Jeg klarte ikke å la være når jeg så sesongens første jordbær i butikken. Jeg bare måtte ha dem. Til middag! I en salat. Det er da det blir vår.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 10 min

De er selvfølgelig ikke dyrket her hjemme i Norge, men litt lenger sør, i Belgia. Jeg pleier hver sommer å ville vente til de norske jordbærene kommer, for de smaker jo noe helt annet, de smaker hytte, sommer, sol, saltvann, barføtt, gress, Stavern, fregner og shorts. Disse smaker noe annet, de smaker takk til vinteren, skjerf og solbriller samtidig, alltid litt for kald eller litt for varm, snø og sol samtidig. Og det er helt greit, for de kommer med lovnad om at de norske jordbærene er rett rundt hjørnet. Hvertfall nesten.

Jeg er glad i å bruke frukt i salat, både mango, vannmelon og bær er favoritter til middagen. Men det er jo noe spesielt med jordbærene, det er det. Og ettersom vi har hatt salat-uke, dog bare med én stakkarslig liten middag hjemme, måtte jeg lage salat med jordbær da jeg så disse.

Dette er en keep it simple, stupid-salat, med enkle ingredienser: Spinat, avocado, agurk, ristede nøtter, jordbær, litt fersk feta. På toppen lagde jeg en deilig liten dressing som både er søt, syrlig og sterk på samme tid, og mer enn det, det trengs faktisk ikke. Den peprete balsamicoen er helt nydelig sammen med søte bær, osten og avocadoen.

Jordbær er nydelig i salat sammen med avocado og en pepperbalsamicodressing.

Salat med avocado, jordbær og pepperbalsamico

2-4 never spinat
2 avocado
1 agurk
10-14 jordbær
Fersk feta
4-8 ss valnøtter eller pekannøtter

2 ss balsamicoeddik
1 ss olivenolje
2 hvitløksfedd
1 ts agavenektar eller honning
0,5-1 ts nykvernet pepper

Skyll spinaten, bærene og agurken. Fordel spinaten utover tallerken eller fat. Del agurken i to på langs, skrap ut den vannete midtkjernen, og del dem deretter i halvmåner. Del avocadoene i to, ta ut stenen, skrell av skrellet om du er heldig og har perfekt avocado, og kutt dem i skiver som fordeles på salatene sammen med agurken. Rens og del bærene i to, og legg dem på toppen. Rist nøtter i tørr panne, og fordel dem over. Smuldre fetaen oppå.

Rasp hvitløksfeddet, og bland det sammen med balsamico, olivenolje, agave og pepper. Smak deg gjerne frem med pepper før du heller det over.

Jordbær er nydelig i salat sammen med avocado og en pepperbalsamicodressing.