Green Bonanzas veganske vår fortsetter med asiatisk, en av mine favorittmatkulturer. Den har alt: Smak, konsistens, friskhet, letthet, proteiner, den er sunn – og det er ganske så lett å lage når du først er i gang.

Når jeg først begynte å utforske det asiatiske kjøkkenet, og da spesielt det vietnamesiske og japanske, var noe av det første jeg la merke til at de bruker lite tørre krydder. Det går i oljer, eddik, paste og friske aromater som ingefær og hvitløk, og jeg må innrømme at det passer meg utrolig godt. Det blir lett å justere, og du kjenner igjen de ulike smakenes egenskaper ganske raskt. Om disse ingrediensene er nye for deg, kan det være kjekt å starte med denne handlelista. Om du bor i en storby finner du nok alt dette på nærmeste grønnsaksbutikk. Bor du i Oslo anbefaler jeg A-marked i Osterhaugsgate, eller Scanasia i storgata. Heldigvis begynner også store matbutikker som Meny å ha mange av disse ingrediensene i tørrvarehyllene, og det er innmari bra.

Tamari (glutenfri soyasaus) eller vanlig soyasaus
Mirin (risvin – kan sløyfes om du ikke finner)
Riseddik
Sriracha (chillisaus)
Lys misopaste (eller mørk, men lys er mildere)
Sesamolje (gjerne toasted, altså mørk)
Risnudler (tykke eller tynne eller begge deler)
Rispapir (hvitt, hardt papir, ligger i hylle)
Vårrullark (ligger i frysa, finnes i ulike størrelser)
Sesamfrø (hvite eller sorte, ligger i pose ved krydder)
Noriark (sushiark)
Tofu (fast, fersk)
Peanøttsmør (rent, altså kun på peanøtter)
Ferske urter: Koriander og mynte spesielt

Asiatisk er også et perfekt sted å starte om du er litt skeptisk til tofu, ettersom tofu har vært en naturlig del av det asiatiske kjøkken i tusenvis av år. Jeg har skrevet en introduksjon til tofu her, som kan være fin å lese først.

Risnudler med bok choy, tofu og sesamsaus

Risnudler med bok choy, tofu og sesamsaus

Vårruller proppfulle med grønnsaker

Lag dine egne vårruller, med masse grønnsaker og chilli!

Mee goreng med tofu og kål

Mee goreng - Green Bonanza
Ferske vårruller og peanøttsaus

So many options! Lag ferske våruller med AKKURAT det du vil!

 

Nudler, tofu og grønnsaker med misosaus

Nudler med tofu, grønnsaker og misodressing - Green Bonanza

Salat med grønnsaker, peanøttsaus og lime

Alt du trenger for å lage asiatisk salat er en kniv, en bolle, og kokende vann. Dødsdigg med peanøttsaus!

Kalde nudler med peanøtt- og sesamsaus

Om du synes kalde sesamnudler høres kjedelig ut, tar du feil. Så innmari feil! For kalde sesamnudler er så himla godt, i så stor grad at du bør lage et helt lass først som sist og spise det tre dager på rad. I kid you not.