Lasagne med spinat, fennikel og oliven

For mange er lasagne sammen med pizza den siste skansen når det gjelder å spise mat man er vant til å spise med melkeprodukter, uten melkeprodukter. But behold – det er ikke noe problem i det hele tatt. Det er faktisk skikkelig digg.

Vegansk
Mengde: 1 liten langpanne, ca 4 porsjoner
Arbeidstid: 60 min

En klassisk lasagne har en tomatsaus, noe fyll, en bechamelsaus, lasagneplater og ost på toppen. Det er den lasagnen de fleste av oss har vokst opp med og er vant til å lage, meg selv inkludert. Og jeg liker lasagnen min med bechamelsaus og ost, men ettersom jeg spiser mindre og mindre av egg og melkeprodukter, ville jeg prøve meg på en helt vegansk lasagne.

Som dere kanskje vet, er ikke jeg så fan av erstatningsprodukter. Jeg er ikke noe glad i de veganske ostevariantene, jeg synes ikke de smaker noe godt, og jeg synes heller ikke de nødvendigvis inneholder ingredienser jeg har lyst til å spise, og for det tredje er jeg ikke så fan av enda flere produksjonsbånd innenfor matproduksjonen, uansett hvor vegansk det er. Så, utfordringen – kan jeg lage en vegansk lasagne uten melk og ost, og uten erstatningsprodukter?

Om det er mulig å lage GOD lasagne uten melk og egg? Klart det gjør!

Jeg kunne laget en bechamelsaus med plantemelk, men det hadde jeg ikke, og ikke ville jeg gå ut og handle, så denne lasagnen er fullstendig fri for den hvite sausen. Det den derimot er full av, er smak. Og da mener jeg full av smak. Dette er kanskje den mest smakfulle lasagnen jeg har laget, og det er på grunn av en flere av ingrediensene, som er naturlig fulle av umami, den femte smaken – spesielt oliven, næringsgjær og soltørket tomat.

I tillegg til det er det friske urter og linser i tomatsausen, som gjør lasagnen proteinrik og mer enn mettende nok, og et fyll av dampet spinat og fennikel. På toppen er det pinjekjerner, Not Parmesan og oliven. Fast i formen blir den og!

Om det er mulig å lage GOD lasagne uten melk og egg? Klart det gjør!

Lasagne med spinat, fennikel og oliven

9-12 lasagneplater
2 ss Not Parmesan
2 ss pinjekjerner
2-3 ss grovhakket kalamataoliven 
1 fennikel
1 stor pose spinat
Olivenolje

Tomatsaus
2 ss olivenolje

1 gul løk
3 hvitløksfedd
0,5 ts chilliflak
2 ss tomatpure
2 ss finhakkete soltørkede tomater
2 bokser grovhakkede tomater
1 ts honning/agave/sukker
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
4 ss finhakkede kalamataoliven
2 ss frisk oregano
2 ss frisk basilikum
1 boks ferdigkokte linser

Start med å lage tomatsausen ved å finhakke gul løk, og la den surre på medium varme med olivenolje og en klype salt. La den surre til den er gylden, før du rører inn finhakket hvitløk, chilliflak, salt og pepper. Etter et par minutter rører du inn tomatpure og soltørkede tomater, og lar det farge løkblandingen. La det sautere i et par minutter, før du har over grovhakkede tomater, skylte linser, sukker/agave og oliven, og lar den putre på plata mens du forbereder grønnsakene.

Om det er mulig å lage GOD lasagne uten melk og egg? Klart det gjør!

Snitt toppen av fennikelen, del den i to fra rota, og snitt den i tynne skiver. Varm opp litt olivenolje i en stekepanne, og la fennikelen surre til den er gylden. Ha deretter over vasket spinat, og la det dampe til den har falt helt sammen, og er omtrent en fjerdedel av opprinnelig volum.

Jeg lagde min lasagne med fire lag, men du ser an hvor god plass du har i formen din. Start med tomatsaus og legg saus og grønnsaker lagvis, og sørg for at du har igjen en god mengde til å ha på toppen. Strø over Not Parmesan, finhakket oliven og pinjekjerner, før du setter forma i ovnen.

La lasagnen steke i ca 20 minutter på 200 grader.
Om det er mulig å lage GOD lasagne uten melk og egg? Klart det gjør!

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Denne var kjempegod! Ble uten “parmesan” og pinje pga allergi, men det funket også! Mer enn godkjent av alle, så vel kjøttiser som veggis. Digger bloggen din!

    • Så godt å høre! Det går an å bruke ren næringsgjær også :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.