Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.
Blogg

Meny for julen

ingen kommentarer enda

Det er veldig snart jul, og det er klart det skal spises god mat! Om dere, som meg, tilbringer en hel del tid sammen med familien deres i jula, kan det være fint å ha noen oppskrifter klar i baklomma.

I går var det fjerde søndag i advent. Lørdag tilbrakte vi hjemme hos foreldrene mine sammen med søster og familie ettersom alle skal feire jul på ulike plasser, søndagen ble brukt på julelunsj hos den samme søsteren, og i morgen setter vi oss i en fullpakket bil for å kjøre til sunnmøre. Jeg tipper denne helgen og de kommende dagene ser like ut for mange av oss: Fri fra jobb, hjem til jul, foreldre eller svigerforeldre, søsken eller svigersøsken, tantebarn eller egne barn, utvidet slekt og familievenner innom i både tide og utide. Og mat. Det har en tendens til å bli endel mat.

I min familie er jeg vant til mye koldtbord i julen. Litt rester, litt nytt, litt grønt, litt av hvert, stående på kjøkkenbenken, slik at alle kan gå og plukke og mikse litt av det de selv vil ha. I enhver kjøttspisende familie vil det naturligvis være endel kjøtt der, men det er ingen grunn til å fortvile. Det finnes masse god vegetarisk festmat som passer utmerket inn med potetsalat, eggerøre, flatbrød og lefse. Så, om du selv er veggis eller får noen på besøk: Om du lager noe av dette til middag eller koldtbordet, tror jeg alle får julefred i sjela – og julemat i magen.

Nøttestek

1: Vegetarisk variant med egg og cheddar
2: Vegansk variant innbakt i butterdeig

Ingen jul uten nøttestek. Om dere skal sitte tilbords med pent dekket duk, levende lys og noe godt i glasset, er det nøttesteken som er festmaten over alle festalternativ for en veggis. Hvertfall for denne veggisen! Den er kjempegod til både poteter, surkål, rødkål og annet tradisjonstilbehør. I den første lenken finner du også oppskrift på rødkål med eple og soppfløtesaus.

Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.

Linsekaker

1: Enkel vegansk variant med linfrø
2: Fire ulike vegetariske/veganske varianter med smakstilsetning

Linsekaker er kanskje det mest perfekte koldbord-materialet jeg vet om. De er gode til eggerøre, lefse, brødskive med stekt løk og majones, pastasalat, potetsalat.. you name it. Disse kan du med fordel lage en hel bunke av når du først er i gang, og varme opp igjen i stekeovnen eller i panna – eller så kan de serveres kalde også.

Vil du lære deg å lage linsekaker? Bruk denne grunnoppskriften, og tilsett det du har lyst på av krydder, urter og smak!

Havrekarbonader

1: Klassiske havrekarbonader
2: Mindre middagsboller med chilli og paprika

Om du synes det høres litt styrete ut med linser, eller ikke er vant til å bruke det, kan du gå for havrekarbonader istedet. De er ufattelig lette å lage, og du kan variere både styrken og smaken på dem. Jeg lager de vanligvis med valnøtter fordi det gir en god smak, men om du skal lage dem til allergikere kan du bytte dem ut med andre frø og kjerner.

Havreburger

Blomkålburger

1: Blomkålburger thai style
2: Blomkålburger med dill og cheddar

Ok, så det blir kanskje mye farselignende mat her, men herregud, det er jo jul, og her til lands er jo jul det samme som farse i alle bauger og kanter, så hvorfor ikke her? Disse burgerne er nok en av mine favoritter, de minner faktisk litt om fiskekaker i konsistensen. Varianten med dill og cheddar er nok den som er mest julete, men om du har behov for et avbrekk fra det klasssiske – go thai!What can I say? Denne blomkålburgeren har alt jeg trenger!

Suppe og gryte

1: Soppgryte
2: Potetsuppe med kantarell og mandler

Noen ganger det godt med en suppe eller gryte istedet for en tallerken full av greier (og rester…), og disse er superlette å lage til mange. Mine favoritter til festmiddag er soppgryta servert med potetmos, eller potetsuppa med kantarell og ristede mandler. Akkurat passe julete, og veldig godt! Om det tilfeldigvis står igjen masse friske urter på benken din, er Sunnanbäckens grønnsakssuppe med gorgonzola en super måte å bli kvitt dem på.

Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.

Coleslaw eller waldorf

1: Coleslaw med eple
2: En litt annerledes waldorf

Om du blir som meg, som får et veldig sterkt behov for friske grønnsaker ganske umiddelbart etter et måltid av bakt, kokt og stekt, kan coleslaw være et kjempefint tilskudd på middagsbordet. Den blir også bare bedre jo lenger den får stå, så om du først lager, kan du med fordel lage en stor bolle, og la den stå kaldt mellom slagene. Coleslaw er som linsekaker; godt til det aller meste. Spesielt til linsekaker.

Coleslaw er godt til alt. True story.

Og når det blir for mye julemat…

På et tidspunkt kommer vi dit alle sammen. Det blir rett og slett for mye julemat. Det går ikke mer. Magen er full. Øynene er fulle. Det er ikke plass til mer potet, nøttestek, linsekaker, saus eller surkål, uansett hvor godt vi egentlig synes det er. Det er da det er på tide å gjøre noe helt annet. Noen kvalifiserte forslag:

1: Pizza med aubergine og squash, servert med grønn salat
2: Pastasalat med grønn pesto
3: Pai med masse grønnsaker, servert med grønn salat
4: Gulrotsuppe med curry og smørbønner
5: Lasagne med masse grønnsaker og pesto

Hva tenker du om pai? At det er helt perfekt til alle måltid? Nettopp! Her er en variant med asparges og paprika.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.