Stekt halloumi med zaatar, sesam og granateple

Jeg. Elsker. Halloumi. Jeg kunne levd på det, men det kan jeg jo ikke, det blir litt heftig, så når jeg først skal spise det, skal det være sabla godt. Sånn som her, med zaatar, sesam og granateple. Heeeello heaven.

Mengde: Middag til 1, tilbehør til 2-3
Arbeidstid: 5-10 min

Jeg tror mange av dere som leser Green Bonanza er minst like glad i halloumi som jeg er, med tanke på hvor fan dere tydeligvis er av halloumiburgeren med chunky guacamole og srirachamajones. Denne varianten av halloumi er ganske annerledes, men minst like god. Jeg bruker søte granateplekjerner her, som sammen med den salte, salte osten blir bare.. aaah! Helt fantastisk godt!

For de av dere som er fremmed for halloumi, dere har så mye godt i vente. Halloumi er en kypriotisk ost, som kan stekes. Ja, en ost som kan stekes, det er jo helt fantastisk. Om den stekes riktig blir den sprø og deilig på utsiden, og saftig og myk på innsiden. Steker du den feil både høres og føles det ut som gummi, så la oss snakke litt om å steke halloumi.

Hvordan steke halloumi?

En: Du trenger ikke være redd for høy varme. Det er på lav varme halloumi sliter, da blir den soggy, sklir ut, og får den gummikonsistensen du ikke vil oppnå. På høy varme får den raskt stekeskorpe, og det er da det deilige på innsiden skjer: Det smelter, og det blir der helt til du tar et tygg.

To: Halloumi må spises med en gang. Dette er ikke saker du steker mens du roper til andre at middagen er ferdig om fem. Dette er saker du steker mens alle andre sitter som tente lys og venter på å få halloumi på bordet. Den skal og må spises med en gang. Og det er derfor det bare finnes to bilder av denne retten på min laptop.

Sånn, da vet du alt du trenger å vite om å steke halloumi. Denne gangen stekte jeg den med en krydderblanding som heter zaatar, som er omtrent like presist som krydderblandingen curry. Ikke veldig presist, med andre ord. Men, det er en blanding fra Midtøsten, som består av mye tørkede urter som oregano, timian, noen ganger salvie, samt salt, sesamfrø og sumac, som er et slags tørket bær som smaker godt og syrlig. Om du ikke finner ferdig zaatarblanding kan det være like lett å bare bruke sesamfrø alene, men jeg vil anbefale deg å ta en tur på leting etter sumac, det er et fantastisk smakstilsetning som jeg alltid bruker når jeg steker lavashbrød i ovnen, eller lager fattoush-salat. Spør i butikken eller grønnsakssjappa på hjørnet etter sumac, det står sjelden sumac på posen. Av en eller annen logisk grunn.

Søte granatepler pleier å være greit å finne på de fleste grønnsaksbutikker nå, og om de ikke har søte, går det fint an å bruke syrlige også. Isåfall kan du blande dem med ørlite honning.

Det er lite som slår perfekt stekt halloumi.

Stekt halloumi med zaatar, sesam og granateple

1 pakke halloumi
1 ss nøytral olje
1 ss olivenolje

1 ts zaatar, gjerne med ekstra sumac
1 ss sesamfrø, gjerne ristet i tørr panne på forhånd
Kjerner fra 1/2 granateple
Eventuell frisk koriander

Del halloumien i terninger eller skiver, og bland dem med krydderblandingen og en spiseskje olivenolje i en liten bolle. La det stå og godgjøre seg mens du renser granateplet for kjerner, for som vi nettopp snakket om: Halloumien skal spises idet den er ferdigstekt.

Når du har granateplekjernene klare, kan du varme opp en god stekepanne til høy varme, og ha i litt nøytral olje. Når den er varm, på nippet til å bli rykende, har du halloumien over. Pass på så det ikke spruter olje på deg. La de steke i 1-2 minutter til de er gldne, før du snur dem og steker like lenge der.

Legg halloumien på en tallerken, ha over sesamfrø og granateplekjerner, og spis! Nå! Med en gang!

← Previous post

Next post →

6 Comments

 1. Mari Emilie

  Hvor får du kjøpt denne herligheten? Hvor får en som drar sine åndedrag på landsbygda tak i den (og som har tilgang på Oslo om det er vanskelig å få tak i den andre steder? :) )

  • Halloumien tenker du på? Meny har den i sitt sortiment, så da betyr det antageligvis at også Kiwi-butikker og andre Norgesgruppeneide butikker kan få det inn. Spør butikksjefen på nærmeste butikk? Det samme gjelder granateple. har god erfaring med å snakke med butikksjefen på landsbygda :)

 2. Mari Emilie

  Supert! Ja, var osten jeg tenkte på. Da skal jeg stikke ned så fort som mulig å mase på de. ;)

 3. De har hatt halloumi på Rema 1000 i minst fem år, hvertfall i Oslo, så det er også verdt å prøve :)

 4. Hei!
  Så fin og delikat blogg du har! Jeg ble skikkelig inspirert til å lage flere vegetarretter Jeg har forsøkt meg på denne halloumien som en burger og den ble skikkelig god, men… gummi. Ser du skriver høy varme – Er det høy varme og kort tid som er greia?

  • Hei, og takk! Og ja, det stemmer :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.