Barn og mat fascinerer meg. Jeg har jo ingen barn, men flere og flere av våre venner får barn, og barn spiser også mat. Barn spiser også vegetarisk mat, og i dette gjesteinnlegget forteller Kornelias mamma, Anne Marte, om hvordan middagen foregår hjemme hos dem.

Anne Marte er gift med min samboers gode venn Vegard, og de har datteren Kornelia, som vi er så heldige å få lov til å være faddere for. Kornelia er tidenes lille solstråle, hun smiler med hele fjeset, og ofte når vi er sammen er det rundt middagstider. Jeg har sett Kornelia spise tofu med begge hendene, stikke av med siste rest av min grilla vegetarburger, og være blåbærblå i hele fleisen i oslomarka. Jeg spurte derfor Anne Marte om hun ville skrive et gjesteinnlegg her på Bonanza om barnevennlige vegetarmiddager, noe flere har spurt om – men som jeg jo strengt tatt ikke er kvalifisert til å svare på. Dessuten er jo alle barn forskjellige, men her er altså Anne Martes tanker om barnevennlig vegetarmat. Hun har vært Bonanza-heiagjeng fra den spede begynnelse, så jeg tror det er få som har smakt seg gjennom flere oppskrifter herfra enn hva hun og familien har.

Jeg må også si at jeg er utrolig imponert av Anne Marte både som mor og som kvinne – hun er leder for ICAN Norge, og jobber knallhardt for å få Norge til å forby atomvåpen.

SAMSUNG CSC

Barnevennlige vegetarmiddager

Tekst: Anne Marte Sundnes Skaland
Foto: Green Bonanza

Jeg elsker å lage mat, men til hverdags har vi oftest dårlig tid når middagen skal på bordet. Da tyr vi til enkle retter som vi etter hvert har laget veldig mange ganger. En middagsrett tar alltid langt kortere tid når du har oppskriften i fingrene. Jeg har plukket ut tre av disse – alle relativt raske og veldig smakfulle for store og små. Etter den listen får du tre barnevennlige middager som passer best i helgene eller på andre dager man kan ta seg litt bedre tid.

I vår husholdning er vi to voksne, jeg og Vegard, og ett barn, Kornelia, på to og et halvt. Vi spiser stort sett det samme alle tre, og jeg har til gode å lage noe fra Green Bonanza som ikke jenta vår liker. For å være på den sikre siden dropper vi chili og andre svært sterke ingredienser, men hvitløk går bra. Kornelia er fostra opp på typisk vegetarmat som tofu, belgfrukter og grønnsaker. De gangene vi ikke orker å lage ordentlig middag, spiser hun gladelig rå tofu eller kalde bønner. Jeg skjønner det ikke, men hun setter tydelig pris på det.

Vi bor på Tøyen i Oslo og har stor glede av et rikholdig utvalg av all slags mat, særlig frukt og grønnsaker. I gode perioder lager vi middagsplaner i helga og handler inn stort i grønnsaksbutikken i Smalgangen på Grønland. Der har de alltid et bugnende utvalg, og kvaliteten på grønnsakene der er upåklagelig. Det er gøy ha ha muligheten til å kjøpe fersk artisjokk og dragefrukt, selv om grønnsakene vi bruker mest er gulrøtter og løk.

Kornelia er fortsatt litt liten til å for alvor være med på matlagingen, men innimellom deltar hun så mye hun kan, for eksempel ved riste flaska med vinaigrette. Hun syns det er kjempespennende å følge med, og står ofte foran komfyren og kommenterer. Vi gleder oss til å fortsette å utforske vegetarmatens mange muligheter gjennom Green Bonanza og andre blogger, kokebøker og egen kreativitet. Etter hvert blir kanskje Kornelia sjefskokken?

SAMSUNG CSC

Tre raske hverdagsmiddager

Blomkålris med bakt tofu og peanøttsaus
Dette har vært Kornelias yndlingsrett i halve livet hennes. Tofu er en stor favoritt, men jeg tror det er den fantastiske peanøttsausen som gjør at hun blir sittende helt stille og gafle i seg hver minste bit. Oppskriften er veldig god som den er, men en forenklet utgave er å bake blomkålen sammen med tofuen. Da blir det mindre å forberede og veldig lite oppvask. Dessuten er bakt blomkål ikke å forakte. Det hender også vi koker quinoa til denne. Vi tar utgangspunkt i oppskriften og bruker det vi har i skapet.

Tomatsaus med gulrot og linser
Da jeg lagde denne for første gang, fulgte jeg oppskriften til punkt og prikke. Nå har jeg den i fingrene, og da går det veldig fort. Jeg gidder nesten ikke å hakke opp grønsakene, for de moses jo til slutt likevel. Jeg bruker alltid tørre splittede røde linser, for det har vi alltid i skapet. Denne sausen er nydelig og veldig barnevennlig. Vi spiser den alltid med fullkornspagetti, og gjerne med pinjekjerner, oliven og fersk persille.

Linsegryte med kokosmelk, koriander og ingefær
Jeg elsker tørre, røde linser. Det er så enkelt å lagre masse av det i skapet, det blir aldri dårlig, det går fort å koke opp, det er sunt og veldig godt. Vi bruker røde linser i middagen minst en gang i uka, enten det er i spagettisaus, lasagne, supper eller gryter. Jeg er veldig glad i å eksperimentere med linsegryter, men noen vender jeg likevel trofast tilbake til. Denne er en av dem, og det er 2-åringen alltid fornøyd med. Vi bruker mild madras curry og ikke den sterke som står i oppskriften.

SAMSUNG CSC

Tre barnevennlige helgemiddager

Italiensk grønnsakssuppe med pasta og smørbønner
Supper med laurbærblad og rotgrønnsaker går som en rød tråd gjennom min egen oppvekst. I mine øyne er denne suppen en italiensk versjon av en slik kjent og kjær barndomssuppe. Når denne putrende på komfyren lukter det alltid veldig godt på kjøkkenet. Ikke minst smaker den nydelig. Den er egentlig ganske enkel, men fordi kuttinga av grønnsaker tar litt tid, lager vi den helst i helgene.

Høstlasagne med linser, sopp og soltørket tomat
Lenge lagde vi alltid bare én type lasagne, men nå har vi begynt å eksperimentere. Dette er blant oppskriftene som virkelig har gitt mersmak. Jeg tar den med her fordi den er veldig smakfull, uten å være sterk i det hele tatt. En rund og fyldig smak som passer godt for store og små.

Tacosalat med bakt søtpotet, avocadokrem og limesaus
Green Bonanza har lært meg at kun fantasien setter grenser for hva du kan ha i tacoen. Denne oppskriften er et av mange eksempler på det. Etter at jeg lagde denne for første gang, har vi begynt å bruke quinoa også i andre taco-retter fordi vi syns det passer så bra. Jeg liker alle taco-oppskriftene på Green Bonanza, men dette er Kornelias favoritt.