Vegansk, innbakt nøttestek

Jeg lovet at jeg skulle lage en vegansk nøttestek før jul, og selv om det bare er på hengende håret: Her er en vegansk nøttestek (rett) før jul! Den er full av godis og den er innbakt i flakete, deilig butterdeig. Jula – det er bare å komme.

Vegansk
Mengde: 1 stek, nok til 4-6 personer
Arbeidstid: ca 45 min
Steketid: 30-45 min

Ikke overraskende er det artiklene om jul og oppskriftene på julemat som er mest lest her på Green Bonanza de siste ukene, og jeg blir skikkelig glad av å tenke på at det kanskje er mange som sitter med nøttestek og linsekaker fra akkurat mine oppskrifter på julemiddagen i år. Som veggis på tolvte året har jeg etterhvert fått gode skills på å planlegge og gjennomføre vegetarjulemiddag på samme kjøkken som de som lager tradisjonell julemat, og for hvert år viser det seg at kjøtteterne mer enn gjerne spiser vegetar på runde to. Det varmer et nøttestekhjerte, det!

For et par uker siden fikk jeg spørsmålet om jeg ikke kunne lage en vegansk nøttestek, og jeg har pønsket på den med jevne mellomrom siden da. Jeg ville at den skulle være basert på den jeg pleier å lage, men uten egg og ost. Og så ville jeg at den skulle være innbakt, for det er så himla godt med masse flakete butterdeig som tar til seg masse smak fra alt fyllet. Og så ville jeg at den skulle smake ganske så tradisjonelt, passe sammen med det tradisjonelle juletilbehøret, og ikke minst ville jeg at selv mine ribbespisende foreldre skulle spise det til vår førjulsmiddag som hovedrett, og synes at det var godt.

I nøttesteken bruker jeg en hel del ingredienser som til sammen lager en skikkelig god smak. Stangselleri og purre, ulike typer nøtter, sennep og rosmarin, worcestershiresaus og sitron. Den blir fast og fin i formen, er lett å skjære i (bruk en brødkniv), og gjør seg godt som midtpunktet på juletallerkenen.

vegansk, innbakt nøttestek

Jeg tror vi kan si at det ble check på alle punkter, det eneste jeg gjorde feil var å undervurdere hvor mektig nøttestek blir når det er butterdeig rundt. For jeg lagde nemlig to, til seks personer, og det var altfor mye! En holdt i massevis, spesielt når vi hadde både poteter, soppsaus, rødkål, surkål og vegisterkaker i tillegg. Det er heldigvis ikke noe problem å varme opp igjen denne heller.

Alle ingrediensene bortsett fra den veganske worcestershiresausen kan du finne på din nærmeste matbutikk. Det er dessverre ikke så lett å finne i Norge, men du kan bestille det fra iherb, eller du kan erstatte det med en blanding av salt, søtt og sterkt (se anvisning under) – eller med en BBQ-saus. Nøttene bør være usaltet, om du ikke finner det, må du justere saltmengden ellers. Vegansk butterdeig er overraskende lett å finne, blant annet på rema 1000 eller coop extra.

Om du ikke har en stor matmølle er det ingen grunn til desperasjon: Du kan enten bruke en sånn liten blenderboks som følger med til stavmikseren, eller du kan gjøre deg flid med kniv og fjøl, og deretter bruke stavmikser rett i blandingen. Farsen skal være overraskende grovkornet, det skal være plass til luft inni der også. Hvis ikke blir det bare soggy.

En slags bonus: Snapchatstoryen fra nøttesteklagingen

Jeg testet to måter å steke disse på: Den ene pakket jeg slik at den passet nedi en brødform, og den andre la jeg rett på bakebrettet. Jeg synes den i brødform var lettest å skjære i, og den sprakk ikke, ettersom den får hjelp til å holde fasongen. Men begge deler går helt bra. Nederst i oppskriften ser du steg for steg hvordan jeg pakket den sammen før den gikk i ovnen.

SAMSUNG CSC

Vegansk, innbakt nøttestek

1 stor gul løk
3 selleristenger
1/2 purreløk
7-8 creminisopp eller  3-4 portobellosopp
2 dl usaltede hasselnøtter
2 dl usaltede valnøtter
2 dl usaltede cashewnøtter
1 boks (400g) kikerter
2 ts dijonsennep
1 ss worcestershiresaus*
1 ss sitronsaft
1-3 ts salt
1-3 ts grovmalt pepper
1-2 ts tørket rosmarin
1 dl tinte erter (kan sløyfes)

6 plater vegansk butterdeig
Nøytral olje

*For å erstatte 1 ss worcestershiresaus: Bruk 2 ts soyasaus, 1/4 ts ekstra sitronsaft, og en dæsj chillisaus eller chillipaste.

