut av skapene, og vask skapene. Fordel basisvarene i ulike størrelser av krukker etter hvor stor mengde du vanligvis kjøper dem i (feks mel på en kilo), og jobb deg gjennom alt du bruker. Samle opp de du har tre-fire like av i en, og så videre. Sett de deretter tilbake i skapet i en rekkefølge hvor du både tenker på å ha de største krukkene bakerst, og de du bruker mest, lengst frem. Du kan bruke tusj rett på glasset, eller papirtape og penn.

SAMSUNG CSC

Blir det rot?

Det gjør faktisk ikke det. jeg synes det er lettere å opprettholde orden i skapene på denne måten enn når maten er i egen emballasje. Det blir også mindre søl, fordi glass lekker ikke, sånn som melposer og andre åpna poser alltid vil gjøre. Vi har vel alle plukka opp ymse nøtter, frø og krydder fra bakerst i skapet. Det er også en fin måte å ta forhåndsregler på når det kommer til å melbiller og sånt noe, om kjøkkenet er disponert for biller og andre skadedyr vi ikke vil ha i maten.

Inspirert?

Om du bestemmer deg for å ta en ryddings i kjøkkenskapet, håper jeg du sier fra etterpå! Når jeg har postet enkelte av disse bildene på instagram har jeg fått massiv respons, og jeg har så lyst til å se hvordan dere har løst deres kjøkken. Send meg gjerne bildene deres!

SAMSUNG CSC

11 Comments

 1. Hilde

  Herlig! Hvor kjøpte du glassene? Her i heimen spiser vi sjelden syltetøy etc med litt større glass, så vi har sjelden større glass enn tomatpurè.

  • De i skapet er fra åhlens og granit, de finnes i ulike størrelser og varianter. Er også lett å få tak i store og fine på gjenbruksbutikker :)

 2. Toril

  Å jeg liker så godt dette innlegget! Vil ha sånt skap jeg og… I dag har jeg omformet to av hyllene i skapet mitt sånn:) nå gjenstår det bare å spise mye pastasaus fra rema 1000, så blir snart resten av skapet organisert også:)

  • Så herlig å høre! Du får sende meg et bilde når pastasausglassene er spist opp da :)

 3. Toril

  Jeg lurer sånn på hva det er du har stående i skapet ditt, til venstre for adzukibønnene? Det ser ut som kjempestore, kokte kikerter:)

 4. Pingback: Salt, røkt, sterk og sprø valnøttblanding • Green Bonanza

 5. Eivor Meisler

  Fantastisk! Lar meg inspirere. Har du vært borti matskap som har smale hyller festa på innsiden av døra? Er på utkikk etter et sånt

  • Hei Eivor! Så hyggelig at du blir inspirert. Har dessverre ikke sett noen matskap av den typen – høres både smart og digg ut!

 6. Marte

  Wow! Jeg skal definitift gå gjennom skapene og bruke alle Norges-glassene og diverse andre glass for å lage et så fint system! Ender jo alltid opp med masse poser av samme sort fordi man ikke finner frem i skapet og bare kjøper nytt hele tiden…

 7. Pingback: Grønnere januar på 1-2-3 • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.