Gjesteinnlegg: Carolines utrolige matferd

Nytt gjesteinnlegg! Denne gangen fra en av mine lesere,  som er en av de som alltid heier, kommenterer og rett og slett bryr seg.
Denne ukens gjesteblogger er Caroline. Jeg har aldri møtt Caroline, men jeg har sakte, men sikkert, blitt oppmerksom på henne fordi hun er en trofast heiagjeng til Bonanza. Hun liker og kommenterer, skriver om og anbefaler Bonanza på sin egen blogg, og er i det hele tatt et flott vesen. Jeg begynte å lese bloggen hennes selv, og skjønte at hun har vært gjennom en skikkelig reise i livet sitt, til tross for at hun er ganske så ung. Jeg ble fascinert av Caroline, hennes valg og ikke minst viljestyrke for å få til det hun ville få til, og dermed spurte jeg henne om hun ville gjesteblogge her. Og hun sa ja!
Og til sist: Tusen takk selv, Caroline. Det er slike som deg som gjør det gøy å lage blogg.

Hei alle fine lesere av Green Bonanza!

Tekst og foto: Caroline Ingebrigtsen
Jeg heter Caroline og blogger på carolinesverden.com. Mia spurte meg om jeg hadde lyst å gjesteblogge litt hos henne, og man kan da ikke si nei til et slikt tilbud! Først vil jeg bare begynne med å gi Mia litt skryt. Green Bonanza er min største inspirasjonskilde til kjøttfri mat, og jeg husker spesielt godt første gang jeg lagde blomkålburgerne hennes. OMG! Jeg tror faktisk aldri jeg hadde smakt noe så godt før, og min mann ble også svært begeistret. De har blitt en gjenganger hjemme hos oss for å si det sånn. Når nyheten om at Green Bonanza skal tre inn i bokform kom ble jeg fra meg av lykke. Den boken skal jeg ha, og den skal få plass fremst i kokebokhyllen min. Så takk, Mia, tusen takk for at du gir så mye inspirasjon til alle oss som er eller har vært litt ny på dette med kjøttfri mat.

25207258836_7482f174cf_b

For noen år siden var livet mitt et helt annet enn det er i dag. Jeg var tynget av en alt for tung kropp, spiste kun mat som var svært næringsfattig og satt stille mesteparten av tiden. Til slutt sa alt stopp og jeg hadde fått nok. Med alt for høyt blodtrykk, og stor fare for å utvikle diverse livsstilssykdommer, bestemte jeg meg for å snu opp ned på livet mitt. Jeg begynte å trene, jeg kuttet kraftig ned på sukker og produkter med høy GI og jeg spiste mer grønnsaker. I løpet av 2014 gikk jeg ned over 20 kg, fikk helt normalt blodtrykk og følte meg generelt mye bedre.

I løpet av min livsstilsendring har jeg tilegnet meg en stor mengde kunnskap om mat og ernæring. Jeg gikk fra å ikke vite hva de forskjellige grønnsakene het og ikke ane hvordan man koker poteter, til å virkelig interessere meg for matlaging. Det ble slukt mange bøker om ernæring, helse og trening, og i dag er det helt utenkelig for meg å gå tilbake til mitt gamle liv. Jeg vet hva kroppen min trenger, jeg vet hva som gjør den godt og hva som gjør den motstandsdyktig. Da blir det vanskelig å hive innpå med sukker uten å tenke på hva det sukkeret vil gjøre med kroppen min. Jeg tenker at balanse er nøkkelen. For meg har det virkelig ikke fungert å telle kalorier, ha godtestopp, gå på dietter, utelukke enkelte matvarer osv. Jeg spiser litt godis på lørdagskvelden, med god samvittighet. Ellers spiser jeg mye grønnsaker og lager maten min fra bunnen av.

carolinegjest01

Etterhvert lærte jeg også mye om kjøttindustrien og hvordan mye kjøtt ikke er spesielt godt for kroppen. Jeg og min mann har nå innført kjøttfri middag fire dager i uken, og det fungerer utmerket. Kjøttfri mat blir ofte proppfull av næring, og dessuten smakfullt og fargerikt! Andre ting jeg har merket ved å tilegne meg kunnskap og å redusere kjøttinntaket er at vi bruker mye mindre penger på mat, hvor bra det faktisk er for miljøet og dyrevelferden og hvor stor forskjell det er kvalitetsmessig på råvarer. Kroppen føles også lettere og bedre uten for mye kjøtt, og det er større sannsynlighet for at man spiser mer grønt. Når vi nå først spiser kjøtt så liker vi å velge kvalitet. Gjerne økologisk, lokalt og uten for mye tilsetninger. Rene produkter.

Jeg vil oppfordre alle til å redusere kjøttforbruket sitt, enten man gjør det for miljøet, dyrevelferden, økonomiske grunner eller for smakens skyld. Vi kan gjøre en stor forskjell, men alle må starte med seg selv. Jo mer vi reduserer og gjør bevisste valg, jo mer press setter vi på produsentene og myndighetene. Selv tror jeg aldri jeg vil bli totalt kjøttfri, men jeg ønsker meg et samfunn der kjøttet kommer fra seriøse produsenter som tar dyrevelferd og miljø på alvor.

Til slutt vil jeg gjerne dele noen av mine favorittoppskrifter uten kjøtt med dere!

Pizza margherita med blomkålbunn
Vegansk gryte med couscous
Chilli sin carne
– Søtpotetsuppe

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Å, dette er bare megastas! Også på bursdagen min og :D

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.