Finn frem noe å kutte med, noe å kutte på, en stavmikser og/eller en matmølle, og en stor bakebolle. Finn deretter frem en stekepanne og en sleiv, nøytral olje og salt. Nå er du klar.

Start med å finhakke gul løk, selleristenger og purreløk. Jeg kjørte løk og selleri i matmølle, men brukte bare kniv på purreløken. La det surre seg blankt og mykt i medium varm panne, med en klype salt og litt olje. Når det er ferdig og har blitt en god masse, legg et utover en tallerken så det avkjøler seg litt.

Finhakk soppen, gjerne i matmølle, og la den “svette” ut all fuktighet i tørr panne. Her foregår det masse deilig umami som har masse å si for smaken på nøttesteken, så om du er litt skeptisk til sopp; don’t be. Det smaker ikke sopp til slutt, det smaker umami. Det samme gjelder selleri: Det smaker ikke selleri, men du trenger den for å runde smakene.

Neste runde er nøttene. Mål opp alle typene (du kan selvfølgelig ha et annet blandingsforhold eller andre typer nøtter), og kvern de til de er godt knust, men ikke mel. Det skal være god struktur på nøtteblandingen. Ha nøttene over i bakebollen. Om du skal bruke stavmikser i bollen kan det være greit å blitze kikertene litt, før de også går over i bakebollen.

Ha løkblandingen og soppen over i bakebollen også, og mål opp alle smakstilsetningene; Sitron, worcestershire, sennep, urter og krydder. Bland godt, både med en sleiv og med stavmikseren. Blandingen tåler at du svisjer den litt, men pass på at dette ikke blir gjørmefarse. Det skal være lett å se strukturen, og den skal være såpass fuktig at når du klemmer på den med hendene, former den seg.

Bruk en slikkepott, og klem farsen nedover i bollen. Sett den til avkjøling i ca 20 minutter, da blir den lettere å jobbe med. I mellomtiden kan du tine butterdeigplatene.

Om du trenger hjelp til montering, se under. Om ikke: Pensle den ferdig pakka inn nøttesteka med nøytral olje, og bak den midt i ovnen på 200 grader i mellom 20 og 40 minutter, avhengig av ovnen din. Den skal være god og gyllen på alle kantene.

For å montere og steke i brødform:

Legg de tinte butterdeigplatene på en melet benk inntil hverandre slik at de danner et rektangel, og pass på at skjøtene ligger over hverandre. Klem kantene sammen med fingertuppene.

SAMSUNG CSC

Da er det bare å starte å kjevle. Pass på at du kjevler alle platene like mye, slik at det er like tynt over det hele. Skjøtene skal bli så usynlige som det bare lar seg gjøre.

vegansk, innbakt nøttestek

Om du vil bake steka i en brødform, finn frem brødformen, sett den midt oppå, og sjekk at du har sånn omtrent like mye å gå på på kortsidene som brødformen er høy. Sånn ca.

SAMSUNG CSC

Finn frem farsen din, og legg den utover midten av deigen, der som du nettopp hadde plassert brødforma. Bruk hendene til å trykke den litt forsiktig sammen og into shape, og dytt erter nedi farsen.

SAMSUNG CSC

Da skal det rulles. Brett først kortsidene inn over butterdeigen, og fest kortsidekantene ned i butterdeigen. Ta tak i langsiden av deigen som er mot deg, og brett den over farsen. Sørg for at den ligger tett inntil.

SAMSUNG CSC

Ta deretter den andre langsiden, og brett den tilbake over steken. Deretter er det bare å løfte den forsiktig over i brødforma, og pensle den med olje, før den går i ovnen.

SAMSUNG CSC

Jeg brukte en brødform som er nonstick, men om du er redd for at den skal feste seg kan du legge et ark bakepapir på tvers, slik at du har et håndtak på hver side å løfte steken opp av formen med. Du trenger ikke fylle formen med papir, det er såpass mye fett i butterdeigen at den smører formen helt av seg selv.

SAMSUNG CSC

God jul, dere!

