Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings
Råvarer

Slik pakker og bretter du dumplings (gyoza)

3 comments

Dumplings er jo egentlig en samlebetegnelse på alt som er pakket inn i deig, og er like mye ravioli som det er gyoza. Her er det den kinesiske eller japanske varianten jiaozi eller gyoza vi skal fylle, pakke og brette.

Det er sikkert like mange metoder å både lage, fylle og brette gyoza på som det finnes folk som lager det, så jeg må først og fremst si at dette er slik jeg gjør det – det er ikke sikkert det er riktig, men det funker, det kan jeg garantere.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Det første du må gjøre er jo å lage fyllet. Du kan for eksempel lage dette grønne fyllet med asparges og tofu, eller du kan lage noe helt annet. Bare pass på at det ikke er for fuktig før du begynner å brette. Jeg pleier å la farsen renne av seg i et dørslag for å bli kvitt unødvendig væske før jeg begynner å brette.

Du trenger også riktige ark. De vanligste å finne hvertfall her i Oslo er wontonwrappers og gyoza, og det er gyoza jeg bruker her. Wonton er best når de skal frityrstekes. Ta pakken med ark ut av fryseren idet du begynner på farsen, og la de tine utenfor plastposen. Det øverste og nederste arket er ofte ganske tørt, det trenger du ikke bruke. Jeg har også lagt merke til at arkene ofte er litt tørre i kantene (hvite). Da klipper jeg det bort, for det er viktig med en smidig kant for at det skal være lett å få dumplingene til å faktisk sitte sammen. Og det vil du jo at de skal.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Steg 1: Fylle

Legg ett ark i håndflaten din, og sjekk at alle kanter er hele og fine før du begynner. Legg en teskje fyll midt på arket. Bruk en finger til å fukte halve ytterkanten (den som er lengst fra deg i hånda) med vann fra et glass, slik at du er klar til å brette.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Steg 2: Brette

Brett den “halvmånen” som er nærmest deg over til den fuktede delen som er lengst fra deg, slik at hele skjøten er tett. Bruk fingrene på begge hender til å lukke kanten godt rundt fyllet, slik at det ikke er noe luft inni, og at halvmånene er inntil hverandre helt inn til fyllet.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Steg 3: Folde

Det er dette steget mange synes er vanskelig. Her skal du lage tre foldekanter. Så lenge du husker på å brette samme retning hele veien, går dette bra. Min vane er å brette “bakover”, altså at kanten som er lengst fra meg brettes fra meg og til venstre, før jeg trykker den inntil. Jeg lager tre folder før jeg trykker dem godt sammen, og setter den ned på bakepapiret.

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Fremgangsmåte med bilder for hvordan du enkelt bretter dine egne dumplings

Tricky? Her er en film.

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Grønne gyoza: Dumplings med fyll av asparges, spinat, sopp og tofu • Green Bonanza

  2. Hvor i Oslo får du kjøpt gyoza papir?

    • Asiatiske butikker som A marked (osterhaugsgt) eller scanasia (storgata) :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.