Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk , med jordbær og bjørnebær
Kaker og godis

Kokosmelk-is med bær og kardemomme

6 comments

Jeg har et prosjekt for tiden, og det prosjektet kalles intet annet enn god, melkefri is. Uten iskremmaskin, for det blir et helt annet prosjekt, am I right? Første is ut er laget av kokosmelk, og smaker godt av bær og kardemomme.

Vegansk
Mengde: 4 ispinner
Arbeidstid: 20 min + frysetid

Dette med is er ikke barebare. Jeg elsker is. Jeg vil helst overleve på is i sommerhalvåret. Noen ganger vinterhalvåret også. Men, det er to ting som står mellom meg og ispinnene i isdisken: Jeg tåler dem ikke, og om jeg hadde tålt dem, så ville jeg helst unngått å spise dem uansett, fordi jeg vil minimere mengden melkeprodukter i kostholdet mitt. So what is a girl supposed to do? Hun får vel lære seg å lage is, da!

Dette er, utrolig nok, det eneste prosjektet hvor jeg har hatt behov for massiv research. Ofte når jeg lager mat er det kun fantasien som setter grenser, jeg har kontroll på hva som funker og hvordan det hele henger sammen, men når det kommer til is er jeg omtrent på samme nivå som med baking. Jeg trenger hjelp. Heldigvis er det ingenting galt i å be om hjelp, internett svarer villig vekk, så jobben ligger jo i først vurdere om jeg tror på det jeg leser (for det er det jo ikke alltid jeg gjør…), og deretter oversette alt av amerikanske mål og matvaner til norske variabler. Det innebærer både nye mål og ofte mindre sukker, for min del. Og deretter vil jeg jo gjerne gjøre det til mitt eget i tillegg, så da sier det seg jo selv at jeg holder på en god stund med disse is-greiene mine, da!

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk , med jordbær og bjørnebær

Første metode ut er ganske enkel: Friske bær, blandes med krydder og kokosmelk, fryses i pinner. Ingen matmøller eller blendere er nødvendig, og det er ikke mange ingredienser heller. Selv den bakfulle sunnmøringen kom med et snev av entusiasme da han fikk en prøvepinne, og det er jo et godt tegn, vil jeg si! Du kan bruke det du vil eller har av bær, jeg påstår (uprøvd) at det går like fint med friske som frosne, så alt du egentlig trenger her, er en håndfull frosne bær og en boks kokosmelk.

Denne blir god, den er enkel å lage, men jeg skal innrømme at den ikke er min favoritt. Det viser seg at kokosmelkbasert is trenger litt ekstra kjærleik og omtanke for å bli superb, men god – det er den, og hvis du vil lage is i en fei, bruk denne. Eventuelt: Jeg er ikke så glad i skogsbær. Det er også sant.

Og når vi snakker om kokosmelk og is: Utfordringen er å finne ut hvilken kokosmelk som funker. Alle amerikanske bloggere sier at cream eller full fat er veien å gå, men ingen av de er enkle å få tak i her. Det handler om hvor kremete det blir, og hvor godt isen fryser og holder på fasongen. I denne oppskriften har jeg fått tak i 100% kokosmelk på små bokser, de selges ofte på asiatiske matmarked. Om du kun finner vanlig kokosmelk, prøv med den, men tilsett 1 ss smeltet kokosolje i gryta. Styr unna light-versjonene, de er det for mye vann i.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk , med jordbær og bjørnebær

Kokosmelk-is med bær og kardemomme

3 dl frosne bær (jeg brukte jordbær og bjørnebær)
0,5 dl hvitt sukker
0,5 ts malt kardemomme
3 dl 100% kokosmelk (to små bokser)

Finn frem en liten gryte, og ha bær, sukker og kardemomme oppi den på lav varme. Om bærene er frosne knuser du de lett med en sleiv slik at de blir i mindre biter, om de er friske deler du de i skiver med en kniv først. La alt smelte sammen, samtidig som det blir igjen noen biter av hele bær oppi. Varm opp til sukkeret har smeltet.

Ta kokosmelken over i den varme gryta, og rør forsiktig rundt til alle klumpene har smeltet. Hell alt over i en kanne med helletut, og fordel det i isformene. Sett pinne ned i om du har slike med pinneholdere, eller vent til de er halvfrosne med å sette i pinne. Om du ikke har isformer gjør det ingenting – bruk store isbitformer eller små pappkrus, sett pinnen nedi når de er halvfrosne.

La isen stå i fem minutter for å slippe forma, eller hold den under lunkent vann i noen sekunder for å løsne den uten å skade isen. Bør spises i løpet av et par dager, holder seg opptil en uke.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk , med jordbær og bjørnebær

 

Oppskriften er inspirert av og basert på Epicurious’ “Summer Berry-Coconut Ice Pops“.

6 Comments

 1. camilla

  Jeg har veldig god erfaring med å bruke kokossmør i stedet for kokosmelk :) Kokossmør er ikke det samme som kokosolje, kokossmør er samme greia som peanøttsmør, altså ren kokos som er most til “smør”, og du får med både fett og proteiner. Du kan enten lage selv av kokosmasse (litt vanskelig å få helt smooth, da men), eller kjøpe ferdig coconut butter, for eksempel Artisana sin på iHerb.

  Nå er det lenge siden jeg lagde is på denne måten, men den ble skikkelig kremete og god, tror jeg brukte kokossmør blandet med havremelk, vanilje, kakao og kaffe… (tror jammen jeg må prøve på nytt snart)

  For å lage kokosmelk med den tykkelsen du vil, så blander du bare ønsket mengde kokossmør med vann, og voilà, deilig kokosmelk som smaker mye bedre enn den på boks :-)

 2. Kanskje det går an å bare bruke den delen av kokosmelka som stivner når den står litt kaldt også, for å få den skikkelig kremete? Det her så uansett veldig godt ut :)

  • Ja, det går nok an – da blir det omtrent som å bruke 100%. I de neste oppskriftene som kommer har jeg brukt helt vanlig kokosmelk, og det har fungert fint det også.

 3. Pingback: Kokosmelk-is med karamell og mandelstrø • Green Bonanza

 4. Kathrine

  Hei! Du har utrulige kule oppskrifter som er til fin inspirasjon! Jeg lurer på hvor du har kjøpt de der ispinnene siden du har så fint mønster på isen ;)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.