Jeg elsker pai, alle varianter av pai, med ost, uten ost, med lokk, uten lokk, med masse grønnsaker og med mindre grønnsaker.

Nå for tiden er jeg ganske så bortskjemt med en kjærast som både ordner mat og rydder opp og tar generelt sett litt mer vare på leiligheten vår enn hva jeg gjør, all den tid jeg jobber mot en deadline 1. mars på innholdet til boka. Dette er igrunn første gangen jeg har kjent litt på at det er ørlite slitsomt å både være i full jobb og ha dette som sideprosjekt, men det er så verdt det! Jeg har trua på at dette blir en fin bok, altså.

Nå i helgen skulle jeg egentlig bare skrive, skrive og skrive, men formen var litt på hell, og om jeg skal være helt ærlig, jeg kjente skikkelig på at jeg hadde lyst til å lage litt mat også, ikke bare skrive om den. Så jeg tok en pause i bokskrivingen og lagde denne paien til lunsj, raidet kjøleskapet for ingredienser og brukte opp en hel masse rester. Jeg er veldig opptatt av all things green for tiden, så jeg strakk meg etter de grønne godsakene brokkoli og grønnkål i kjøleskapet. Vi hadde igjen litt ymse osterester som jeg smuldret eller raspet inn i ostestanden. Det synes jeg blir bedre enn å lagvis legge ost oppå standen. På denne måten får den mer mousse-konsistens enn eggerøre-oppi-paiform-med-ost-på-toppen. Jeg brukte både litt feta, parmesan og god gammeldags gulost. Og dessuten brukte jeg ferdigbunn, for det var en slik lørdag. Om du vil lage paibunn selv, se oppskrift på den her.

Pai med grønnkål og brokkoli

Pai med brokkoli og grønnkål

1 paibunn

1 liten brokkoli
2-3 never med grønnkål (jeg brukte den med flate, lange blader)
1 gul løk
2 hvitløksfedd
1 ts smør eller olje

ca 1 dl fersk feta
ca 0,5 dl parmesan
ca 0,5 dl revet ost
4 egg
1 dl melk

1 ts salt
1 ts grovkvernet pepper
0,5 ts chilliflak
1 ss dijonsennep
2 ss pinjekjerner

Start med å lage paibunn, enten etter min oppskrift i lenken eller på pakken (det er så lov å bruke ferdig paibunn, det sparer deg for så mye tid!). Om den skal forstekes, husk å legge på bakepapir med paivekter (også kalt tørre erter).

Smelt smør i en stekepanne, og kutt løk i tynne strimler. La de surre med en liten klype salt, og når de begynner å bli møre, ha over hvitløk, brokkoli i buketter og grønnkål i passende størrelse. La alt surre i fire-fem minutter.

Knekk eggene i en bolle og rør det inn med melk, og smuldre/raspe inn ostene, salt, pepper og chilliflak. Visp det lett så det bobler seg litt.

Smør paibunnen med dijonsennep før du har over grønnsakene, og heller eggeblandingen over. Strø pinjekjerner over, og eventuelt litt ekstra ost, om du ønsker det.

Sett paien midt i ovnen på 200 grader, og la den steke til den er gylden, ca 15 minutter.