← Previous post

Next post →

18 Comments

 1. Eva Hanne

  Å, denne så veldig god ut. Takk for at du deler. Lagde min første nøttestek i går, det tok lang tid før jeg “hoppet” i det. Men guri – så enkelt det var å lage. Så nå har jeg tenkt å prøve ut forskjellige steker slikt jeg har flere å velge mellom. Min kjøttetende mann syntes og nøttestek var nydelig. God jul til deg, og jeg er så glad for at dere er flere norske veganske matkunstnere som gjør det enklere for oss som ikke er så flinke til å komponere oppskrifter selv.

  • Hei Eva Hanne, og tusen takk for veldig hyggelig kommentar! Håper du finner en favoritt :) god jul!

 2. Ingvild

  Dette blir tredje året jeg lager nøttestek, og har brukt ulike oppskrifter hver gang! Nå er jeg straks ferdig med basen på denne, og så steker jeg den i morgen. Gleder meg veldig, den virker veldig lovende! Tusen takk for alt det gode arbeidet du gjør med denne bloggen, og håper du får en fin jul. :-)

  • Tusen takk, Ingvild! Smart å steke i morgen. God jul :)

 3. Marie Hella Lindberg

  Hei!

  Tenkte å prøve meg på denne, men vurderer å lage den uten butterdeigen. Har du noen formening om det er noen andre forhåndsregler man må ta da, eller er det bare å følge stegene dine og kutte ut butterdeigen?

  På forhånd takk! :)

  • Hei! Det er i stor grad butterdeigen som gjør at denne får formen sin, ettersom jeg ikke har tilsatt noe annet bindingsmiddel. Om du ikke er veganer kan du tilsette et egg og bake den i brødform, om du er veganer kan du godt tilsette litt linfrø kokt i litt vann, og pakke det godt i en brødform før steking. Kle den isåfall med bakepapir. Jeg har altså ikke prøvd dette, så det er med egen risiko :)

 4. Therese

  Takk for herlig oppskrift! Denne laget jeg før jul, fryste den ned, tok med til sverige og tinte til nyttårsaften! Skar i skiver og stekte m hvitløk og rosmarin. Nydelig! Reddet nyttårsaften for oss som ikke spiser kjøtt I familien. Idag skal jeg kose meg med restene. God trettondagsafton!

  • For et bra steketriks! Herlig med nøttestek på tur-historie :) godt nytt år!

 5. anne

  Takk for super oppskrift! Hvilken nøttestek foretrekker du av denne og den som ikke er vegansk? prøver å finne en god nøttestek til julaften :)

  • Hei! Vanskelig spørsmål! Jeg liker begge, men den andre er jo mer tradisjon for meg enn denne. Om det er første året med nøttestek anbefaler jeg å test-lage et par ganger :)

 6. Hei:)
  Takk for fin blogg!Jeg stekte en nøttestek ferdig uten butterdeig for en stund siden da det ble plutselige endringer en søbdagsmiddag og hev den i frysen.Tror du jeg kunne ha pakket den inn i butterdeig idag til middag selv om steka er ferdigstekt og bare skal varmes opp?

  • Hei! takk for hyggelig kommentar. Jeg har aldri prøvd det du foreslår, men jeg tror ikke jeg ville gjort det – når den bakes inn setter det seg mye smak og ikke minst fuktighet i butterdeigen, så å bake den inn etterpå kan bli litt snodig. Om den derimot bare er fryst kan du tine den, pakke den inn og steke den. :)

 7. Camilla

  Kan denne varmest opp igjen? tenkte å lage denne idag, går det and at jeg da kanskje fryser den og varmer den oppatt på søndag/julaften?

  • Ville ikke fryst butterdeig etter at den var stekt, men du kan fryse farsen, tine den, forme og bake på julaften :)

 8. Ariadne

  Hei! Denne nøttesteken er bare helt rå – takk for at du deler! Den ble laget til jul og thanksgiving i fjor og var en kjempesuksess, selv for skeptiske besteforeldre, så den skal lages i år igjen. Mmm, jeg gleder meg allerede!! Tusen takk for at du har skapt denne fantastiske bloggen, den gir meg så mye inspirasjon.

 9. Niklas

  Det står kikerter i oppskriften, men når skal disse inn i deigen? Skal de males/kuttes? Stekes? Eller bare has i til slutt, før farsen pakkes inn i deig? Takk for spennende oppskrift!

  • Hei! Ser de er glemt – de skal kvernes lett sammen med det andre.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.