Kalde nudler med peanøtt- og tahinisaus
Middag

Kalde nudler med peanøtt- og sesamsaus

3 comments

Om du synes kalde sesamnudler høres kjedelig ut, tar du feil. Så innmari feil! For kalde sesamnudler er så himla godt, i så stor grad at du bør lage et helt lass først som sist og spise det tre dager på rad. I kid you not.

Vegansk
Mengde: 4-6 porsjoner
Arbeidstid: 20 min

Vår nyttårsaften ble av flere grunner en rolig affære i år, men middag på bordet, det hadde vi. Etter halvannen uke på reisefot var jeg så takknemlig over å være hjemme i egen leilighet og på eget kjøkken at jeg meldte meg frivillig (på eget forslag også, forsåvidt) å stå i tre-fire timer på kjøkkenet for å lage middag til intet flere enn fire personer. Og som jeg koste meg med det!

Jeg elsker middagsselskap hvor vi sitter lenge til bords, gjerne i timesvis. Da kan man enten lage forrett, hovedrett en og to og dessert, som også innebærer at man selv som kokk må løpe frem og tilbake som en spirrevipp underveis i middagen, eller så gjør man dette: Man lager en hel liten rekke med ulike småretter, hvor minst halvparten skal og bør spises kalde. Da får du sitte på en stol underveis i middagen du også. Man lager jo trossalt ikke middagsselskap for å stå på kjøkkenet selv. Hvertfall gjør ikke jeg det.

I tillegg til disse sesamnudlene lagde jeg ferske vårruller med mango (én til hver), banh mi med tofu og quick pickled-gulrot (én til hver av det også), en stor skål med mangosalsa (oppskrift kommer), og en stor skål med japansk agurksalat (oppskrift kommer på det også). I tillegg hadde jeg en liten skål med tørristede peanøtter, ekstra peanøttsaus og lime i båter. Hvem trenger vel kalkun, liksom. Inte jag.

På dag to stekte jeg forøvrig noen gode tofubiter raskt på høy varme sammen med litt peanøttolje og soyasaus, det var smaskens. Litt ekstra rester peanøttsaus og litt frisk koriander, samt en limeskvis, var heller ikke å forakte.

Denne oppskriften er basert på en fra bloggen “Appetite for China“, og hun skriver noe smart, som er helt sant: Til kalde salater hvor det er meningen at nudlene skal dekkes av saus, men ikke bli saus, er det like godt, eller nesten bedre, å bruke spaghetti. Jepp. Spaghetti er i praksis bare hvetenudler, noen av dem har egg, og de fungerer perfekt til å bli dekket av saus uten å bli moshy selv. Om man lager et lass, og det skal stå i kjøleskapet, er det jo fint om det er igjen litt tyggemotstand i nudlene på dag to. Jeg brukte en ekstra tjukk spaghettitype, bare fordi jeg hadde lyst.

Sesamnudler er derfor litt misvisende, det hadde vært riktigere å si “spaghetti med sesam- og peanøttsaus”, men jeg synes det høres litt rart ut. Så da ble det sesamnudler.

Kalde nudler med peanøtt- og tahinisaus

Kalde sesamnudler

300 gram spaghetti eller eggnudler
1 agurk
3 gulrøtter
2 ss sesamfrø
3 vårløk
1 ss peanøtt- eller nøytral olje

Til sausen

1 ss peanøtt- eller nøytral olje
2 ss revet eller finhakket hvitløk
2 ss revet eller finhakket ingefær
3 ss tahini
3 ss peanøttsmør
3 ss soyasaus
2 ss toasted sesamolje
2 ss riseddik
2-3 ss sriracha
2 ss hvitt sukker
1/2 ts sichuan pepper (kan droppes)
4 ss kokende vann

Start med å koke spaghettien al dente. Hell av kokevannet, skyll pastaen i kaldt vann, hell av det vannet også, og ha pastaen over i en stor bolle. Bland inn 1 ss peanøttolje (eller nøytral olje), og sett til side.

Skrell gulrøttene, del agurken i to og fjern det våteste midtpartiet, og bruk et juliennejern eller en skarp kniv (eventuelt ostehøvel) til å snitte gulrot og agurk i tynne skiver på langs. Bland det inn i pastaen.

For å lage saus varmer du opp oljen i en panne, og lar ingefær og hvitløk steke på medium varme i 1 minutt. Du kan droppe dette steget, men sausen blir enda bedre av at disse aromatene får frigjøre alle smaker gjennom varmebehandling. Bland sammen alle de andre ingrediensene i en bolle, og bland inn ingefæren og hvitløken i det.

Visp sausen godt sammen, smak deg frem, og når du er fornøyd: Bland inn sausen i nudlene. Finhakk vårløk, og ha over det samt sesamfrø før servering. Du kan servere den med en gang, eller la den stå kaldt frem til det er klart for mat.

3 Comments

  1. Marie Hella Lindberg

    Knallgod saus!!

  2. Inger Marie Hageskal

    Toasted sesamolje, har ikke sett dét i butikken…. Hvor finner du det?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.