Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!
Middag, Tofu

Grønne gyoza: Dumplings med fyll av asparges, spinat, sopp og tofu

8 comments

Gyoza, eller dumplings, er faktisk ikke vanskelig å lage hjemme. Det bare tar litt tid, så mitt beste tips er å ikke være sulten når du setter i gang. Deretter går det lekende lett, og med litt øving går brettinga i en fei også.

Vegansk
Mengde: ca 40 stk
Arbeidstid: 1,5 time

For meg er det ofte slik at det er på kjøkkenet jeg finner roen. Når jeg lager ting er det ikke alltid fordi jeg er sulten eller skal spise, jeg bare har lyst på noen timer på kjøkkenet med musikk, råvarer, inspirasjon og et prosjekt. Det å lage noe. Bruke både hodet og hender til å få noe til å skje. I hverdagene blir det lite av det, da handler det mest om å rekke å spise middag, men i helgene. Da har jeg tid.

Dette var dermed mitt lørdagsprosjekt i helgen. Jeg har lagd dumplings flere ganger før, men det begynner å bli en stund siden, all den tid de siste månedene har gått med til å jobbe og skrive bok. Jeg har savnet de timene på kjøkkenet, så når jeg endelig hadde muligheten nå, ville jeg lage dumplings.

Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!

Du kan egentlig fylle disse med hva som helst. Det er litt som vårruller, det blir gjerne godt uansett, spesielt om du har med nøkkelingrediensene soya og sesam i tillegg til en umami-smak, det kommer du langt med. Det er om å gjøre å lage et fyll som ikke er flytende, som skal pakkes inn i gyozaark, og disse kan du deretter enten dampe, eller steke og dampe. Jeg liker å gjøre sistnevnte, det er godt med den stekeflaten! Mmm.

Jeg har laget en egen post om hvordan du pakker dumplings, det kan du lese om her.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Denne lørdagen ville jeg lage et grønt fyll, og jeg hadde mye grønt i kjøleskapet som burde brukes opp. Jeg dro derfor frem matmølla fra skapet og alle råvarene ut på benken. Jeg hadde asparges, ferske grønne bønner, spinat, koriander, løk, hvitløk, ingefær, chilli og tofu. Det begynner å ligne på et grønt fyll, spør du meg. I tillegg hadde jeg en håndfull sopp, som er et perfekt umamitilskudd. Du kan igrunn bruke hvilken som helst variant, men jeg vil anbefale shiitake, enoki eller østerssopp, de er helt perfekte i asiatisk mat. Enkelte av råvarene varmebehandler jeg først for et best mulig resultat.

Det kan være litt vanskelig å tilpasse tilstrekkelig mengde fyll forhold til mengde gyozaark. Jeg har en tendens til å lage litt for mye. Det setter jeg i kjøleskapet, og lager flere dumplings av dagen etter, eller bruker det til vårrullfyll. Arkene får du kjøpt i asiatiske supermarked, de ligger i frysedisken.

Når jeg sier “håndfull” mener jeg sånn at jeg får plass til alt i en hånd. Det er ikke noen streng mal på forholdene her. Det blir nemlig godt uansett.

Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!

Grønne gyoza

1 pakke frosne gyoza-ark

1 håndfull sopp + 1 ts nøytral olje
1 håndfull asparges
1 håndfull friske grønne bønner1 håndfull fersk spinat + kokende vann
2 sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 tykk skive ingefær
2 cm rød chilli
ca 4-5 ss finhakket koriander
200 gram naturell tofu
2 ss soyasaus eller tamari
1-2 ss toasted sesamolje
Nøytral olje til steking
Vann til damping

Dipsaus:
1 del soyasaus
1 del ferskpresset sitron
1-2 ts ristede sesamfrø

Start med å steke soppen i nøytral olje til den er gylden, og forvelle spinaten i kokende vann. La spinaten renne av i et dørslag. Om gyozaarkene er frosne, ta de ut av fryser og av pakka, og la de ligge i en skål under et fuktig håndkle og tine.

Ha deretter spinat, sopp, asparges, grønne bønner, tofu, løk, hvitløk, ingefær, chilli og koriander en matmølle, og kjør det til en jevn masse. Det skal fortsatt være grovkornet, ikke en farse. Ha hele blandingen over i et dørslag og la det renne av i en bolle i ca 30 minutter. Du kan droppe dette punktet, men det er lettere å jobbe med bretting om farsen har fått renne av seg overflødig væske først. Rør rundt i dørslaget innimellom.

Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!

Etter avrenning tømmer du ut overflødig væske, og har farsen ned i bollen. Rør inn soya og sesamolje.

Og så er det bare å begynne å brette! Bruk ca 1 ts fyll på hvert ark. Legg dumplingsene ned på et bakepapir etterhvert som du bretter.

SAMSUNG CSC

For å steke og dampe, varm opp en god spiseskje nøytral olje i en tykkbunnet stekepanne med lokk. Når oljen er blank, legg dumplings ned i panna. Ikke stek for mange om gangen, det skal være plass til at de får flytte på seg. Legg på lokk, og rist forsiktig panna frem og tilbake slik at de ikke setter seg fast. Etter to-tre minutter sjekker du om de har blitt gyldne på stekeflata. Om de er det, har du over 1 dl vann i panna, og legger på lokket igjen – det skal frese og dampe! Fortsett å rist forsiktig på panna til vannet har fordampet, og dumplingsene er ferdig. Løft de forsiktig ut og over på tallerken.

Grønne, veganske dumplings lager du enkelt hjemme hos deg selv - og de smaker himmelsk!

8 Comments

 1. Detta ska prövas! <3

 2. Silje

  Åhhhh! Dette var kjempegodt!! Takk for en super oppskrift (og soyasaus med sitron, for en fantastisk kombo!) :D

 3. Maren Korbøl

  Hei
  Kan man lage gyozaene dagen i forveien tror du? La dem ligge rå i kjøleskapet og steke dem dagen etter?

  • Hei! Da tror jeg nok de tørker. Ville lagd fyllet, og bretta og stekt dem dagen etterpå :)

 4. Maren Korbøl

  Takk! (-:

  • Karoline Killi Hovland

   Hva tror du om å bruke steke og dampe metoden med rispapir i stedet for gyōza ark?

  • Hei! Jeg har lagd en tilsvarende rett med rispapir, da har jeg bretta de med doble ark, og bare stekt dem. Trenger ikke dampes.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.