Veganske vafler
Kaker og godis

Vafler uten egg og melk

3 comments

I dag er det den internasjonale vaffeldagen! Det er klart vaffelen har sin egen dag, og når vaffeldagen havner midt i påsken er det bare en ting å gjøre.

Da jeg møtte kjæresten min og flyttet hjem fra Berlin for å bo sammen med ham, hadde han en tendens til å få lyst på vafler når vi var på vei hjem fra byen. Hvem trenger vel falafel når man har vaffel? Ikke han hvertfall, men så er han til gjengjeld en søtmoms også. Det skjedde med andre ord både en og to og tre ganger at vi satt midt på natta og spiste vafler i den lille leiligheten vår på Torshov.

Vafler er et interessant fenomen. Jeg mener, hvem har vel ikke vokst opp på vafler, uansett om det er hos bestemor, hos mamma, på fotballbanen, loppemarked eller skoleavslutning. Lukta av vafler sitter godt spikra fast i nesebora hos oss, hvertfall. Hos mamma er det sånn at alle rester av melkeprodukter går i vaflene, og jo mer rester jo bedre blir vaflene.

Men nå ville jeg prøve å lage vafler helt uten egg og melk. For det går an! Det smaker vafler akkurat som andre vafler, og nå i dag, i anledning den internasjonale vaffeldagen, lager vi vafler på hytta på Sjusjøen.

Disse kan kan være litt vanskelige å få til å henge sammen, litt avhengig av vaffeljernet ditt. Det er forsåvidt tilfelle med vafler med egg i også. Har du et vaffeljern med termostat vil jeg anbefale deg å sette det på medium, for disse blir raskt ferdige. Ha mindre røre i jernet enn du tror du må, og løft lokket forsiktig igjen, og hold eventuelt igjen med en gaffel.

Røra har godt av å stå og svelle litt, minimum en time, og gjerne over natta.

Vafler uten egg og melk

6 dl soya- eller mandelmelk
1,5 ss eplecidereddik 
5 dl hvetemel
2 dl sukker
1 dl rapsolje eller annen nøytral olje
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
0,5 ts kanel
0,5 ts vaniljepulver (kan sløyfes)
0,5 ts salt

Vips sammen soyamelk og eplecidereddik, og la det stå til melka har tykna, fem minutter bør holde. Rør inn alt det tørre samt olje, og la den svelle.

Stek vaffel!

Tags

3 Comments

  1. Tips: Visp inn to ss knust linfrø i melk/eddikblandingen til det skummer. Da henger de perfekt sammen :D

  2. Bra tips!

  3. Altså dette må være tidenes beste vafler! De var helt perfekt, lett å steke var de også. Jeg brukte havremelk og siden jeg ikke er så glad i hvetemel tok jeg halvparten med havregryn og byttet sukker med sukrin. Så noen små endringer, men helt vilt gode <3

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.