En oppskrift på å lage middag uten oppskrift
Blogg

En oppskrift for å lage middag uten oppskrift

ingen kommentarer enda

Jeg er ikke helt sikker på om dette er tidenes selvmotsigelse eller noen triks som kan funke for dere, kjære lesere, men det funker hvertfall veldig bra her hjemme hos oss, så why not, tenkte jeg. Dermed, I present to you: En oppskrift for å lage middag uten en oppskrift.

Det er ikke rent sjeldent jeg hører mer eller mindre brukbare unnskyldninger for hvorfor middagen ikke tas hjemme, hvorfor man spiser det samme hele tiden, hvorfor man ikke lærer seg noe nytt, hvorfor et eller annet og et eller annet. Og tro meg, jeg fatter greia. Jeg fatter greia veldig. Jeg innser at jeg er i en ytterkant av en skala fordi jeg sjeldent spiser det samme til middag to ganger, men det betyr ikke at jeg har dager, eller perioder, hvor jeg ikke aner hva jeg skal spise. Eller hva jeg har lyst på. Eller ikke gidder å gå på butikken. Eller ikke holder ut tanken på å bruke mer enn ti minutter på å lage middagen. Samtidig som jeg ikke har noe lyst på spaghetti med pesto eller brødskive til middag.

Snakk om å gjøre det vanskelig for seg selv, da! Herregud!

En oppskrift på å lage middag uten oppskrift

Disse tilfellene oppstår spesielt ofte hvis jeg bare skal lage middag til meg selv. Da skjer en av to ting: Enten bruker jeg hele ettermiddagen og kvelden på å grise ned kjøkkenet med uvisst antall prosjekt, eller så bruker jeg maks et kvarter på å smekke sammen tallerken. Som jeg spiser i sofaen. Alene. Mens jeg ser på tv-serier. Og storkoser meg. Jepp! Sånn er det!

De dagene jeg gjør det siste, da bruker jeg en utarbeidet formel. Den krever litt innkjøring og tilvenning, for det krever en viss rytme og vane i handling, og en viss anelse om hvilke smaker som passer godt sammen, men så fort du finner ut hva som funker for deg, er jeg sikker på at dette er en gylden oppskrift for middag uten oppskrift.

Trikset er nemlig: Ta ut en stor tallerken fra skapet. Fyll den med alt som er digg. Det betyr både at du lager forskjellige ting hver gang, at du ikke trenger å handle så lenge du har et visst lager i skapene dine, og det betyr også at du kaster mindre mat. Trippel-vinn.

En oppskrift på å lage middag uten oppskrift

Først: Finnes det noe ferdiglaga som må spises opp?

Såklart det gjør. Det finnes alltid noe som må spises opp i kjøleskapet. Med mindre du har vært borte i to uker, da finnes det noe som spiser opp deg i kjøleskapet. Neida. Ehe. Uansett – ta ut det som er i kjøleskapet som bør spises opp. Her hos meg kan det fort være kålburgerne, falafel, en blomkålburger, en skål med hummus, bønnedip, persille- og myntesaus, en salsa av et eller annet slag..  Du fatter greia. Om det er noe du foretrekker varmt, varm det opp. Er det en dip av noe slag, putt den i en skål og sett i midten av din store tallerken.

Så: Finnes noen grønnsaker eller andre ferskvarer som bør spises opp?

Såklart det gjør! Det finnes alltid noe som bør brukes opp i kjøleskapet. Spesielt om du har et snev av matvett som gjør at du handler frukt og grønt. Her kan du gå bananas med rå grønnsaker – salater, agurk, gulrot, tomat, kålrot, fennikel, eple, pære, bær, you name it. Avocado er en vinner. Bruk det du har før det er for dårlig! Kutt det i passende biter og legg det på din store tallerken.

Samtidig: Har du noe smart å tørrvareskapet?

Klart du har. I tørrvareskapet finnes det alltid gull. Har du en boks kikerter, er det homerun. Det betyr enten hummus eller rista kikerter. Har du en boks bønner kan du riste dem i ovnen, spise dem kalde, steke dem i panne med litt krydder. Har du pasta kan du koke litt pasta, har du couscous, bulgur, ris eller quinoa vet du hva du skal gjøre. Har du ekstra flaks står det litt igjen i kjøleskapet fra dagen før også, det skal du hvertfall bruke.

Deretter: Kanskje noe kan spises varmt?

Noen ganger er det digg med noe varmt også. Min favoritt-greie å gjøre med grønnsaker om jeg vil ha en kombinasjon av varmt og kaldt er enkelt, og digg: Bakebrett, olivenolje, krydder, ovn, vent. Har du noe brød i fryseren er dette tidspunktet å finne det frem og slenge det i ovnen, når den uansett er på og varm.

Til slutt: Topping-time!

Alt blir bedre med noe fancy på toppen som ikke egentlig trenger å være så fancy. Har du noen gresskarkjerner, pinjekjerner, cashew- eller peanøtter, sesamfrø eller annet snask – strø det over til slutt sammen med litt chilliflak, salt og pepper, og en god lime- eller sitronskvis. Alt som trengs.

Ok, confession-time:

En god håndfull av oppskriftene her på Green Bonanza har oppstått nettopp som dette. Jeg finner på ting underveis av det jeg har med det jeg tror kan passe sammen. Også gjør det plutselig det. Noen eksempler:

Den ultimate snackplate for de dagene hvor du bare må må må ha noe digg.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.