Rosenkål er og blir min store grønnsakskjærlighet, og selv om jeg elsker å riste den i ovnen, må jeg også finne på nye måter å spise den på. Denne gangen har jeg stekt dem i panna, glasert dem i honning, og servert dem med sesamfrø og granateple. Godkjent? I think so, yes.

Mengde: Tilbehør til 2-4
Arbeidstid: 10-15 min

I jula takket stekeovnen vår for seg, og med en noe hektisk start på året tok det litt tid før vi fant ut hva vi skulle erstatte den med. Det ble med andre ord noen uker hvor stekeovnen bare fungerte på halv maskin, og ikke var noe særlig å basere seg på i matlagingen. Da er det bare å bruke platene, og finne nye måter å lage mat på. Ta det som en utfordring, tenkte jeg. Greit det.

Jeg har sagt det før og jeg skal si det igjen: Rosenkål er undervurdert. Og det er fordi vi alle er vokst opp med fosskokt, frossen rosenkål servert som det bitreste av det bitreste. Det blir så bittert når det bare kokes i vann. Helt koko! Slutt med det! Og slutt med frossen rosenkål, det gjør ingen noe godt, og nå som det endelig har blitt så lett å få tak i fersk rosenkål (hvis du tenker deg om, så har det skjedd på bare noen få år), er det ingen grunn til å gå for frossenvarianten. Ingen grunn.

Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple - perfekt tilbehør!

Denne gangen ville jeg spise rosenkål sammen med halloumi. Kanskje en noe uortodoks kombinasjon, men det ville jeg, og da er det bare å gjøre rosenkålen til noe midtøstensk. Med andre ord: Sødme, sesamfrø og granateplekjerner. Jeg brukte søtt granateple, men i og med honningen går det like fint å bruke de vanlige, de søte kan være litt vanskelige å få tak i. Trikset her er å steke rosenkålen med snittflaten ned, og la den være helt i fred, til den har blitt gylden. Deretter er det bare å legge på litt smør, sette på lokk, og la herlighetene smørdampes tvers gjennom, før resten av de gode smakene tilsette. Dette går fort, og er helt perfekt som et tilskudd på enhver tallerken! Godt til falafel, kan jeg tenke meg, og nå som det er belgfruktens år og allting, har vi jo lovet å spise mer belgfrukt.

Dette er en slik oppskrift hvor det ikke er noen regler på mengde. Alt er ca-mål. Men husk at alt blir bedre med nok smør.

Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple - perfekt tilbehør!

Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple

1 pakke fersk rosenkål
4-5 minirødløk, evt 1/2 vanlig rødløk

2 ss nøytral olje, solsikke eller raps
2 ss godt smør
3-4 ss sesamfrø, gjerne ristet i tørr panne
1-2 ss akasiehonning eller agavesirup
1 granateple, kjerner rensket
En klype salt

Om du har sesamfrø som ikke er ristet fra før, kan du riste dem i tørr panne før du begynner å steke rosenkålen. Pass på at de ikke svir seg. Legg til side på en tallerken.

Rensk rosenkålen ved å kutte av den nederste delen med stilk, del dem i to og fjenr det ytterste bladet om det er stygt. Jeg fikk tak i slike mini-rødløk til dette, men vanlig rødløk i båter fungerer helt fint.

Varm opp en god, gjerne tykkbunnet stekepanne (med lokk) med olje i, og når du ser at oljen begynner å bli blank og varm, ha løk og rosenkål oppi panna. Snu alle slik at de ligger med stekeflaten ned. Sett varmen på medium/høy, og la de ligge slik uten å blande deg bort for noe annet enn å sørge for at det ikke svir seg. De skal se slik ut før du går videre:

Pannestekt rosenkål med honning, sesam og granateple - perfekt tilbehør!

Når rosenkålen har blitt slik i snittflaten, klatter du smøret over, strør over ørlite salt, og legger på lokket. La det stå slik i 3-4 minutter, ta av lokket igjen og rist litt på rosenkålen. Risle over honning, og rist litt til på panna.

Hell rosenkål og løk over på et serveringsfat, strø over sesamfrø og granateple, og server med en gang.