Ok! Ny favorittsalat! ITS HERE!
Salat, Tofu

Sterk og syrlig salat med rødkål og edamame

Nivå Enkel 3 comments

Okei, okei, okei. Så jeg vet at jeg sa forrige uke at jeg hadde fått en ny favorittsalat… Men nå har det skjedd igjen. Jeg har en ny favorittsalat. Ups!

Vegansk
Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 20-30 min

Dette er altså ikke på noen måte til forkleinelse til forrige ukes favorittsalat, thaisalaten med urter og peanøtter, men.. det er noe med denne, altså! De beste salatene har en tendens til å forme seg langt baki hodet underveis i en dag, og denne var intet unntak. Det var mandag, litt blåmandag, om jeg skal være helt ærlig, jeg var ganske forkjøla og hadde en sånn der hoste som føles sitter langt nedi ribbeina, det var en litt trøtt mandag etter en helg i Berlin (hjarte)… Og så begynte det å snu!

Mens jeg var på jobb spurte podcasten Kongler og gress, en vegetarisk podcast, om jeg ikke ville stikke innom dem rett etter jobb for å snakke med meg om ett av mine favoritt-temaer når det kommer til mat (et hint), og det var skikkelig hyggelig, selvom du garantert kommer til å høre at jeg er både tett, snufsete og tungpusta. Og rett før det fikk jeg en telefon fra NRK P1, som spurte om jeg ville være med på Norgesglasset og snakke om hva jeg tenker om grønn mat. Hallais, for en mandag det ble!

Ok! Ny favorittsalat! ITS HERE!

Og da ble jeg ganske fort inspirert til middag da, da. På en mandag. Her er det rå rødkål, bok choi, vårløk, edamamebønner, bønnespirer, cashewnøtter og noen skiver stekt tofu. Tofuen er strengt tatt ikke nødvendig for god smak, men den er nødvendig for gode proteiner, sammen med edamamebønnene og nøttene. Alt sammen får blandes godt inn med en syrlig og sterk dressing, med både chilli, hvitløk og ingefær. Det går ganske radig dette, altså! Mett som søren ble jeg og, så denne salaten setter punktum for myten om at salat ikke er middag en gang for alle. Ferdig snakka.

Jeg bruker usalta og urista cashewnøtter, så jeg steker dem i tørr panne til de er gyldne, men om du bare finner de ferdigsaltede er ikke det noe problem å bruke. Om du ikke finner bok choi bruker du bare kinakål istedet, no problemos.

Ok! Ny favorittsalat! ITS HERE!

Sterk og syrlig salat med rødkål og edamame

300 gram tofu
1/4 rødkålshode
2-3 dl edamamebønner uten skall
4 små bok choi, evt 1/2 kinakål
2 never bønnespirer
2 vårløk
2 dl cashewnøtter
1 dl finhakket koriander
Peanøttolje til steking av tofu

Dressing
2 lime
4 hvitløksfedd
1,5-2 ss ingefær
1 rød chilli
1 ss sesamolje
3 ss tamari/soyasaus
2 ts brunt sukker

Start med å lage dressingen ved å presse lime, finhakke ingefær, chilli og hvitløk, og blande det hele sammen med brunt sukker, sesamolje og tamari. Sett den til side, så alle smakene får sette seg godt.

Jeg bruker mandolin her, men en god kniv fungerer like godt. Kutt rødkålen i syltynne strimler, og ha de i en stor bolle sammen med finhakket vårløk. Bland inn ca en fjerdedel av dressingen i rødkålen – da starter du en “safteprosess” som gjør at rødløken slipper mye væske og tar til seg dressingen.

Kutt kålen i brede chunks, og skyll den i isvann sammen med bønnespirene. Bruk gjerne en salatslynge til å få alt vannet ut av det igjen, du trenger ikke ekstra vann oppi denne salaten, det sørger kålen for. I massevis.

Kutt tofuen i centimetertykke skiver, og stek dem raskt på høy varme i litt peanøttolje eller annen nøytral olje. Stek cashewnøttene i tørr panne om du ikke bruker ferdigristede. Om edamamebønnene er frosne, la de trekke i kokende vann i et par minutter.

Bland tofuen inn i kålen med marinade og la den trekke til seg litt smak, før du blander inn bok choi, bønnespirer, nøtter, og edamamebønner – og resten av dressingen. Bland godt, og dig in!

Ok! Ny favorittsalat! ITS HERE!

3 Comments

  1. Pingback: Nyttårsmeny! • Green Bonanza

  2. Martine

    Hei! Lagde denne salaten i dag og ble veldig godt. Men jeg har aldri spist tofu før, og må dessverre si at jeg ikke syntes dette var noe godt. Fikk ikke tofuen til å smake så mye (den lå og trakk seg i dressingen i kanskje 5 minutter etter steking.) Lurer på om det finnes noen triks for å få tofuen til å smake godt? Hvor lenge skal man egntlig steke tofuen? Og er det noen typiske nybegynnerfeil jeg kan ha gjort/noe jeg kunne ha gjort annerledes? Og evnetuelt om det finnes noe alternativ til tofu som har mer tekstur/ikke er så ‘svampete’ og smakløs? På forhånd takk for svar

    • Hei! Tofuen skal ikke ligge og trekke i dressingen, da blir den soggy. Den skal stekes som beskrevet, ganske hardt, så den blir sprø på utsiden, før den skjæres i skiver. Om du søker på tofu finner du flere artikler om tofu. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.