Blogg

Late night smoothie prep

ingen kommentarer enda

Søndagskvelder kan brukes til så mangt. Du kan se på tv, stryke klær, pakke sekken, rydde huset, sove på sofaen, eller preppe ulike saker og ting til smoothieingredienser.

Vi prøver så godt vi kan å aldri kaste råvarer. I perioder går det bra, noen ganger går det skikkelig bra, og andre ganger går det mindre bra. De mindre bra-gangene har en lei tendens til å henge sammen med at vi ikke er så mye hjemme som vi skulle likt, har veldig mye å gjøre (skrive bok, for eksempel), og at døgnet ikke har fler timer enn det allerede har. De veldig bra periodene er helt naturligvis motsatt – mye hjemme, mye tid, mye kjøkkenpusling, mye blogging.

I det siste har det vært en sånn mindre bra-periode både når det kommer til å lage mat hjemme, være flink til å tenke på hva vi handler hvor, alltid ha med handlenett og stoffposer i veska, få brukt opp alt før det blir dårlig, og det har heller ikke vært veldig god tid til å sette en kjele kraft på kok. Puh, for en måned februar egentlig har vært, når jeg tenker meg om!

Men i kveld tok vi skikkelig grep. Jeg har liggi rett ut sjuk på sofaen hele helgen som jeg egentlig skulle bruke til å skrive, ikke laget mat eller spist mat.. Det var på tide å snu skuta. Vi bestemte oss for å slenge oss på vegansk vår i år også, vi bestemte oss for å spise frokost hjemme hver dag, og vi tok en opprydding på kjøkkenet for å se hva vi hadde av frukt og annet snask som kunne brukes til smoothiefrokoster.

For med et litt annet blikk på råvarene som man har liggende, trenger ingenting å kastes. Jeg snakker mye om å koke kraft, men vi bruker minst like mye råvarer på smoothie, og da er det ofte fryseren som er i bruk. Her er derfor noen forslag til hva du kan gjøre med ulike råvarer for å alltid ha smoothieingredienser klar for hånden.

Om du vil se smoothieoppskriftene jeg har lagt ut hittil, finnes de her.

Banan

Øystein hadde faktisk kjøpt inn bananer for dette formålet, for han kom over økologiske bananer på salg hos Meny. Han kom dermed hjem med tre kilo bananer, som har fått ligge og modne til det han anser som smoothieperfeksjon. Deretter kuttes de opp i passe store biter og legges i en boks som settes i fryseren. Med en gaffel kan du fiske ut de bitene du vil ha i smoothien hver morgen.

Smoothieforberedelser

Sitrus

Appelsiner, blodappelsiner, sitron og lime holder seg ganske lenge på benken, men selv de tar kvelden til slutt. Det er flere måter å konservere det på. Du kan enten skrelle de som vanlig og legge båtene i fryseren akkurat som med bananene, for de kan brukes rett i blenderen. En annen måte er som vi gjorde her – å presse dem. Det er et fint alternativ hvis skallet har blitt såpass hardt at å skrelle dem er vanskelig. Om du har mye kan du fryse ned i isbitposer, eller sette den kaldt og bruke de neste dagene.

Smoothieforberedelser

Eple, pære, ananas, mango og druer

Både eple, pære, ananas, mango og druer kan fryses ned. Fjern kjernen i epler og pærer, og rensk druene, og legg det rett i en boks. Skvis gjerne litt sitron over eplene, de kan bli litt brune (uten at det gjør noenting). Og så er det bare å plukke det du vil ha, når du vil ha det. Ingen grunn til å kaste halvfrisk frukt noensinne igjen.

Nøtter

Nøtter går jo ikke like fort ut på dato, men om du først skviser sitrus og kutter banan, så kan du jo like godt slenge noen nøtter i vann også. 2,5 dl nøtter blir til 1 liter nøttemelk om du følger denne oppskriften. De skal stå i bløtt til i morgen, og da er det bare å bruke fem minutter på å lage nøttemelken før jeg lager smoothien med så fersk nøttemelk som det overhodet går an å få tak i. Denne gangen ble det hasselnøtter!

Smoothieforberedelser

 

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.