Fem tips til å bruke mindre plastikk
Blogg

Vi må snakke litt om plast

13 comments

Jeg tenker mye på plast for tiden. På at det ikke er bra. Verken for deg og meg, for naturen eller for de store klimautfordringene vi står ovenfor. Så – vi må snakke litt om plast.

Det er ingen tvil om at vi har et plastproblem. Om du begynner å se deg om vil du begynne å legge merke til at det er unntak snarere enn norm at du får kjøpt noe som helst uten at det er eller blir plast rundt det. Matvarer, klær, sko, sokker, takeawaykaffekopp, drikkeflasker, kjøkkenutstyr, lista bare fortsetter. Noen ting er det vanskelig å komme unna – jeg har for eksempel tilgode å komme over en kjøkkenmaskin uten plastkomponenter, men den skal til gjengjeld brukes i årevis. Det skal ikke plastflaskene. Det skal ikke tannbørstene. Det skal ikke takeawaykoppen. Det skal ikke posen du bærer matvarene hjem i.

Jeg har lenge prøvd å kjøpe mindre mat med plastemballasje rundt, men jeg skal ærlig innrømme at det kan være vanskelig. Det krever en ny tankegang og ikke minst nye vaner, hvertfall for sånne som meg som handler på veien hjem, noen ganger planlagt og andre ganger veldig impulsivt. Jeg har tidligere skrevet om hvilke grep som kan tas for å redusere plastbruken på kjøkkenet, og nå har jeg lyst til å ta det et steg videre. Er du med?

Drikkeflaske

Å drikke av plastflasker er så automatisk for oss at vi knapt tenker over at for hvert glass vi drikker, bidrar vi til plastproduksjon. Engangsflasker bør vi kutte ut med en eneste gang, juice kan kjøpes på kartong som resirkuleres, eller enda bedre, ferskpresses hjemme. Jeg bruker glassflasker som jeg tar med meg hjemmefra – ofte har jeg smoothie på den når jeg går til jobb, og når jeg kommer frem skyller jeg den og bruker den som drikkeflaske resten av dagen. Da blir det også et glass eller to mindre som må i vaskemaskina. Mine favorittsmoothieflasker er fra lifefactory, og jeg har kjøpt dem fra beeorganic.no.

Kaffekopp

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke er flink på dette punktet, så her ligger mitt eget forbedringsmål: Takeawaykaffekoppen. I teorien kunne den blitt resirkulert som papir, men de fleste pappkoppene har et tynt lag plast inni for at koppen ikke skal lekke, og i tillegg er jo toppen plast. I praksis er det også slik at om den hadde vært mulig å resirkulere måtte den ha blitt vasket og kastet i riktig søppelkasse, og det tror jeg er vanskelig å få til når det trossalt dreier seg om takeawaykaffe. Alle kaffebarer jeg har besøkt med egen kopp ser ikke rart på meg når jeg spør om jeg kan få kaffen i medbrakt kopp, snarere tvert imot. Noen fine alternativ er KeepCup i glass, de er baristastandarden og selges i mange kaffebarer. Du kan også bruke ulike termostyper, for eksempel i rustfritt stål fra Klean Kanteen (også i salg hos Bee Organic). Klean Kanteen har også matbokser.

Tannbørste

Jo mer jeg tenker på tannbørster i plastikk, desto verre blir det. Vil jeg virkelig pusse tenna med plast to ganger om dagen?! Jeg vil jo faktisk ikke det. I tillegg produseres det rundt 5 milliarder tannbørster i året, som bare havner på dynga etter kort tid. Det er jo helt koko i hue. Her skal det derfor skiftes ut og pusses med bambus fremover. Ta en titt på brush with bamboo! Det finnes en rekke merker som fører dette, både i butikk og på nett.

