Mine favorittoppskrifter fra 2015

Oh yes! Mens lesernes favoritter stoppet på 10, går mine til 12. Simpelthen fordi jeg måtte gjøre det enkelt for meg selv, og velge en favoritt fra hver måned i året som har gått.

Det er fint med nyttår, når man kan sette seg ned og tenke litt gjennom året som har gått. Både sånn personlig og privat, men når jeg også driver en blogg blir jo det en helt egen tankerekke. Jeg har allerede skrevet endel om året og hvorfor det har vært gøy å drive Green Bonanza i 2015, og jeg har skrevet om de mest leste oppskriftene.

Og det fikk meg jo selvfølgelig til å tenke, for det er ikke nødvendigvis sånn at mest lest er det samme som best. Det kan være det, men det trenger ikke. Denne bloggen har over 50% av trafikken sin fra søk, og da sier det seg selv at det som blir oftest søkt på og som lander her, blir mer lest enn enkelte andre oppskrifter. Det er klart folk søker mer på pastasalat enn på blomkålburgere, mer på salt karamellsaus enn mangosalsa, og så videre. Og det er jo helt fint det – men derfor vil jeg lage min egen topp 10! Som ble til 12, da.

La oss ta dette måned for måned. Som jeg skrev i en av de andre postene har jeg publisert hele 221 tekster i 2015, så jeg håper dere er forberedt på litt mimring underveis her.

Januar

Jeg startet den første måneden i året med å publisere intet mindre enn 17 oppskrifter, og her skjedde det jammen meg litt av hvert. Jeg lagde både hvit vegansk pizza, pizzaboller med fennikel og pizza med grilla grønnsaker og mozarella, jeg lagde fri-for-alt-pannekaker og mer dessert enn gjennomsnittsmåneden, både med sjokoladedruespyd og friands med bjørnebær. Men førsteplassen, den tror jeg går til disse veganske spicy tacobollene, med min trofaste chilli sin carne på en god andreplass.

Spicy tacoboller - Green Bonanza

Februar

Ånei og ånei.. Her er det så vanskelig å velge, for her er det mange favoritter på gang! Ettersom taco vant i januar kan vel DIY tacosuppe og chipotle- og quinoataco få gå ned fra pallen i februar. Andre gode runnerups er vegansk bananbrød og chiapudding, for ikke å snakke om den asiatiske salaten med peanøttsaus eller sobanudlene med tofu og misodressing, men jeg tror vi rett og slett må si at fra januar er det veganske enchiladas med gresskarfyll og limesaus som er vinneren fra februar. Denne har forresten blitt laget til lunsj på jobben nå i desember av kokken vår, til stor suksess. Det var åpenbart en meksikansk start på 2015!

Veganske enchiladas med limesaus - Green Bonanza

Mars

Mars var en skikkelig aktiv måned, og det aller meste her er vegansk, ettersom mars var vegansk måned for oss. Vi drakk jordbær- og mangosmoothie mens vi ventet på våren, jeg lagde vegansk risotto og chilligryte av 5 ingredienser, gulrotburgeren som har fått plass på deres topp 10, lagde veganske fløtegratinerte poteter og tonicsirup. Mine nesten-topp tre denne måneden må være squash og feta-burgerne, mee goreng med tofu, fylte aubergine med harissa og kikerter, og vinneren, som har blitt en klassiker fra Green Bonanza: Den cashewbaserte pastasausen med bakt paprika og basilikum.

Pastasaus med bakt paprika og basilikum - Green Bonanza

April

I april fylte jeg 30 år, fant ut at jeg kanskje burde begynne å ta litt bedre bilder til bloggen som begynte å vokse, og fikk nytt kamera i bursdaggave av kjæresten min. Det var i april pastasalat med grønn pesto ble publisert, som i tillegg til min egen månedsvinner er på topp ti over leste oppskrifter. Utover det lagde jeg hjemmelaget nøttesmør, vegansk smøreost og tofu tandoori, havrekarbonader med valnøtter, linsegryte med smørbønner og søtpotet, og min favoritt: Perfekt falafel. Jeg knakk endelig koden!

Er du på jakt etter den perfekte falafel-oppskriften? Here it is!

Mai

I mai lagde jeg både de panerte halloumiburgerne med chunky guacamole og chillimajo som både er på deres topp 10, og på Thereses topp 3, en skikkelig god pai med rotgrønnsaker, lagret ost og curry, jeg bakte calzone og marinerte mye rødløk i sitron. Det var mye snakk om ramsløk og grønnsakssuppe, men min favoritt er denne: Grillet halloumi med grillet nektarin oppå. Prøv den! Salt og søtt grillet sammen – heeeello…

Prøv noe nytt på grillen i sommer - nemlig halloumi og nektarin! Salt og søtt, crunchy og soft!

