Linser, kikerter og bønner - FN kårer 2016 til belgfruktens år!
Råvarer

FN har bestemt at 2016 er belgfruktens år

3 comments

Vi mennesker er glade i å dedikere dager, uker, måneder eller år til noe helt konkret, og nå har FNs matråd utnevnt 2016 til belgfruktens år.

Jeg synes jo selvfølgelig det er ordentlig kult. Belgfruktene er en undervurdert og lite anerkjent vekst, og det er både trist og dumt, for det er en av de sunneste plantevekstene vi kan spise. Generaldirektør i FAO (FNs organisasjon for landbruk og mat) José Graziano da Silva vektlegger at for store befolkningsgrupper i Latin-Amerika, Asia og Afrika er belgfrukter en vesentlig og essensiell del av kostholdet. Vi her oppe på berget ligger (som vanlig) noen år etter.

Fra arkivet: En introduksjon til bønner, linser og andre næringsrike korn og frø

Fra arkivet: Proteiner fra planteriket

Belgvekster har vært en del av menneskenes kosthold i tusenvis av år. De kan lagres lenge, de er billige å dyrke, og de vokser i så og si all slags klima.

Belgvekster hører til erteplomstfamilien og er en samlebetegnelse for grønnsaker som, bokstavelig talt, vokser inne i en belg. Bønner, linser, kikerter, andre erter og peanøtter er vel de vi kjenner best til. Belgvekster har vært en del av menneskenes kosthold i tusenvis av år. De kan lagres lenge, de er billige å dyrke, og de vokser i så og si all slags klima. Alle er høye på energi, lav på karbohydrater, har det riktige fettet. Med andre ord: Bra å spise, holder deg mett lenge. I tillegg er det vel noen av de mest fleksible råvarene vi kan finne på å bruke.

Kikerter

Hemmeligheten bak silkemyk hummus? Let me explain..

Jeg får faktisk ørlite panikk når jeg innser at det er tomt for kikerter hjemme. De er min evige go to når jeg ikke har noe særlig råvarer, trenger protein i en rett, eller ikke vet hva jeg har lyst på. Du får kjøpt kikerter i minst tre varianter: Tørre, kokte, og som mel. Med en boks ferdigkokte kikerter i hånda blir alt så mye bedre. Den kan fungere som snacks, som middag, salat, du kan bruke den kald, varm, du kan koke den, mose den, steke den, riste den, bruke den som base i så og si alt, bindemiddel i så og si alt – kikerter er simpelthen alt! Billig er det og! Om du er flink og organisert kan du kjøpe tørre kikerter i store kvanta, bløtlegge i et døgn, koke i fire-fem timer, fordele og fryse ned og ha kikerter i fryseren til enhver tid. Eller du kan kjøpe ferdigkokte på boks. Prøv noen ulike merker, og finn din favoritt. Om du gjør et søk her på Green Bonanza på “kikerter“, får du fire sider med oppskrifter.

Mine favorittoppskrifter med kikerter:

Linser

Who needs meat? Med denne tacoblandingen av linser og valnøtter er tacofredagen safe!

Jeg husker øyeblikket da jeg knakk linsekoden. Jeg hadde hørt så mye om linser. Nå som du er blitt veggis må du vel spise mye linser. Linser er bra for deg. Linser er godt. Linser er billig. Og jeg bare jadda du! men jeg aner ikke hvordan jeg bruker det! Nå tror jeg at jeg aner det. Hvertfall litt mer enn før. Linser finnes i en rekke ulike varianter, som alle har ulike egenskap. Det er derfor ikke tilfeldig om jeg skriver røde eller grønne linser i oppskriftene mine. Grønne linser er større, og de holder på konsistensen når de kokes. Røde linser kokes stort sett til mos, enten du vil eller ikke. Og noen ganger er det jo akkurat det du vil. Puy- og belugalinser er på en måte luksusvariantene av linser. De smaker nøttete, og holder alltid på formen – enten du vil eller ei.

Akkurat som kikerter får du kjøpt linser både i tørr form og ferdigkokt, og jeg bruker begge deler om hverandre, alt ettersom hva det er til. Noen ganger er det et poeng at det skal koke inn i gryta, og andre spiller det ingen rolle. Linser trenger ikke bløtlegging før koking, og har betraktelig mye kortere koketid enn kikerter og bønner, så du er safe om du har en boks med tørre linser i skapet. Om du gjør et søk her på Green Bonanza på “linser“, får du tre sider med oppskrifter.

Mine favorittoppskrifter med linser:

Bønner

Lag en deilig, varmende og kremete potetsuppe med hvitløk og kantarell! Perfekt høstmat, you know.

Montro om ikke bønner er den belgfrukten flest synes det er vanskeligst å bli kompis med? Det er vel flere av oss som er vant til å få den servert kald i en eller annen allerede stusselig salat som et proteinalibi, og selvom det er hyggelig tenkt er det ikke sånn veldig godt med kidneybønner rett fra boks. Hvertfall synes ikke jeg det. Men! Bønner er allsidige saker de også, og om de får koke i en deilig krydra gryte, bli most med noe annet smaskens, eller bare behandla bra – da blir det godt! Jeg bruker mest smørbønner, også kalt store hvite bønner, fordi jeg synes de er best på smak. Og oppfører seg best. Om du søker “bønner” på Green Bonanza får du opp tre sider med oppskrifter.

Mine favoritter med bønner:

Da gjenstår det bare å si godt belgfrukt-år, dere!

3 Comments

  1. Haha! Jammen, da gjør vi som FN sier, da!
    Jeg serverte forresten din linsegryte med kokosmelk, koriander og (for tilfellet) thai curry paste som hovedrett nyttårsaften.
    Var i Spania, så fant noen brune linser som holdt fasongen godt, og gjestene syntes den var kjempegod!

    • Ja, det synes jeg vi skal! Kult med linsegryte i Spania, håper dere hadde en knakenes god feiring!

  2. Pingback: Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.