For et par uker siden var jeg så i beita for ideer, og det eneste jeg hadde lyst på, var poteter og ost. Det er jo ikke sånn at man alltid kan spise bare poteter og ost til middag, men noen ganger kan man det. Og når man ikke kan det, kan man ha det som tilbehør.

Mengde: Tilbehør til 4
Arbeidstid: 15 min
Steketid: 15-20 min

Jeg blir tidvis litt oppgitt av min egen forkjærlighet for poteter, helt til jeg kommer på at jeg er bygdejente oppvokst på besteforeldrenes gård med egen potethage, og så er det helt greit igjen allikevel. Dette er egentlig ikke (enda) en hyllest til poteten, men hør på dette: Poteter i tynne skiver, ovnsbakt i glovarm jernpanne sammen med løk, hvitløk, smør og to-tre typer ost? Høres ikke det ut som det helt perfekte tilbehøret til mang en middag? Jeg tror nemlig det!

Det går helt fint å ikke lage dette i jernpanne, men jeg gjorde det simpelthen fordi det var enkelt. Løken skal surres i varm panne først uansett, og jernpanna kan gå rett i ovnen. Dessuten kan man dandere potetene i en sånn fin sirkel, og så blir det hele umiddelbart enda mer imponerende. Spesielt om du sammenligner med en bunke kokte poteter. No offence.

Jeg brukte feta og parmesan på toppen fordi det er en av mine favorittkombinasjoner (når jeg tenker meg om er vel dette en variant av potetpizzaen min. Bare uten pizza), men du kan bruke det du vil. Cheddar tror jeg er veldig godt, eller noe enda skarpere. Kanskje tilogmed noen smuler blåmuggost?

Denne er også helt fantastisk å bare lage uten en egentlig oppskrift. Lag av de potetene du har, lag i den forma du har, tilpass hvor mange som skal tilbords. Det blir aldri feil. Uansett.

De beste gratinerte potetene er med ost og hvitløk

Luksusvarianten av perfekte, ovnsbakte poteter med hvitløk, urter og ost

1 kilo amandinepotet
1 ts godt smør
1 ts olivenolje
1-2 sjalottløk
3-4 hvitløksfedd
1-2 ts tørket timian
2-3 ss smuldret feta
2-3 ss revet parmesan
Salt og pepper

Start med å surre finhakket løk og hvitløk i smør i jernpanna, mens du kutter potetene i tynne skiver. Bruk gjerne et mandolinjern om du har, slik at de får samme tykkelse. 1/4 cm er en fin størrelse.

Når løkblandingen er myk, tar du panna av plata, og danderer potetene slik at de har snittflaten kant i kant, og skallsiden opp. La det være litt luft mellom, så bruk gjerne ender og mindre skiver mellom de store for å danne litt avstand.

Strø over urter, ost, en klype salt og noen gode runder pepper, og sett det hele inn i stekeovnen. La det stå på 200 grader i ca 10-15 minutter, til potetene er møre og osten smeltet.