Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!
Kaker og godis

Kokosmelk-is med karamell og mandelstrø

8 comments

Isprosjektet fortsetter, og denne kokosmelk-isen med karamell er andre-is ut – og foreløpig favoritt, om jeg får si det selv!

Vegansk
Mengde: 6 ispinner
Arbeidstid: 30 min

Ok ok ok ok ok – HALLO! Dette er en god is! Og den er ganske enkel å lage! Og den blir sååå silkeeemyyyyk den røra at man bare må stå og se litt på den. Hvertfall måtte jeg det. De ferdige ispinnene blir kremete og gode, og må spises i isen sitt tempo. “Karamellen” røres forsiktig inn, og lager karamell-lommer. Med sprøristede mandelflak utenpå er det oh la la.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

Prosjekt iskrem ruller avgårde altså i full fart, så stor fart at jeg bør kutte ned antall måltider per dag om jeg skal fortsette på dette viset, for å si det sånn. For kalorifattig kan disse neppe skryte på seg å være, all den tid det er masse kokosmelk og andre gode ting oppi. Men is er is! Sommer er sommer! Godt er godt! Hjemmelaget er uansett bedre! Sånn, mantra ferdig, la oss lage is.

Første gangen jeg lagde disse, lærte jeg noe på den kjipe måten. Altså å ikke lese om det, men å stå der og klø seg i hodet og bare… hva faen (unnskyld språket) skjedde egentlig nå?

Som jeg skrev i den første is-posten, har jeg gjort mye iskrem-research på dette lille prosjektet mitt. Og ikke i noen av oppskriftene jeg har lest har noen sagt et kløyva ord om dette. Takk skal dere søren meg ha, amerikanske matbloggere! Om dette er allmennkunnskap har jeg vitterlig gått glipp av noe essensielt.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

For jeg sto nemlig der, og jeg hadde laget karamellen min, alt annet var klart, ispinneformene sto klare, jeg skulle bare blande alle ingrediensene sammen.. Og så skiller det seg? Jeg fatter ikke hvordan kokosmelk kan skille seg, men det gjorde den. I så stor grad at jeg ikke engang skal poste bilde av hvordan det så ut, for det var nasty biz. Ved nærmere ettertanke skilte den seg nok neppe, for alt var kaldt, men det ville ikke blande seg, og det var fordi jeg blandet alt sammen samtidig.

Trikset er, åpenbart, å vispe kokosmelken på egenhånd først, og deretter ha i karamellen og alt det andre. Så enkelt da gitt. Kunne ikke noen bare sagt det?! Vel. Nå har jeg sagt det, så dere slipper den samme skuffelsen.

Karamellen det er snakk om her, er den mest naturlige karamellen av dem alle: Dadler! De saftige dadlene, ikke de tørre dadlene, kjøres i matmølle sammen med litt varmt vann og blir tidenes saftigste, søteste karamell. Med en klype salt i blir den også tidenes beste, så alle karamellsaus-fans: Her er deres veganske karamellsaus. Med kun to ingredienser!

I motsetning til den forrige isen, hvor jeg brukte 100% kokosmelk, brukte jeg helt vanlig kokosmelk her. Det gikk kjempefint, men jeg ville ikke droppa den spiseskjeen med kokosolje, den gjør nok susen.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

Kokosmelk-is med karamell

10 saftige medjool/rotab-dadler*
0,5 ts havsalt
1 boks kokosmelk (400 ml)
1 ss smeltet kokosolje

1 ss lønnesirup eller agavenektar
0,5 ts vaniljeekstrakt

Topping: Knuste mandelflak tørristet i panne

Start med å lage karamellen. Det kan ta litt tid og bli ørlite frustrerende, alt ettersom hva slags kjøkkenmaskin du har. Jeg prøvde alle mine tre (!) maskiner med skjæreblader før jeg bestemte meg for at til karamellen var det enklest med blender ned i smal blenderbeholder, i de større klarte ikke bladene å dra med seg dadlene. Fjern steinene fra dadlene, ha dem i blenderen sammen med et par ss varmt vann, og kjør på. Den skal bli glatt og kremete. Smak til med salt, og sett til side.

Og så er det isen, og her er altså det viktigste: Visp kokosmelken alene først. Jeg brukte en større matmølle med større blad her, men en vanlig håndmikser går også helt fint. Den skal bli silkeglatt og fluffy som eggedosis. Rør deretter inn smeltet kokosolje, vaniljeekstrakt og lønnesirup, og halvparten av karamellkremen med visp. Ta vispen ut av bollen, og rør inn siste halvdel av karamellen forsiktig for hånd, for å lage litt lekre swirls.

Om du vil være helt sikker på at du får karamell-swirls og lommer, lar du blandingen stå i kjøleskapet i et par timer for å sette seg, før du forsiktig rører inn den siste halvparten av karamellkremen.

Fordel isen i ispinneformene, sett topp og pinne oppi, og sett den i fryseren. Klar for innhugg etter 4-6 timer, og bør spises opp i løpet av de neste dagene. La isen stå i fem minutter for å slippe forma, eller hold den under lunkent vann i noen sekunder for å løsne den uten å skade isen.

Hjemmelaget vegansk is av kokosmelk - uten iskremmaskin!

* Om du ikke finner de saftige dadlene, lar du de tørrere variantene ligge i bløtt i kokvarmt vann i 10-15 minutter, før de kjøres til karamell.

Oppskriften er inspirert av og basert på Minimalist Bakers “Creamy Dulce De Leche Pops“.

8 Comments

 1. Åné Kzog

  Hva skjer hvis man bruker akasiehonning og vaniljesukker i stedet for lønnesirup og vailjeekstrakt? Dør isen da?

  • Jeg tror ikke den dør, stakkars – du kan helt fint bruke akasiehonning istedet for lønnesirup, men vaniljesukker er noe ganske annet enn vaniljeekstrakt – det er mest sukker. Da ville jeg heller skrapet ut kjernen på en vaniljestang :)

 2. Omg, jeg lagde disse i dag, og de var sykt gode! Det beste med dem er at mannen min ikke liker dadler og at det blir mer på meg :D

 3. Hvor kjøper man vanilje ekstrakt og de der dadlene. Ikke sett noen av delene her jeg bor.

  • Jeg får kjøpt begge deler hos Meny, så alle norgesgruppen-butikker kan ta det inn. Dadlene ligger ofte i løsvekt i grønnsaksdisken, og vaniljen står i bakehylla.

 4. Hvorfor må den spises i løpet av noen dager? Taper den smak eller konsistens etter den tid? Har endel is i fryseren allerede som er laget av kokosmelk, så dette ble jeg nysgjerrig på. ;)

  • Jeg har ikke latt den stå lenger, så jeg kan ikke trygt anbefale noe lenger heller – men jeg tipper det går helt fint!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.