Kålburger fra Mat fra Hagen er god mat. Skikkelig god mat.
Middag

Kålburger

22 comments

Oppe i Trondheim er det en gjeng flinke gutter (eller menn, om vi skal være politisk korrekte) som holder på med sykt mye bra mat – blant annet kålburger, som jeg måtte prøve meg på å lage sjæl. Med en vri, såklart.

Vegansk og glutenfri
Mengde: 4-6 burgere
Arbeidstid: ca 30 min

Hver eneste sommerferieplanlegging går for min del på samme måte – jeg vet ikke helt hva jeg skal, men jeg skal på Øya. Det er tradisjon, uansett om det plaskregner, stormer, er strålende sol, hva som helst – Øya er Øya, og Øya er tradisjon. Musikk og fine folk om hverandre, og aller helst litt god mat også. Det blir bedre for hvert år, men det er én ting som har vært skikkelig bra skikkelig lenge, og det er kålaffel, eller kubbe, fra gutta som står bak Persilleriet, det eneste stedet i Trondheim det gikk an å spise god veggismat, helt til Mat fra Hagen ble åpnet – av flere av de samme folka. De holder også kurs, har gitt ut boka Mer kål, mindre jålog er generelt sett grepa folk som formidler lavterskel og sunn mat som samtidig er dritgod og enkel å lage. Jeg er fan, som du skjønner.

I det siste har også en av disse Hagen-gutta vært å høre på Brønsj på NRK P1, og flere av oppskriftene har også blitt publisert på NRK. Herregud, nå høres jeg ut som en stalker – jeg er ikke det, jeg bare husker ting, ok? Ok.

Uansett, da – en av oppskriftene i boka er kålaffelen, og en av oppskriftene som ble publisert på NRK er kålburgeren. Og da er det altså snakk om kålrot, ikke hodekål. Det høres kanskje rart ut, å lage burger av kålrot, som for de fleste vel bare betyr stappe. Men! Konsistensen på disse blir sykt digg, de blir faste i formen, gyldne i fargen, sunne som bare rakkern, også så lett da gitt! En-to-tre-ferdig! Jeg måtte prøve. Jeg prøvde. Jeg er solgt. Igjen.

Det er jo også sånn at jeg ikke evner å la oppskrifter være i fred, så jeg har modifisert den ørlite ved å legge til hvitløk og dijonsennep, og uppe mengden løk og pepper noe. Jeg håper de ikke rynker på nesa av det, disse gutta.

Kålburger fra Mat fra Hagen er god mat. Skikkelig god mat.

Kålburger

5 dl revet rå kålrot 
1/2 gul løk
3 hvitløksfedd
2 dl kikertmel
1-2 ts dijonsennep

1 ts salt
2 ts grovkvernet pepper
Nøytral olje til steking

Del kålroten i blokker, og skjær av skallet. Finn frem en grov rasp, og rasp bitene til du har 5 dl. Ikke pakk det sammen, bare ha det over i et litersmål og la det falle naturlig sammen. Finhakk løk og hvitløk, og bland det sammen med kålrota, sennep, salt og pepper i en bakebolle. Det er lettest å bruke hendene, selvom det blir litt klissete. Bland inn kikertmel, og elt det til en jevn masse. Kålrota slipper ganske mye vann som blir det fuktige i deigen. Om du er uheldig og har en tørr kålrot, kan du bruke et par spiseskjeer kaldt vann oppi.

Om du har litt tålmodighet kan du pakke deigen ned i bollen og la den hvile i 10-15 min for å la den sette seg skikkelig. Om ikke, lar du være.

Varm opp et tynt lag med olje i en stekepanne, og form små eller større burgere med hendene. La de steke seg gyldne på begge sider, før du ettersteker i ovn på 200 grader i 10 minutter.

Kålburger fra Mat fra Hagen er god mat. Skikkelig god mat.

22 Comments

 1. Pingback: Kålburger med portobellofacon og srirachamajo-uten-majo • Green Bonanza

 2. naamm. Har masse hodekål som må brukes opp, tror du den kan erstatte kålrot?

  • Hei! Jeg tror vel egentlig ikke det, det er to helt forskjellige grønnsaker med ulik oppbygging og egenskaper – men du kan jo alltids prøve, det hadde vært kult om det gikk!

  • Jeg leste oppskriften feil første gang og brukte hodekål, og det funka bra! Men smaken ble bedre når jeg brukte kålrot :)

  • haha! Så gøy! Da vet vi det :D

 3. Marie Hella Lindberg

  Har du prøvd å fryse dem?

  • Nei, de forsvant superfort, men jeg tror ikke det er noe problem å fryse disse. :)

 4. Pingback: En oppskrift for å lage middag uten oppskrift • Green Bonanza

 5. Mathilde Dreier

  Ser godt ut! Kan kikertmelet erstattes med annet mel – mandelmel, f.eks.? :)

  • Nei, kikertmelet er avgjørende for at disse henger sammen, og har helt unike bindingsegenskaper som de fleste andre typer mel ikke kan sammenlignes med. Har ikke prøvd med mandelmel, men nøttemel binder generelt sett ikke på samme måte.

 6. Laila

  Havremel kan også funke

 7. Susanne

  Hvordan går du fram når de er tint – varmer du dem i steikeovn eller på panna? Eller?

  • Begge deler fungerer fint. Grill også! Stormkjøkken også! Men panne med litt olje i er nok best :)

 8. Pingback: Topp 25 på World Vegan Day • Green Bonanza

 9. Disse så spennende ut! Skal prøves til uka! Har du forslag til hva de kan serveres med, eller er det en type mat som går til alt?

 10. Vilde

  Takk for nok en lekker oppskrift. Dette er blitt min go-to-side for veggismat på norsk!

 11. Alexandra

  Kjempegode! Laget dobbel oppskrift og fryste ned de som ikke ble spist.
  Det gikk veldig bra.
  Har kost meg med innleggene om kikertmel og oppskrifter – fantastisk jobb du gjør!

 12. Elise

  Disse ser fantastiske ut. Jeg har alt jeg trenger for å lage de med unntak av kikertmel! Er det mulig å erstatte det med egg og hvetemel?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.