Visste du at brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har? Her er mine favorittmåter å bruke den på!
Råvarer

Brokkoli, ich liebe dich!

ingen kommentarer enda

Helt siden jeg skrev en liten hyllest til blomkålen, har jeg hatt ørlite dårlig samvittighet. For det er nemlig en annen grønnsak som fortjener minst like mye oppmerksomhet: Brokkolien.

Det kommer vel neppe som noen overraskelse for noen av dere at jeg er tullete glad i grønnsaker. Jeg blir overmåtes entusiastisk av perfekte gulrøtter, smaksrike rødbeter, nypoteter, sommerkål og blomkål. Og altså brokkoli. Og jeg har hatt litt dårlig samvittighet, for jeg skriver faktisk ikke så mye om brokkoli her på Bonanza. Jeg har til og med måtte innrømme at jeg ikke bruker så mye brokkoli nå som jeg gjorde tidligere, så nå skal jeg skjerpe meg, for brokkolien, jeg liker deg jo så godt! Helt fra jeg flyttet hjemmefra har brokkoli vært på min standardhandleliste, og jeg har brukt og bruker den til alt! Mer om det litt etterpå.

Det er lett å glemme at brokkolien er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har. I likhet med blomkålen, gulrota og potetene er vi nok litt for vant til å få dem servert i ihjelkokt form. Men akkurat som blomkålen er knallgod på mange måter, gulrot kan brukes til alt og det er lite som er bedre enn perfekt stekte poteter, er brokkolien også anvendelig til så mangt på så på mange ulike måter.

Facts: Brokkoli inneholder mer C-vitamin enn appelsin. Den er også rik på jern, A-vitamin og antioksidanter, og har omtrent null kalorier. Den er såklart i familie med blomkål, kan dyrkes omtrent hvor som helst, og du kan med fordel bruke både blomstene og stilken.

Visste du at brokkoli er en av de mest næringsrike grønnsakene vi har? Her er mine favorittmåter å bruke den på!

Dampet

Om du skal ha brokkoli i nærheten av vann, damp den istedet for å koke den. Kok opp litt vann i en gryte og legg over en rist eller et dørslag, og legg ren brokkoli i buketter oppå, og legg et lokk på toppen. Etter tre-fire minutter har du perfekt dampet brokkoli, klar til å spises – for eksempel sammen med sobanudler, tofu og en spicy peanøttdressing.

Stekt

Brokkoli er ikke veldig egnet til ovnsbaking på grunn av de små, lette bukettene som fort svir seg, men en rask runde i stekepanne er helt ypperlig for brokkolien. Den får en lett røkt og deilig smak, spesielt om du steker den i litt godt smør og litt salt på toppen. Yum! Spesielt godt sammen med spaghetti, chilli, persille og pinjekjerner.

Rå!

Jeg har åpenbart ingen oppskrifter med rå brokkoli, og det er jo passe ironisk med tanke på at jeg stort sett foretrekker å spise den rå. Haha! Jeg spiser den rå i salat, gjerne sammen med quinoa og en god tahinidressing, eller som snacks sammen med hummus. Stilken kan du med fordel skrelle det ytterste laget av og snitte i tynne skiver med en ostehøvel, og legge dem i isvann. Supercrunchy!

I form av ymse slag

Brokkoli er knallgodt i alt som skal i en form inn i en ovn. Den kan brukes rå rett i gryta eller lasagnen, og holder kjempefint på formen og konsistensen. Jeg har også laget brokkoliboller! De er ganske gode, faktisk. Ellers: Hva med grønnsakslasagne? Pasta, brokkoli og ostesaus i form?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.