Juni

Ah, endelig kom sommeren, og det bar oppskriftene preg av! Vi spiste lette og gode banh mi med tofu og syltede grønnsaker, spinat- og quinoasalat med mandler (og jeg skrev om hvordan du kan koke perfekt quinoa) og chiapudding med blåbær. Bloggen fylte 1 år (hipp hurra!), og jeg besøkte Sunnanbäcken i Sverige hvor jeg fikk med meg oppskrift på både grønnkål- og fikensalat og ikke minst grønnsakssuppen med gorgonzola og urter. Men favoritter oppstår alltid i godt selskap, og turen til hytta i Stavern hvor hele ETE-gjengen hadde grillfest sammen – det slår alt.

Tror du at det er kjedelig å grille når man er vegetarianer? Tvert imot! Bli motbevist en gang for alle.

Juli

Sommeren fortsatte, og vi var nesten tre uker i min andre hjemby Berlin. I tillegg til å både spise og drikke kaffe ute i byen lagde vi endel mat hjemme, blant annet sommerpasta, franske ostesmørbrød, klassisk mozarella- og tomatsalat og kaldtrukket grønn iste. Hjemme lagde vi både ferske våruller og peanøttsaus, vi drakk kirsebærsmoothie og spiste tofu med ingefærsaus, og vi grillet både nykål i folie og min favoritt fra måneden: Marinert og grillet tofu, som var helt topp sammen med avocado- og fennikelsalat.

Om du kan grille tofu? Klart du kan! Det er fantastisk! Her er tips til marinade og fremgangsmåte.

August

Vi drakk masse smoothie, både med pasjonsfrukt og med jordbær og kakao, og vi lagde bakte vårruller (og jeg skrev en how to på hvordan du kan rulle dem). På en regnværsdag lagde jeg lasagne med paprikasaus og feta, vi gikk tur i skogen og lagde blåbærsyltetøy med chiafrø, og vi spiste pizza: Både en med grillet aubergine og squash, og denne, som er vegansk med grov bunn, spinat og artisjokk. Tacosalaten er en god andre plass, og dette var måneden hvor jeg skrev min hyllest til blomkålen, så da er det jo en selvfølge at vinneren er blomkålburgeren med koriander og sitron.

Møt verdens mest allsidige grønnsak i rollen som thai style burger: Blomkålen!

September

Høsten er på vei og menyen viser det samme, for her var det mye gode grønnsaker på gang! Risotto med karamelliserte grønnsaker, kålruletter med emmer og sopp, ovnsbakt rosenkål og potetsuppe med kantarell. Jeg bakte eltefritt speltbrød og linsekaker i fire varianter, og vi var både på hyttetur og ferietur til Hellas, hvor vi lagde shakshuka til frokost med himmelske tomater. Min favoritt ble laget på fjellet etter en lang gåtur: Min variant av Jamie Olivers vegetariske moussaka. Perfekt høstmat, dere.

Kos deg maks på kjøkkenet mens du lager Jamie Olivers grønnsaksmoussaka!

Oktober

Oktober var den selvskrevne suppe- og grytemåneden. Jeg lagde rødbetesuppe, tradisjonell grønnsakssuppe og og lagde liste over mine fem favorittsupper. Gresskar ble brukt både i salat og med gnocchi, jeg fikk omsider skrevet ned min perfekte fremgangsmåte for ovnsbakte poteter, laget både høstlasagne og hjemmelaget eplemos i tillegg min oktoberfavoritt: Soppgryta, eller mushroom bourguignon, servert med potetmos. Yum.

Når du tenker deg om - høres det ikke helt perfekt ut med en varm og mettende soppgryte?

November

I november startet jeg i ny jobb, arrangerte popuprestaurant, ble nominert til årets matblogger i vixen blog awards, skrev en god del om grønnsakskraft, juleforberedelser og lagde ikke kjempemye mat hjemme, skal innrømmes. Men det jeg lagde var godt: Chimichurri, indisk linsegryte, mangosalsa, kikertpannekaker og min favoritt: Tofu-taco. Så enkelt. Så godt.

Taco uten kjøttdeig? Lett som en plett! Alt du trenger er tofu, krydder og stekepanne.

Desember

Desember handlet naturligvis en hel del om jul. Om julebord med ETE, mormors potetlefser, vegansk innbakt nøttestek, romjulshilsner og alle grønnsakene du kan tenke deg på en og samme tallerken. Jeg lagde mac and cheese med spinat, grønn smoothie og ny variant av blomkålburgeren med cheddar og dill. Men favoritten i desember er allikevel den som er minst julete, og enklest å lage uansett sesong: Risnudler med tofu, bok choi og sesamsaus.

Risnudler med bok choy, tofu og sesamsaus

Om du har lest helt ned hit gjenstår det bare å si takk for følget gjennom et fantastisk morsomt 2015. Jeg håper du fant en gammel eller en ny favoritt i gjennomgangen av året som har gått!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Hege Vestbø Sætre

    Tusen takk for kjempefine oppskrifter! Gleder meg til å teste ut mange herlige smaker i 2016. Godt nytt år til deg!

  2. Tusen takk, veldig hyggelig å høre! Godt nytt (mat)år!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.