Lyst på noe godt gjennom vinteren? Kok chutney av ferske plommer og masse gode krydder.
Saus, dipp og topping

Krydret plommechutney

ingen kommentarer enda

Sitter du på et lass med plommer, stort eller lite, og vet ikke helt hva du skal gjøre med det? Kok en godt krydra chutney, så har du tilbehør til middagen hele vinteren gjennom!

Vegansk
Mengde: Chutney av 1 kilo plommer
Arbeidstid: 45 min
Koketid: 1-2 timer

Ja, det tar litt tid, men ja, det er verdt det. En krydret chutney av plommer er et kjempegodt tilbehør til ulike typer mat – når det gjelder indisk er den jo en selvfølge på bordet, men minst like god er den til et ostesmørbrød med en lagret ost. Eller til bare ost.

Vi lagde denne en mandag kveld for noen uker siden, etter å ha fått lov til å komme og hente en bærepose (!) med plommer fra noens hage. Det var så store mengder at selv Øystein, plommeelskeren over dem alle, innså at det ble umulig å spise dem opp som de var. Dessuten hadde de liggi noen dager, så det var på tide å kjøre en kveld med matauk. Vi lagde både denne chutneyen og noen store glass plommesyltetøy, og vi har vel bestemt at begge deler var like vellykka.

Plommechutney er kanskje uvant, vi er mest vant til mango eller ananas. Forskjellen på syltetøy og chutney er simpelthen at det første er søtt mens det andre er syrlig, salt eller sterkt. De kan krydres på en rekke måter, i denne har jeg brukt endel klassiske indiske krydder, men ikke de mest klassiske, sånn at den kan brukes til flere ulike ting. Når den koker inn får den en dybde og en kraftig sødme som balanseres av de sterke krydderne. Godt, ble det.

Lyst på noe godt gjennom vinteren? Kok chutney av ferske plommer og masse gode krydder.

Krydret plommechutney

1 kilo plommer, uten sten
2.5 rødløk, finhakket
1 dl tørre kirsebær eller tranebær
1 ss finrevet fersk ingefær
1 ss sennepsfrø
1 ss cumin
1 ss paprikapulver
0.5 – 1 ss chillipulver
1 ss salt

2 dl rødvinseddik
1 dl eplecidereddik
0.5 ss melasse
250 gram sukker (om du ikke har melasse kan du bruke brunt sukker istedet for hvitt sukker)

Det kjedelige først: Sterilisere glass. Finn frem tette glass som du kan fylle chutneyen på etterpå, enten av type norgesglass eller hele, rene syltetøyglass med lokk. Vask dem godt med varmt såpevann, skyll godt, og kok opp en stor kjele med rent vann. La glassene koke i fem-ti minutter før du setter dem oppned til tørk et sted som ikke er det stedet hvor du skal koke chutney. Bruk en ren klype til å ta de opp og ned med, gjerne en med silikon ytterst for bedre tak. La de bli helt tørre før du fyller på ferdig chutney.

Lyst på noe godt gjennom vinteren? Kok chutney av ferske plommer og masse gode krydder.

Da er du klar for chutney. Skyll og rens plommene, og del hver plomme i fire-seks biter. Ha disse over i en tykkbunnet gryte (veldig viktig – ikke bruk tynne bunner her, da vil du lett brenne det) sammen med eddik, løk, tørre bær, ferskrevet ingefær og alle de tørre krydderne. Hold igjen salt, melasse og sukker. La plommeblandingen koke opp på medium varme, de kommer til å slippe masse væske, det er meningen. La de koke på litt lavere varme i ca 15 minutter.

Rør inn salt og sukker/melasse til det er løst opp, og la det koke i opp til 1 time. Plommene skal nærmest løse seg opp, chutneyen skal tykne, og den får en ganske mørk og dyp lillafarge. Rør innimellom, slik at ingenting setter seg fast i bunnen.

Når chutneyen er ferdig, har du den over på de steriliserte glassene (pass på så du ikke søler på kantene), skrur på lokkene godt, og koker opp igjen vannet. Sett glassene opp ned i gryta i tre minutter, før du lar de stå opp ned til dagen etter. Da skal de ha vakuumert seg, slik at, forutsatt at alt var rent og pent, vil det ikke bli dårlig stående på glass.

La de stå og godgjøre seg i minst to uker før du spiser, og oppbevar dem på et mørkt, kaldt sted. Da kan de holde seg i opptil 6 mnd.

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.