Lag din egen umami-blanding!
Middag

Umami-magi på boks

8 comments

Umami er magi. Sånn er det bare. Da er det eneste spørsmålet: Går det an å putte den magien på boks?

Noen av dere begynner sikkert bli til det kjedsommelige lei av min umami-prat, men det er ikke bare for morro skyld jeg er så opptatt av umami. Ja, jeg er utrolig fascinert av at vi har en smakssensor som oppfører seg helt annerledes enn alle de andre, og jeg er minst like fascinert av at den finnes naturlig i et utvalg råvarer.

Om du ikke skjønner hva jeg babler om: For en stund siden skrev jeg en liten sak om umami, hva det er og hvor det finnes.

Det er heller ikke tilfeldig at mange av de råvarene som står på den lista, går igjen i mine oppskrifter. Jeg liker hvertfall å fortelle meg selv at det er en av grunnene til at folk liker maten jeg lager. Det er umami i den. Folk liker umami, enten de veit det eller ikke. Så jeg bruker mange av de råvarene i all middag.

Men hva med de gangene jeg ikke har de råvarene, eller skal lage noe hvor de råvarene med umami egentlig ikke er med i miksen? Det går an å kjøpe umamipulver på boks, men det består primært av syntetisk MSG. Altså juks (hvertfall i min bok, jeg vet noen er uenig med meg i akkurat det. Det er helt greit). For jeg liker jo mine naturlige råvarer, ikke sant. Så. Umami-magi på boks, is it possible?

Lag egen doritos av lomper og krydder - helt vegansk!

Klart det er. Man blander bare all things umami i en boks. Jeg leste nemlig en artikkel for litt siden om at det er et triks for å lage sin egen Dorito-kryddermiks, og bruke til alt fra grønnsaker til friterte nachos. Om du tenker hæ, hvorfor doritos, så er det altså sånn at de amerikanske nachochipsene er så PROPPFULLE av umamismaker og det er derfor ikke klarer å stoppe å spise dem. Hjernen er morsom sånn sett.

Med andre ord: Digg, tenkte jeg. Umami, ropte smaksansene mine. Men jeg ville ikke bruke parmesan i den, for jeg liker at krydderblandinger kan stå litt. Dessuten er det mange av dere som leser her som ikke spiser parmesan. Og jeg ville ikke fritere, blir så mye gris av det. Min tweaka variant er altså en vegansk krydderblanding som du med fordel kan lage nachochips med – eller alt annet som trenger en god og hot umami-add on.

Bruk den som topping, som tilsetning i sauser, wok, tofuscrambles, på bakte grønnsaker, i dip, bland den med litt olivenolje og bruk den som marinade på grillen.. og si fra hva du gjør med den, for her er jeg sikker på at mulighetene er flere enn jeg kan forestille meg!

I originaloppskriften brukes det også tomatpulver. Det kan sløyfes, med tomat er som kjent en umamikilde, så med tomatpulver blir dette enda mer magi.

Umami-magi på boks

0,5 dl næringsgjær
1 ts chillipulver (juster etter hotness)
1 ts hvitløkspulver
1 ts paprikapulver
1 ts røkt paprika
1 ts salt
evt 1 ts tomatpulver

Lag egen doritos av lomper og krydder - helt vegansk!

8 Comments

 1. Pingback: Nachochips med chilli- og ostesmak • Green Bonanza

 2. Pingback: Stock it up! Eller: Hvordan bruke littegranne tid på å lage mye god mat. • Green Bonanza

 3. Cathrine

  Ååh tror du det blir enda mer umamibonanza hvis man varmer denne blandingen lett før avkjøling og lagring?? uuuhh must try.

  • Toaste den litt? Ja, absolutt. Jeg bruker den somregel i ovn, så da blir den det uansett. Skal den brukes som kaldt strø ville jeg absolutt ristet den litt i ovn eller forsiktig i panne :)

 4. Henrikka

  Tomatpulver – hvor kan man kan kjøpe det?

  • Hei! De har pleid å ha det på Oliviers, men jeg har ikke kjøpt det på en stund, så jeg vet ikke om det fortsatt er sortiment. Det går like fint uten!

  • Superfoodbutikken.no har tomatpulver :)

 5. anonym

  Tørker du shitake sopp og har oppi så blir det enda mer umami smak. Anbefaler og at du bytter ut salt i matlagingen mot soyasaus om du ikke har glutenallergi for mer umami smak. Videre kan du bruke rød tofu “paste”, men den må vel og tørkes om du skal ha den som pulver. Bidrar og til umami smak. Jeg lager noe tilsvarende som står i kjøleskap og er fuktig. Da kan man kjøre på med tomatpure (helst lettstekt), parmesan og andre godsaker. Jeg bruker og andre ting som ikke nødvendigvis gir umamismak som oliven, pesto, wasabi “paste” osv. Jeg har det most i olje, holder lenge i kjøleskap og kan fryses. Jeg lærte litt av deg og – næringssalt blir neste innkjøpet mitt.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.