Engangsbestikk

Det er kanskje praktisk, men det er også et miljøsvinn uten like. Og det er ganske enkelt å slutte å bruke det – det er bare å slutte å kjøpe det! Ta heller med bestikk hjemmefra, pakket inn i et rent kjøkkenhåndkle, og ta det med hjem igjen etterpå. Når det kommer til tallerkner og kopper går det an å erstatte engangs med bambus, et renere og bedre materiale, som kan vaskes og brukes på nytt og på nytt, uten at du trenger ha plastvarianten.

Sugerør

Sugerør er litt som tannbørster, tenker jeg. Bruk og kast utav en annen verden! Og vi trenger det jo strengt tatt ikke engang! Alt som drikkes med sugerør kan helt fint drikkes uten sugerør, men noen ganger er det enten fint, kjekt eller morsomt allikevel, spesielt for ungene. Og det er jo ikke sånn at vi trenger å slutte ha det morsomt selvom vi slutter med plastsugerør. Det finnes flere varianter i papp, men de synes jeg ofte blir litt moshy ganske fort, og dessuten havner de også i restavfallet. Strawesome lager sugerør i glass (!) i mange farger og former, og de kan kjøpes på naturligliv.no.

Mer info?

En av mine favorittbloggere når det gjelder å redusere avfall er selvfølgelig Kristine Ullaland, som driver bloggen Grønare Kvardag. Hun har blant annet et fint innlegg om de fem R’ene, som er sentrale i Zero Waste-bevegelsen. Kristine har også skrevet et gjesteinnlegg her på Bonanza.

 

 

Ingen av nettbutikkene eller produktene som merkes er samarbeidspartnere eller spons. Dette er mine egne erfaringer med de ulike merkene og butikkene, og jeg løfter dem fordi jeg oppriktig mener de gjør en god og viktig jobb som fortjener kred.

13 Comments

 1. Kirsten

  Så bra du skriver om dette!!! Og mang gode tips! Anbefaler også http://www.agentm.no blogg og nettbutikk med fokus på å kvitte seg med plasten! Takk for god og inspirerende blogg, her i huset baker vi ditt eltefrie frøbrød :-)

  • Hei Kirsten! Så fint at du synes det er bra at jeg skriver om dette, det setter jeg pris på! Kjenner til agentm også, men har foreløpig ikke bestilt noe derfra. :)

 2. Bente

  Jeg ble nysgjerrig på bambustannbørstene! Ser de kan brukes som tennved eller kastes i kompost, men hva med oss som ikke har verken vedfyring eller matavfall? Noen tips? Skal for øvrig bestille nye drikkeflasker fra Klean Kanteen til hele familien. Takk for fin og nyttig påminner! :)

  • Har du ikke grønn pose-sortering der du bor? Tenker at den kan kastes der. :)

 3. Du er så super du! Tusen takk for en flott innlegg!

 4. Så fint at du tek opp dette! Tonje, som står bak Fjong fasong på Epla, sel fine frukt- og grønsaksnett som eg har skaffa meg, dei har fast plass i handveska, og eg brukar dei i butikkane når eg handlar frukt og grønt i lausvekt. Veldig smart! https://www.epla.no/shops/fjongfasong/

 5. Hanne

  Herlig innlegg! :) Men hva tenker du om drikkeflasker i hard plast? Har noen drikkeflasker som fulgte med smoothietwisteren min fra OBH nordica som jeg har hatt i mange år og er veldig fornøyd med. Det er vel myk plast som er verst er det ikke?

  • Hei Hanne! Jeg tenker at babysteps er starten på alt, og jeg synes ikke vi skal kaste i søpla det vi allerede har og som er i bruk. Jeg har også for eksempel blender i hardplast, og selvom jeg skulle ønske den var i glass, får det bli når den er utslitt og sier takk for seg.

 6. Cathrine

  Tusen takk for at du skriver om dette, og for at du ellers deler så mange gode oppskrifter og tips :-)

 7. Pingback: Plastic is no longer fantastic – Notisboka

 8. Pingback: Ferdig med fotoshoot & ny challenge • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.