Blomkålburger med frisk oregano, blåmuggost og karamellisert løk

Oh my! Denne blomkålburgeren smaker så mye og så godt, med sterke smaker som sennep, oregano, blåmuggost og hvitløk. Legg den på en god toast, ha på karamellisert løk og en dæsj aioli, og du trenger virkelig ikke noe annet.

Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 20 min

Blomkålburgerne mine viser seg å ha blitt en hit, og det aller beste med dem er jo at de kan varieres i det uendelige! Basen er den samme, men med ulike urter, oster, smaker og godsaker kan du lage en helt annen burger i dag enn du gjorde i går. Den med cheddar og dill smaker for eksempel helt annerledes enn den med sriracha, feta og koriander, og denne fjerde varianten med blåmuggost og karamellisert løk smaker definitivt noe helt annet igjen.

Underveis i all blomkålburgerlagingen min har jeg notert meg, og tenkt en hel del på, at det er litt vanskelig å oppgi nøyaktige mål på det som danner basen, fordi det vil alltid variere etter hvor stort blomkålhode du har fått tak i og bruker, og det vil alltid variere hvor mye fuktighet som er igjen i blomkålen etter at den er ovnsbakt. Jeg kunne gjort det veldig komplisert og alltid målt opp blomkål i vekt eller mengde, men jeg tror det er både lettere og mer fornuftig å si til dere at det er smart å justere mengden melk og hvetemel etter konsistensen på røra. Den skal ikke formes med hendene, men det skal heller ikke være pannekakerørekonsistens. Prøvestek derfor alltid en liten klatt for å se om den får god konsistens inni, om du er usikker på om det er nok tørt eller vått.

Blomkålburger med blåmuggost, frisk oregano og karmaellisert løk - blir det en bedre toast enn det? Neppe.

Denne varianten med blåmuggost krever ørlite mer forberedelser enn de andre. I de andre har jeg for eksempel brukt rå løk og hvitløk rett i røra, mens her surrer jeg begge deler i litt smør før jeg blander det inn. Det er fordi jeg vil ha den karamelliserte smaken som passer så godt med oregano, sennep og blåmuggost. Og dessuten karamelliserer jeg løk sammen med et laurbærblad ved siden av, for å ha som topping. Du kan droppe det, men jeg anbefaler deg å prøve – det er nemlig så himla godt! Jeg bruker frisk oregano i disse, og jeg anbefaler deg ikke å bytte den ut med tørr, det vil smake noe helt annet, og ettersom det ikke er en gryte som skal koke inn, vil det sannsynligvis smake litt for “tørr urt”, om det henger på greip. Om du vil prøve, foreslår jeg å isåfall la tørre urter steke sammen med løk og hvitløk innledningsvis. Eller så kan du bytte ut oreganoen med for eksempel bladpersille. Eller bare droppe den, for den saks skyld, om du ikke får tak i.

Denne gangen har jeg servert blomkålburgeren på en skive toast av fransk landbrød, og det anbefales! Det var nydelig med en dæsj aioli på toppen, og om du ikke har det for hånden kan du raspe litt fersk hvitløk i litt majones, eller rømme for den saks skyld. Jeg hadde også igjen en liten dusk brokkoli som fikk bli med i disse, det er en fin måte å bruke opp grønnsaker på.

Blomkålburger med blåmuggost, frisk oregano og karmaellisert løk - blir det en bedre toast enn det? Neppe.

Blomkålburger med frisk oregano, blåmuggost og karamellisert løk

1 stort blomkålhode
1 dl melk
1 dl hvetemel
1 egg
1,5 gul løk
2 hvitløksfedd
1 ts sennep
1 ts nykvernet pepper
2 ss finhakket frisk oregano
1 ss olivenolje
1 laurbærblad (kan sløyfes)
1 skive blåmuggost per burger

Smør til steking
Godt havsalt

Start med å dele blomkålhodet i små buketter, og legg det utover et bakebrett. Risle over olivenolje og en klype salt, og sett brettet i ovnen på 200 grader. La blomkålen bakes til den er mør og gylden i kantene, ca 10-12 minutter.

I en stekepanne smelter du en klatt smør ,og lar en halv løk, som du finhakker, og raspede hvitløksfedd bli møre og blanke, det tar deg ca et halvt minutt. Ha det over i en bakebolle.

Deretter tar du den andre løken og kutter i tynne strimler, og har i en stekepanne sammen med en grei klatt smør, laurbærblad om du har og en klype salt over. La det stå på medium varme til løken er myk, gylden og karamelliserer seg. Om du har to stekepanner kan du godt gjøre dette i en egen, og la den stå mens du holder på med alt annet.

I bakebollen blander du egg, hvetemel, melk (begynn med litt mindre enn oppskriften sier om du har et lite/medium blomkålhode), rører inn sennep, frisk oregano, noen gode runder nykvernet pepper og salt. Når blomkålen er ferdig bakt, har du den også over og bruker en sleiv til å “stampe” det hele sammen. Det skal fortsatt være biter av blomkål synlig, det skal ikke bli mos. Tilpass konsistensen med mel og melk.

Varm opp en ny klatt smør i stekepanna, og prøvestek en liten bit, om du er usikker på konsistensen. Når du er klar til å steke burgerne, fordeler du røra i fire porsjoner i stekepanna. Du kan godt bruke baksiden av en skje til å forme kantene, om du vil at de skal være jevne. La de steke i 3-4 minutter til de er gyldne. Snu dem, og legg blåmuggost på toppen av alle burgerne mens de steker seg ferdig.

Legg burger med blåmuggost over på nyristede toastskiver, fordel den karamelliserte løken over, gjerne sammen med noen blader frisk oregano og en dæsj aioli.

 

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Vi lagde denne igår og den var sykt god!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.