Du trenger ikke lete lenger etter den gode, veganske pad thaien. Den er her!
Middag, Tofu

Pad thai med tofu

Nivå Enkel 9 comments

Ok, så i årevis har pad thai vært en av mine favorittretter å spise ute. Ute, fordi jeg ikke har fått det til sånn at det blir skikkelig godt hjemme. Det er en eller annen hemmelighet i sausen jeg ikke har knekt koden på, men nå, nå troooor jeg at jeg begynner å nærme meg!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 30 min

Det er noe spesielt med pad thai. Jeg vet ikke helt hva det er, for det er jo egentlig bare nok en kombinasjon av nudler, grønnsaker, noe annet småsnask og kanskje litt tofu. Men det er noe spesielt med den. Det er noe med at den er ekstra sticky. Syrlig, samtidig som den er søt. Og litt sterk, men ikke sånn oh lord det var sterkt-sterk. Og grønnsakene skal være crunchy, ikke soggy og mjuke. Aller helst skal de være litt svidd i kantene også. Tofuen skal være både sprø uttapå og mjuk inni og full av saus. Og sausen, det er jo der hele magien ligger. Skal ligge.

Du trenger ikke lete lenger etter den gode, veganske pad thaien. Den er her!

I en tradisjonell pad thai-saus er det tamarind og fiskesaus som tilsammen gjør pad thai til pad thai. En søtsyrlig tamarindpaste og umami fra fiskesausen. Men jeg vil jo ikke ha fiskesaus. Jeg vil allikevel ha umami. Whats a girl supposed to do? Jeg har prøvd å lage pad thai med tamarindpaste flere ganger, men ikke helt fått det til å smake sånn jeg vil at det skal smake. Og umamien mangler. Jeg har ikke funnet en god umamimatch til tamarindpasten som funker i pad thai. Så, whats girl supposed to do?

Droppe tamarinden, thats what. Det kan kanskje påstås at det ikke lenger er en pad thai, men det er altså det, altså. For hvis man tar de samme smakene som tamarind er, altså sødme og syre, så er det litt lettere å matche med umami. Og DA dere. Da blir det pad thai. Holy smokes!

Du trenger ikke lete lenger etter den gode, veganske pad thaien. Den er her!

Pad thai med tofu

200-400 gram naturell tofu
200-300 gram brede risnudler
2 gulrøtter
1 brokkoli
1 gul løk
6 hvitløksfedd
2 håndfull bønnespirer
2 vårløk
2 ss finhakket koriander
4-6 ss tørristede peanøtter
Peanøttolje

1 ss tomatpure
1 ss hvit miso
3 ss tamari eller soyasaus
0,5 ss eplecidereddik
0,5 ts sesamolje

1 ss sriracha
1 lime, presset
2 ss brunt sukker
2 ss kokende vann

Start med nudlene. Kok opp vann (gjerne i vannkoker), ha tørre nudler i en bolle, og hell over det kokende vannet. La de ligge til de er al dente, ca 10 minutter (litt avhengig av hvor tykke de er). Hell av vannet, skyll nudlene i kaldt vann, og rør inn noen dråper sesamolje så de ikke blir en massiv klump.

Du trenger ikke lete lenger etter den gode, veganske pad thaien. Den er her!

Deretter er det tofuen. Tørk av overflødig vann på den. Del den i to på langs, og skjær de to stykkene i tynnere deler, ca en halv cm. Varm opp peanøttolje i en stekepanne til det nesten ryker av den, og ha tofuskivene over i den. Bruk en pinsett eller lignende, du vil ikke at det skal sprute olje på deg. Stek til de er gyldne på begge sider, og legg til avrenning på et kjøkkenpapir.

Tørk av panna, ha oppi noen nye dråper peanøttolje. Snitt løk og gulrot i semi-tykke skiver og del brokkolien i små buketter. Stek det fort, fort, fort (!) i panna til det er gyldent, og legg det til side på en tallerken.

Nå er det tid for saus. Rør sammen alle ingrediensene (fra tomatpure til kokende vann på lista) i en liten skål. Finhakk hvitløk, vårløk og koriander, og ha det med et par dråper peanøttolje i panna. La det frese i ca 15 sekunder, før du har oppi halvparten av sausen. Ca 20 sekunder etter det igjen har du tofuen tilbake i panna så den blir dekket av sausen. Ca 15 sekunder etter det igjen har du nudlene tilbake i panna, samt grønnsakene. Rør så sausen dekker alt sammen.

Og da er det altså pad thai-tid! Ha herligheten over på tallerkner, strø over tørristede, grovhakkede peanøtter, og gjerne litt ekstra vårløk og koriander. En limebåt eller to på siden er obligatorisk.

Dig in!

Du trenger ikke lete lenger etter den gode, veganske pad thaien. Den er her!

9 Comments

 1. Victoria kydland

  Asiabutikken jeg jobber i fikk akkurat inn vegansk fiskesaus! Kun soya og salt og vann i den egentlig, og har ikke prøvd den selv. Og dette ser og høres nydelig ut, men det kan jo være verdt et forsøk om du vil prøve med tamarind igjen :)

  • Hm, spennende! Regner med at det er et eller annet msg-relatert tilsatt i den for umamiens del? hvilken butikk er det?

 2. Tonje

  Dette ser så godt ut! Selv er jeg ikke vegetarianer, men vi spiser en god del vegetarmat fordi det er bra, billig og veldig godt. Men tofu er en av de ingrediensene jeg aldri får helt dreisen på. Har du noen anbefalinger på merke eller type?

 3. Hvor får man kjøpt hvit miso og peanøttolje?

  • Miso får du kjøpt på de fleste helsekostbutikker, og peanøttolje får du enten på samme sted eller på Meny :)

 4. Anonym

  Prøv dette for mer asiatisk smak: Lag retten som oppskriften, før du spiser ta litt fiskesaus, dryss litt sukker, litt chili og eddik. Prøv deg litt frem. Rør og nyt det. Dette gjør dem med padthaien i Thailand. Bruker forsåvidt å gjøre det med alt av nudler.

  • Jeg er veganer, og bloggen er vegansk – og bruker dermed ingen fiskesaus :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.